Adama
Vinasa Rompak

Sisteme inovatoare de irigaţii, pentru agricultura precizie

Publicat: 21 august 2021 - 12:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Companiile Netafim powered by EPRS Romania şi Reinke powered by BNY Holding au organizat, în data de 19 august 2021, în ferma vegetală Grup Șerban, un seminar cu tema „Sisteme integrate de irigare pentru agricultura de precizie”.

Seminarul a avut loc direct în câmp, lângă platforma de irigare prin picurare, unde se află staţia de pompare, bateriile de filtrare, precum şi instalaţiile şi bazinele de fertilizat. Nicolae Șerban, fondatorul Grupului Șerban, Bogdan Zainea, managerul Netafim powered by EPRS Romania, Dragoş Zainea, managerul Reinke powered by BNY Holding, Marius Eftene, Directorul de Marketing al celor două companii şi Isaac Tzarfati, consultant agricol, au prezentat soluţiile tehnice folosite în cadrul proiectului, precum şi profitabilitatea unui astfel de sistem.

Netafim-Reinke-August-2021_b

Cel mai mare proiect de irigaţii din judeţul Bacău

În cadrul fermei vegetale a fost dezvoltat un proiect de legumicultură şi un sistem de irigaţii pentru 5.000 de ha în Lunca Siretului. La momentul de faţă, în cadrul sistemului de 5.000 ha, în 2020 s-au irigat 700 ha, iar până la finele anului 2021 se va ajunge la 1.400 ha. Suprafaţa va continua să crească şi în anii următori, astfel încât în 2022 vor fi irigate 2.100 ha şi în anul 2023, 2.800 ha. Pe modelul celor 4 grupe de 700 ha dezvoltate de la an la an, Grupul are în plan dezvoltarea legumicolă în rotaţie, cartofi, cereale şi alte legume inclusiv sfecla de zahăr, rezultând o capacitate de producţie de 1.400 ha pe sectorul rădăcinoase, acesta fiind cel mai mare proiect de irigaţii din judeţul Bacău.

Agricultura de precizie: tehnologii de irigare care să satisfacă nevoile fiecărei culturi incluse în rotaţie

Noutăţile aduse de acest proiect nu se rezumă doar la dimensiunea şi gradul de complexitate ridicat, ci şi la faptul că pentru realizarea lui, împreună cu partenerii de la Netafim powered by EPRS Romania şi Reinke powered by BNY Holding, au fost integrate mai multe tehnologii care să satisfacă nevoile fiecărei culturi incluse în rotaţie, cum ar fi sisteme de irigare cu pivoţi mobili, prin picurare, prin aspersie, sisteme de fertirigare, automatizări, senzori de sol, staţii meteo, demonstrând că agricultura de precizie poate fi scalată şi la ordinul de mii de hectare. Toate echipamentele au fost personalizate pentru cerinţele specifice şi s-au realizat chiar şi nişte tamburi de mari dimensiuni şi utilaje speciale pentru întinderea liniilor de picurare.

Deşi Grup Șerban are o experienţă vastă în culturile de câmp, proiectul din sectorul de legumicultură a reprezentat o nouă provocare, mai ales în cazul cartofului, care, fiind destinat industrializării, trebuie să respecte mai mulţi indici de calitate şi calibru. În susţinerea proiectului, partenerii de la Netafim powered by EPRS Romania au asigurat un consultant extern din Israel, care a fost relocat în România, direct în fermă, pentru a coordona tot procesul tehnologic de producere a cartofului, de la selecţia materialului săditor, plantare, irigare şi fertilizare, managementul fitosanitar şi până la recoltare.

Netafim-August-2021_b

Prioritate pe Măsura 4.1 din PNDR

Acest proiect complex ce include şi culturi de câmp, dar şi culturi legumicole (cartof, ceapă, morcovi, sfeclă) foloseşte toate tipurile de sisteme de irigaţii (pivot, picurare şi aspersie) şi toate sistemele au integrate componente de agricultură de precizie (staţii meteo, senzori de sol) şi digital farming (automatizări şi control de la distanţă) ce au ca scop creşterea eficienţei irigării şi fertilizării, dar şi reducerea consumului de apă. Toate aceste aspecte sunt prevăzute în nouă politică agricolă 2021 – 2027 şi vor fi prioritizate de către MADR la acordarea finanţărilor din măsurile 4.1, ce vor fi lansate chiar din această toamnă.

Irigatii-Netafim-Reinke_b

Fermieri şi oficiali prezenţi la eveniment

La evenimentul organizat pe 10 august au participat fermieri români bine-cunoscuţi, precum Mihai Solomei de la Agricost, Insula Mare a Brăilei, dar şi a unor lideri ai organizaţiilor profesionale de agricultori, cum ar fi Romulus Oprea, Preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România sau Viorel Marin, Preşedintele ANAMOB – Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România şi co-leader al SmartAgriHubs – un proiect UE de 20 de milioane EUR în cadrul programului Orizont 2020, ce reuneşte un consorţiu format din peste 164 de parteneri din sectorul agroalimentar european. Obiectivul SmartAgriHubs este de a contribui la digitalizarea agriculturii europene prin încurajarea unui ecosistem de inovare agricolă dedicat excelenţei, durabilităţii şi succesului.

Totodată, au mai fost prezenţi şi Gabriel Popescu, Specialist Comercial, din cadrul diviziei de agricultură a Ambasadei SUA în România; Marius Viorel Posa, Consilier al Secretarului de Stat pentru Relaţia cu Republica Moldova din Secretariatul General al Guvernului României, Coordonat de Primul Ministru al României, dar şi Cezar Olteanu, Director, Centrul de Promovare Afaceri al Biroului din Oneşti al Camerei de Comerţ şi Industrie a Judeţului Bacău.

eveniment-Netafim-Reinke_b

Cine sunt Netafim şi Reinke

Companiile Netafim powered by EPRS Romania şi Reinke powered by BNY Holding deţin echipe de profesionişti specializaţi în implementarea integrală a unui proiect de irigaţii, cu tot ce presupune acesta, de la sursa de apă (infrastructura de irigaţii, canale, staţii de pompare) şi până la rădăcina plantelor (proiectare, executare, integrarea de automatizări, sisteme de fertilizat, senzori de sol şi staţii meteo, dar şi consultanţă tehnică sau agronomică).

Cine este Grup Şerban

Grup Șerban este un grup de firme cu capital românesc, în plină expansiune, care şi-a început activitatea în Oneşti, în 1994. Structura grupului este integrată şi are următoarele domenii de activitate: agricultură, comerţ cu cereale, plante oleaginoase şi leguminoase, creşterea păsărilor, panificaţie, patiserie-cofetărie, alimentaţie publică (lanţ propriu de magazine – Băcăniile Șerban), distribuţie şi transport.

Vizualizat: 2106 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii