ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Sisteme inovatoare de irigaţii, pentru agricultura precizie

Publicat: 21 august 2021 - 12:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Companiile Netafim powered by EPRS Romania şi Reinke powered by BNY Holding au organizat, în data de 19 august 2021, în ferma vegetală Grup Șerban, un seminar cu tema „Sisteme integrate de irigare pentru agricultura de precizie”.

Seminarul a avut loc direct în câmp, lângă platforma de irigare prin picurare, unde se află staţia de pompare, bateriile de filtrare, precum şi instalaţiile şi bazinele de fertilizat. Nicolae Șerban, fondatorul Grupului Șerban, Bogdan Zainea, managerul Netafim powered by EPRS Romania, Dragoş Zainea, managerul Reinke powered by BNY Holding, Marius Eftene, Directorul de Marketing al celor două companii şi Isaac Tzarfati, consultant agricol, au prezentat soluţiile tehnice folosite în cadrul proiectului, precum şi profitabilitatea unui astfel de sistem.

Netafim-Reinke-August-2021_b

Cel mai mare proiect de irigaţii din judeţul Bacău

În cadrul fermei vegetale a fost dezvoltat un proiect de legumicultură şi un sistem de irigaţii pentru 5.000 de ha în Lunca Siretului. La momentul de faţă, în cadrul sistemului de 5.000 ha, în 2020 s-au irigat 700 ha, iar până la finele anului 2021 se va ajunge la 1.400 ha. Suprafaţa va continua să crească şi în anii următori, astfel încât în 2022 vor fi irigate 2.100 ha şi în anul 2023, 2.800 ha. Pe modelul celor 4 grupe de 700 ha dezvoltate de la an la an, Grupul are în plan dezvoltarea legumicolă în rotaţie, cartofi, cereale şi alte legume inclusiv sfecla de zahăr, rezultând o capacitate de producţie de 1.400 ha pe sectorul rădăcinoase, acesta fiind cel mai mare proiect de irigaţii din judeţul Bacău.

Agricultura de precizie: tehnologii de irigare care să satisfacă nevoile fiecărei culturi incluse în rotaţie

Noutăţile aduse de acest proiect nu se rezumă doar la dimensiunea şi gradul de complexitate ridicat, ci şi la faptul că pentru realizarea lui, împreună cu partenerii de la Netafim powered by EPRS Romania şi Reinke powered by BNY Holding, au fost integrate mai multe tehnologii care să satisfacă nevoile fiecărei culturi incluse în rotaţie, cum ar fi sisteme de irigare cu pivoţi mobili, prin picurare, prin aspersie, sisteme de fertirigare, automatizări, senzori de sol, staţii meteo, demonstrând că agricultura de precizie poate fi scalată şi la ordinul de mii de hectare. Toate echipamentele au fost personalizate pentru cerinţele specifice şi s-au realizat chiar şi nişte tamburi de mari dimensiuni şi utilaje speciale pentru întinderea liniilor de picurare.

Deşi Grup Șerban are o experienţă vastă în culturile de câmp, proiectul din sectorul de legumicultură a reprezentat o nouă provocare, mai ales în cazul cartofului, care, fiind destinat industrializării, trebuie să respecte mai mulţi indici de calitate şi calibru. În susţinerea proiectului, partenerii de la Netafim powered by EPRS Romania au asigurat un consultant extern din Israel, care a fost relocat în România, direct în fermă, pentru a coordona tot procesul tehnologic de producere a cartofului, de la selecţia materialului săditor, plantare, irigare şi fertilizare, managementul fitosanitar şi până la recoltare.

Netafim-August-2021_b

Prioritate pe Măsura 4.1 din PNDR

Acest proiect complex ce include şi culturi de câmp, dar şi culturi legumicole (cartof, ceapă, morcovi, sfeclă) foloseşte toate tipurile de sisteme de irigaţii (pivot, picurare şi aspersie) şi toate sistemele au integrate componente de agricultură de precizie (staţii meteo, senzori de sol) şi digital farming (automatizări şi control de la distanţă) ce au ca scop creşterea eficienţei irigării şi fertilizării, dar şi reducerea consumului de apă. Toate aceste aspecte sunt prevăzute în nouă politică agricolă 2021 – 2027 şi vor fi prioritizate de către MADR la acordarea finanţărilor din măsurile 4.1, ce vor fi lansate chiar din această toamnă.

