FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Sisteme inovatoare de irigaţii, pentru agricultura precizie

Publicat: 21 august 2021 - 12:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Companiile Netafim powered by EPRS Romania şi Reinke powered by BNY Holding au organizat, în data de 19 august 2021, în ferma vegetală Grup Șerban, un seminar cu tema „Sisteme integrate de irigare pentru agricultura de precizie”.

Seminarul a avut loc direct în câmp, lângă platforma de irigare prin picurare, unde se află staţia de pompare, bateriile de filtrare, precum şi instalaţiile şi bazinele de fertilizat. Nicolae Șerban, fondatorul Grupului Șerban, Bogdan Zainea, managerul Netafim powered by EPRS Romania, Dragoş Zainea, managerul Reinke powered by BNY Holding, Marius Eftene, Directorul de Marketing al celor două companii şi Isaac Tzarfati, consultant agricol, au prezentat soluţiile tehnice folosite în cadrul proiectului, precum şi profitabilitatea unui astfel de sistem.

Netafim-Reinke-August-2021_b

Cel mai mare proiect de irigaţii din judeţul Bacău

În cadrul fermei vegetale a fost dezvoltat un proiect de legumicultură şi un sistem de irigaţii pentru 5.000 de ha în Lunca Siretului. La momentul de faţă, în cadrul sistemului de 5.000 ha, în 2020 s-au irigat 700 ha, iar până la finele anului 2021 se va ajunge la 1.400 ha. Suprafaţa va continua să crească şi în anii următori, astfel încât în 2022 vor fi irigate 2.100 ha şi în anul 2023, 2.800 ha. Pe modelul celor 4 grupe de 700 ha dezvoltate de la an la an, Grupul are în plan dezvoltarea legumicolă în rotaţie, cartofi, cereale şi alte legume inclusiv sfecla de zahăr, rezultând o capacitate de producţie de 1.400 ha pe sectorul rădăcinoase, acesta fiind cel mai mare proiect de irigaţii din judeţul Bacău.

Agricultura de precizie: tehnologii de irigare care să satisfacă nevoile fiecărei culturi incluse în rotaţie

Noutăţile aduse de acest proiect nu se rezumă doar la dimensiunea şi gradul de complexitate ridicat, ci şi la faptul că pentru realizarea lui, împreună cu partenerii de la Netafim powered by EPRS Romania şi Reinke powered by BNY Holding, au fost integrate mai multe tehnologii care să satisfacă nevoile fiecărei culturi incluse în rotaţie, cum ar fi sisteme de irigare cu pivoţi mobili, prin picurare, prin aspersie, sisteme de fertirigare, automatizări, senzori de sol, staţii meteo, demonstrând că agricultura de precizie poate fi scalată şi la ordinul de mii de hectare. Toate echipamentele au fost personalizate pentru cerinţele specifice şi s-au realizat chiar şi nişte tamburi de mari dimensiuni şi utilaje speciale pentru întinderea liniilor de picurare.

Deşi Grup Șerban are o experienţă vastă în culturile de câmp, proiectul din sectorul de legumicultură a reprezentat o nouă provocare, mai ales în cazul cartofului, care, fiind destinat industrializării, trebuie să respecte mai mulţi indici de calitate şi calibru. În susţinerea proiectului, partenerii de la Netafim powered by EPRS Romania au asigurat un consultant extern din Israel, care a fost relocat în România, direct în fermă, pentru a coordona tot procesul tehnologic de producere a cartofului, de la selecţia materialului săditor, plantare, irigare şi fertilizare, managementul fitosanitar şi până la recoltare.

Netafim-August-2021_b

Prioritate pe Măsura 4.1 din PNDR

Acest proiect complex ce include şi culturi de câmp, dar şi culturi legumicole (cartof, ceapă, morcovi, sfeclă) foloseşte toate tipurile de sisteme de irigaţii (pivot, picurare şi aspersie) şi toate sistemele au integrate componente de agricultură de precizie (staţii meteo, senzori de sol) şi digital farming (automatizări şi control de la distanţă) ce au ca scop creşterea eficienţei irigării şi fertilizării, dar şi reducerea consumului de apă. Toate aceste aspecte sunt prevăzute în nouă politică agricolă 2021 – 2027 şi vor fi prioritizate de către MADR la acordarea finanţărilor din măsurile 4.1, ce vor fi lansate chiar din această toamnă.

Irigatii-Netafim-Reinke_b

Fermieri şi oficiali prezenţi la eveniment

La evenimentul organizat pe 10 august au participat fermieri români bine-cunoscuţi, precum Mihai Solomei de la Agricost, Insula Mare a Brăilei, dar şi a unor lideri ai organizaţiilor profesionale de agricultori, cum ar fi Romulus Oprea, Preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România sau Viorel Marin, Preşedintele ANAMOB – Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România şi co-leader al SmartAgriHubs – un proiect UE de 20 de milioane EUR în cadrul programului Orizont 2020, ce reuneşte un consorţiu format din peste 164 de parteneri din sectorul agroalimentar european. Obiectivul SmartAgriHubs este de a contribui la digitalizarea agriculturii europene prin încurajarea unui ecosistem de inovare agricolă dedicat excelenţei, durabilităţii şi succesului.

Totodată, au mai fost prezenţi şi Gabriel Popescu, Specialist Comercial, din cadrul diviziei de agricultură a Ambasadei SUA în România; Marius Viorel Posa, Consilier al Secretarului de Stat pentru Relaţia cu Republica Moldova din Secretariatul General al Guvernului României, Coordonat de Primul Ministru al României, dar şi Cezar Olteanu, Director, Centrul de Promovare Afaceri al Biroului din Oneşti al Camerei de Comerţ şi Industrie a Judeţului Bacău.

eveniment-Netafim-Reinke_b

Cine sunt Netafim şi Reinke

Companiile Netafim powered by EPRS Romania şi Reinke powered by BNY Holding deţin echipe de profesionişti specializaţi în implementarea integrală a unui proiect de irigaţii, cu tot ce presupune acesta, de la sursa de apă (infrastructura de irigaţii, canale, staţii de pompare) şi până la rădăcina plantelor (proiectare, executare, integrarea de automatizări, sisteme de fertilizat, senzori de sol şi staţii meteo, dar şi consultanţă tehnică sau agronomică).

Cine este Grup Şerban

Grup Șerban este un grup de firme cu capital românesc, în plină expansiune, care şi-a început activitatea în Oneşti, în 1994. Structura grupului este integrată şi are următoarele domenii de activitate: agricultură, comerţ cu cereale, plante oleaginoase şi leguminoase, creşterea păsărilor, panificaţie, patiserie-cofetărie, alimentaţie publică (lanţ propriu de magazine – Băcăniile Șerban), distribuţie şi transport.

Vizualizat: 510 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Dacă pui bălegar pe câmp, iei amendă 100.000 de lei! Mâine-poimâine o să interzică și chirpiciul ăștia!

Dacă pui bălegar pe câmp, iei amendă 100.000 de lei! Mâine-poimâine o să interzică și chirpiciul ăștia!

25 septembrie 2021 - 06:15

Cunoscutul cântăreț de rap Puya, pe numele lui real Dragoș Gărdescu, pune degetul pe rană. Țăranilor români li se interzice să pună bălegar pe câmp, pentru că deranjează nasurile delicate ale orășenilor care-și clădesc vile pe la țară. La fel se întâmplă și cu mirosul venit din grajdul animalelor. Deranjează. Mâine-poimâine o să interzică și chirpiciul ăștia, spune Puya, care și-a cumpărat o casă din chirpici la țară, pe care vrea să o păstreze așa.

Comunicat APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale! Plata subvențiilor APIA!

Comunicat APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale! Plata subvențiilor APIA!

25 septembrie 2021 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervnție pentru Agricultură (APIA) anunță acum fermierii, crescătorii de animale că eliberează în continuare adeverințe APIA pentru încasarea în avans a subvențiilor agricole aferente acestui an. Așa-zisele adeverințe punte cu care fermierii pot să-și contracteze împrumuturi bancare garantînd cu subvențiile care li se cuvin vor fi eliberate până la demararea plăților în avans. Plata avansului APIA începe la 18 octombrie.

AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier! Din 27 septembrie, punctaj mai mic pentru cereri!

AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier! Din 27 septembrie, punctaj mai mic pentru cereri!

