Adama
Vinasa Rompak

Sindromul bielă-manivelă al producţiilor istorice

Publicat: 30 august 2017 - 11:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

August este o lună de prim bilanţ, de făcut socoteli înaintea recoltării culturilor de primăvară.

Liviu Dragnea, “premierul sub acoperire” al României, a anunţat, imperial şi sindicalist, că România a depăşit anul acesta 10 milioane tone la producţia de grâu, secară şi triticale, ceea ce nu s-a mai reuşit până acum, înregistrând şi cea mai mare cantitate de rapiţă din istoria ţării, de 1,7 milioane tone. De asemenea, la mazăre sunt 300 mii tone, iar recolta la orz şi orzoiacă este cea mai mare din ultimii 23 ani. În opinia liderului pesedist, nu numai vremea foarte bună pentru agricultură a contribuit la aceste producţii, ci şi subvenţiile alocate la timp către fermieri. 
Şi premierul Mihai Tudose a declarat că “ne-a ajutat şi natura” (l-a cam scos pe Cel de Sus din ecuaţie!) şi se pare că o să avem cele mai mari producţii pe câteva articole, (de parcă agricultura ar fi în opinia premierului o colecţie de articole de legi!) practic: grâu, floarea-soarelui sunt producţii record!

Nu am scăpat nicicum de sindromul producţiilor-record; triumfalismul, lăudăroşenia ne urmăresc încă, precum fantoma unor vremi apuse. Aşa cum se vede de la ferestrele Palatului Victoria, agricultura duduie de-atâtea recorduri, precum motorul unei combine într-un lan de grâu sau al unui megatractor şenilat pe un teren frământat! Ocârmuirea ne spune să avem curaj şi încredere în programul de guvernare de la care vine lumina marilor recolte. (???)

Avem producţii agricole istorice. Ele aparţin producătorilor?! Păi, nu prea! Caimacul profitului este al “băieţilor deştepţi” din agribusiness. După anunţul oficialilor, se aşteaptă o strunjire a preţurilor la cereale. Unele companii de morărit-panificaţie au şi “măcinat” vreo 20 de bani: de la 0,70 lei/kg oferă 0,50 lei/kg de grâu. Despre calitate… traderii iau în calcul alţi indicatori pentru a convinge fermierii că grâul e furajer, nu de panificaţie!

Agricultura pare a fi ecranizată după nuvela “Uzina vie”(Al. Sahia), când ceferistul lustruia de mama focului biela-manivelă a noii locomotive şi Bozan îi reproşa că munceşte degeaba pentru că locomotiva nu este a lor! Aşa e şi cu producţiile istorice. Le fac fermierii cu sudoare, sacrificii şi riscuri, dar profitul nu prea este al lor! Fermierii rămân, de multe ori, cu praful de pe toba… de eşapament a maşinilor de recoltat. Aceasta este marea dramă a agriculturii noastre, dizarmonică şi ulcerată de atâtea dezechilibre şi inechităţi. O soluţie ar fi creşterea valorii adăugate a produselor realizate, procesarea recoltei, ca o bună parte din valoarea comercială finală a produselor agricole să rămână la producător.

Pământul a dat roadă bogată pentru că a avut apă şi nu doar subvenţii la timp. Lanurile nu s-au copt sub razele de soare ale programului de guvernare, bobul nu s-a umplut cu banii proveniţi din subvenţii. Ci cu H2O, care vine de sus şi nu de jos, din canalele seci ale politicilor uscate de nepăsarea atâtor guvernări! Fermierii fac tehnologii superintensive destul de costisitoare, dar dacă nu asigură apa e aproape degeaba!

Ministrul Daea se gândeşte zi şi noapte la fermieri! Şi la programul de guvernare social democrat, care iată, - aşa opina Cioloş - implementat la literă, face spicul mai gros şi mai înalt, face bobul mai mare şi mai rotund, face să crească iarba mai deasă şi, în general, face să răsară soarele în România, în vreme ce în Statele Unite este eclipsă.

Vizualizat: 1581 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii