EUROPA NE IA PE NOI LA ROST! DE FRANȚA NU ZICE NIMIC! Producătorii români sunt blamați pe nedrept de Europa! Suntem arătați cu degetul și suspectați că nu respectăm igiena când producem hrana. Producătorii români sunt verificați la sânge! Francezii sunt cei care ne dau, de multe ori, lecții cum să producem brânzeturile, cum să producă ecologic fermierii noștri. O să fiți uluiți de ce a descoperit un europarlamentar român într-o fabrică de lapte din Franța!
Am fost în Franța, anul trecut, într-o zonă montană, 75 de fermieri care s-au asociat, și-au făcut o fabrică de lapte foarte performantă, cu fonduri europene și care vindeau laptele fără nicio problemă, cu un preț mai mare de trei ori decât cel de pe piață pentru că ei produceau lapte ecologic fiind în zona de munte.
Bine și ei o mai dau pe după cireș. L-am întrebat pe fermier dacă dă altceva de mâncare animalelor? Sunt inginer zootehnist, printre altele. L-am întrebat: ce faci, le dai de mâncare doar iarba de pe câmp? Nimic altceva? Și, bineînțeles, că atunci când vrei să vezi ce a mâncat un animal te duci la bălegar. Am dat cu piciorul în bălegar și am găsit porumb și grâu. Ai spus că nu le dai nimic. Puțin acolo, a spus fermierul francez. Deci, nici ei nu sunt mai catolici decât papa.
Ne-am dus în fabrica lor de lapte și am rămas puțin șocat. Am văzut rugină, bine nu era pe părțile active ale utilajelor, să ne înțelegem, care e partea de securitate, da, era mucegai pe la colțuri. Am făcut poze, povestește europarlamentarul Daniel Buda.
Întors în România, europarlamentarul s-a întâlnit cu un fost coleg de facultate care lucrează la Direcția Sanitară Veterinară și i-a arătat fotografiile făcute în fabrica din Franța.
Ce spui tu despre chestiunea asta? Unde e? Într-o localitate, nu i-am spus unde. Tu, dar asta e foarte grav! Vezi că ăsta e caz de pușcărie. I-am spus: Măi, nenicule, fii atent aici! Asta e o fabrică din Franța care produce și care nu are niciun fel de probleme. Voi sunteți sănătoși la cap?! Ce faceți cu condițiile astea?! De ce stabilim niște condiții mult mai restrictive pentru fermierii din România comparativ cu fermierii din celelalte state, spune europarlamentarul.
Politicianul consideră că trebuie să folosim fondurile europene ca să producem. Altfel, vom rămâne cu o agricultură subdezvoltată, iar riscul care ne paște este să fim o piață de desfacere pentru alte țări din Europa.