Irigatii-Netafim-Reinke_b

Fermieri şi oficiali prezenţi la eveniment

La evenimentul organizat pe 10 august au participat fermieri români bine-cunoscuţi, precum Mihai Solomei de la Agricost, Insula Mare a Brăilei, dar şi a unor lideri ai organizaţiilor profesionale de agricultori, cum ar fi Romulus Oprea, Preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România sau Viorel Marin, Preşedintele ANAMOB – Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România şi co-leader al SmartAgriHubs – un proiect UE de 20 de milioane EUR în cadrul programului Orizont 2020, ce reuneşte un consorţiu format din peste 164 de parteneri din sectorul agroalimentar european. Obiectivul SmartAgriHubs este de a contribui la digitalizarea agriculturii europene prin încurajarea unui ecosistem de inovare agricolă dedicat excelenţei, durabilităţii şi succesului.

Totodată, au mai fost prezenţi şi Gabriel Popescu, Specialist Comercial, din cadrul diviziei de agricultură a Ambasadei SUA în România; Marius Viorel Posa, Consilier al Secretarului de Stat pentru Relaţia cu Republica Moldova din Secretariatul General al Guvernului României, Coordonat de Primul Ministru al României, dar şi Cezar Olteanu, Director, Centrul de Promovare Afaceri al Biroului din Oneşti al Camerei de Comerţ şi Industrie a Judeţului Bacău.

eveniment-Netafim-Reinke_b

Cine sunt Netafim şi Reinke

Companiile Netafim powered by EPRS Romania şi Reinke powered by BNY Holding deţin echipe de profesionişti specializaţi în implementarea integrală a unui proiect de irigaţii, cu tot ce presupune acesta, de la sursa de apă (infrastructura de irigaţii, canale, staţii de pompare) şi până la rădăcina plantelor (proiectare, executare, integrarea de automatizări, sisteme de fertilizat, senzori de sol şi staţii meteo, dar şi consultanţă tehnică sau agronomică).

Cine este Grup Şerban

Grup Șerban este un grup de firme cu capital românesc, în plină expansiune, care şi-a început activitatea în Oneşti, în 1994. Structura grupului este integrată şi are următoarele domenii de activitate: agricultură, comerţ cu cereale, plante oleaginoase şi leguminoase, creşterea păsărilor, panificaţie, patiserie-cofetărie, alimentaţie publică (lanţ propriu de magazine – Băcăniile Șerban), distribuţie şi transport.

Vizualizat: 843 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

18 mai 2022 - 20:22

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de investiții „Servicii de dezvoltare și extindere a sistemului informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură de gestionare a cererilor de plată”, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo. 

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

18 mai 2022 - 20:00

Astăzi, 18 mai 2022, seria conferințelor de informare a fermierilor, demarată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru promovarea exclusivă a măsurilor delegate de AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale către APIA din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a ajuns la Piatra Neamț.

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

18 mai 2022 - 13:13

România cultivă cereale pe milioane de hectare. Cele mai recente date indică o posibilă creștere a producției dacă vremea va ține cu fermierii. De altfel, situația în care se află cerealele din Rusia și Ucraina face loc noilor competitori care ar putea veni de la noi din țară. Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă, cel mai mare înregistrat vreodată. 

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

18 mai 2022 - 08:00

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, procedura de implementare aferentă măsurii "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat pentru activități specifice din domeniul industriei agroalimentare". Condiții, acte, termen pentru micrograntul APIA, ajutorul de 5.000 euro/fermă.

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

17 mai 2022 - 20:39

Premierul Nicolae Ciucă i-a primit marţi, la Palatul Victoria, pe reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor, transmite Guvernul. 

Comunicat APIA de ASTĂZI!

Comunicat APIA de ASTĂZI!

17 mai 2022 - 16:46

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice încheierea Campaniei de depunere fără penalități a Cererilor unice de plată.

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

17 mai 2022 - 08:18

Din 2023, odată cu noua politică agricolă comună, obținerea ajutoarelor europene, a subvențiilor, nu va mai fi o competiție de hârtii pentru fermierii, crescătorii români de animale. Va conta performanța și nu respectarea unor criterii stabilite anapoda de niște funcționari, a spus ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

17 mai 2022 - 07:40

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat luni, la TVR1, că a fost majorată suma acordată fermierilor români care se orientează spre procesarea produselor agricole primare. De anul viitor, din 2023, aceștia vor putea obține 15 milioane de euro din bani europeni. Care este condiția esențială pentru o astfel de sumă? 

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

16 mai 2022 - 10:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 16 mai 2022, a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2021.

AFIR: Bani transferați în luna mai în conturile fermierilor, peste 60 milioane euro!

AFIR: Bani transferați în luna mai în conturile fermierilor, peste 60 milioane euro!

16 mai 2022 - 07:05

Beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR) au primit, în perioada 14 aprilie – 10 mai 2022, fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 60,71 milioane euro. Prin aceste plăți, AFIR decontează cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și angajamente pentru măsurile de mediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Prototipul ideal al Bălțatei românești în viziunea Cooperativei Agricole Someş-Arieş la Agraria 2022! Un interviu cu Călin Fărgaciu, membru fondator al asociaţiei transilvănene

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii