SUBVENȚIILE ÎN LINIE DREAPTĂ. Consorțiul SIVECO-Teamnet Internațional s-a ocupat de Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), softul cu care Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) procesează cererile unice ale fermierilor și le plătește acesrora subvențiile care li se cuvin. SIVECO anunță că plata acestor subvenții a intrat în linie dreaptă!
Compania SIVECO a postat pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Facebook un mesaj pentru fermierii români care-și așteaptă plățile finale, regulare.
30 noiembrie 2015:
Anul trecut, printr-un efort susținut și cu sprijinul MADR, trecând peste întârzierile de contractare de peste 6 luni, APIA a reușit să facă plata în avans pentru peste 600.000 de fermieri cu peste 250 milioane de euro.
Imposibilul a devenit posibil: deși la un moment dat nimeni nu credea că va mai exista o plată în avans în anul 2015, printr-o impresionantă mobilizare a miilor de experți APIA, corelată cu punerea la dispoziție din partea noastră într-un timp extrem de scurt a funcționalităților informatice necesare, aceste plăți au fost efectuate. 30 noiembrie 2016:
Anul acesta, plata în avans a reintrat în normalitate. Sistemul informatic IACS a fost pregătit să facă primele plăți în avans imediat după data de 16 octombrie, așa cum prevede regulamentul UE. Rezultatul acestor plăți în avans a fost peste așteptări, valoarea plătită fiind un record comparativ cu toate campaniile din 2007 încoace: peste 840 milioane de euro pentru peste 750.000 de fermieri.
06 decembrie 2016:
Începând cu primele zile ale lui decembrie, plata regulară va începe conform reglementărilor europene. Astfel, se poate spune că termenele asumate pentru 2016 au fost respectate.
Ne place să credem că noi, SIVECO în calitate de furnizor am făcut parte din echipa care a transformat aceste rezultate în realitate pentru echipa APIA și MADR, şi care au venit și vin în sprijinul fermierilor.
Aceste subvenții, distribuite prin sistemul informatic dezvoltat de echipa coordonată de SIVECO, sunt vitale pentru fermieri și reprezintă 99% din absorbția de fonduri europene a României din exercițiul bugetar 2014-2020, până la zi,a anunțat SIVECO pe pagina sa.
Campania 2015 a fost o piatră de încercare pentru SIVECO. A fost necesară refacerea sistemului informatic APIA pentru că numărul schemelor de plată acordate fermierilor români a crescut spectaculos. Pentru fiecare schemă de plată a fost nevoie să fie implementate în sistemul informatic noi componente.
Pe măsură ce au fost implementate noi scheme de plată, odată cu schimbarea legislației europene și a celei naționale, complexitatea sistemului informatic a crescut. Se poate spune că a culminat cu 2015 cu implementarea noului PAC (Politica Agricolă Comună n.r.) care a venit cu foarte multe schimbări. Practic, am trecut de la 27 de scheme de plată la peste 120 de scheme și subscheme de implementat în cadrul sistemului. Schimbarea PAC a dus la regândirea sistemului în așa fel încât să acopere toate aceste cerințe, a declarat Gabriel Lospa, eAgriculture Head of Unit SIVECO, exclsuiv pentru AGROINFO, într-un interviu publicat în aprilie 2016.