24 septembrie 2021 - 08:57

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a înregistrat până astăzi, la ora publicării știrii, 527 de cereri pentru zona montană și 359 de cereri pentru zona normală inclusiv ITI pentru ajutorul european de 15.000 de euro/fermă destinat fermelor mici. Vestea bună pentru micii fermieri este că din 27 septembrie 2021, punctajul pentru acceptarea cererilor de finanțare scade la jumătate.

Ministrul Oros vorbește de digitalizare când țăranii români încă ară cu vacile pe câmp!

Ministrul Oros vorbește de digitalizare când țăranii români încă ară cu vacile pe câmp!

23 septembrie 2021 - 22:36

Replici acide de la fermieri pentru ministrul agriculturii Adrian Oros la declarația acestuia că vor fi alocați bani în Planul Național Strategic pentru digitalizarea în agricultură.

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

23 septembrie 2021 - 19:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu Federația LEADER organizează Târgul Produs în GAL, ca parte integrată a evenimentului „ROMÂNIA-LEADER de 10”. Acesta va avea loc în curtea sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Bulevardul Carol I, nr. 2-4, sector 3, București, în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021, între orele 10:00-18:00, cu acces liber pentru vizitatori.

Regulament NOU! Obligația apicultorilor de a ține registre și hărți!

Regulament NOU! Obligația apicultorilor de a ține registre și hărți!

23 septembrie 2021 - 06:21

Un nou Regulament european, REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/1691 AL COMISIEI de modificare a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele referitoare la ținerea de registre aplicabile operatorilor din sectorul producției ecologice obligă apicultorii să țină registre cu operațiunile efectuate în stupi și o hartă a zonelor utilizate.

Târgul Național AgriCultura - 30 septembrie 2021!

Târgul Național AgriCultura - 30 septembrie 2021!

22 septembrie 2021 - 18:35

Eveniment! A XXIV-a ediție a Târgului Național AgriCultura își va deschide porțile pe 30 septembrie.

AFIR anunță astăzi fermierii: Ajutor de la 600.000 euro/beneficiar la 1,5 milioane euro/beneficiar!

AFIR anunță astăzi fermierii: Ajutor de la 600.000 euro/beneficiar la 1,5 milioane euro/beneficiar!

22 septembrie 2021 - 16:19

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat, pe pagina oficială de internet www.afir.info, Ghidul solicitantului pentru obținerea sprijinului financiar pentru investiții în procesarea sau marketingul produselor agricole, mai precis prin submăsura 4.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Cuantumul ajutorului este de la 600.000 euro/proiect la 1,5 milioane euro/proiect.

MADR: Veste bună pentru crescătorii de animale! Export ovine/bovine în Arabia Saudită!

MADR: Veste bună pentru crescătorii de animale! Export ovine/bovine în Arabia Saudită!

22 septembrie 2021 - 05:59

În urma ridicării restricției la exportul de animale vii (ovine/bovine) din România în Regatul Arabiei Saudite, țara noastră este văzută ca o sursă importantă de aprovizionare, anunță Ministerul Agriculturii. Arabia Saudită este interesată să importe din România animale și produse agricole.

Ministrul Oros: Nu desființăm Casa de Comerț Unirea, o facem mai sănătoasă și mai viguroasă!

Ministrul Oros: Nu desființăm Casa de Comerț Unirea, o facem mai sănătoasă și mai viguroasă!

21 septembrie 2021 - 14:10

Casa de Comerț Unirea, creată pe timpul fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, a fost concepută să păstorească un lanț de magazine exclusiv din fermele românești vegetale și de creșterea animalelor. După plecarea lui Daea și venirea lui Adrian Oros la conducerea Ministerului Agriculturii, acesta din urmă a lăsat să se înțeleagă că va desființa Casa Unirea, pentru că pe aici s-ar fi sifonat bani de la minister. Acum, ministrul Oros spune că dorește să o facă mai sănătoasă și mai viguroasă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Apel disperat al crescătoarei de ovine inginer Ileana Voina din județul Hunedoara. În mijlocul pășunii pe care pasc 1.400 de ovine s-a săpat cu excavatorul o groapă adâncă unde ar urma să fie îngropați peste 22.000 de porci uciși de pesta porcină africană.

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Bancul zilei

Nume unic

Nume unic
- Domnisoara, de ce v-ati numit câinele "Boule"? Detalii