SCHIMBĂRI ÎN POLITICA AGRICOLĂ COMUNĂ. România a susținut la Luxemburg simplificarea metodei de stabilire a statutului de fermier activ și simplificarea schemei pentru tânărul fermier, informează Ministerul Agriculturii.
AGROINFO vă face cunoscute intervenţiile ministrului agriculturii, Achim Irimescu, la Consiliul Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit), care s-a desfăşurat la Luxemburg, la începutul acestei săptămâni, pe 10 octombrie 2016.
În ceea ce privește fermierul activ, România apreciază propunerile Comisiei Europene care ar putea veni în sprijinul fermierilor și a administrațiilor statelor membre UE. În consecință, ar putea fi de interes o simplificare a metodei actuale de stabilire a statutului de fermier activ.
Propunerea de simplificare privind schema pentru tinerii fermieri este binevenită, însă ar putea fi completată cu eliminarea prevederilor privind cuantumul maxim/ ha (25% din SAPS). Astfel, statele membre pot acorda o plată/ha, rezultată prin raportarea plafonului alocat în acest scop la numărul drepturilor de plată/ha declarate. Încadrarea în plafonul maxim de 2 % se va face prin reducere liniară.
România susține introducerea unui nou paragraf la Art.52, privind sprijinul cuplat, cu condiția ca decizia privind utilizarea acestei opțiuni să aparțină statului membru (art. 269 al propunerii OMNIBUS - plăți directe).
Pentru dezvoltare rurală, România susține completările și propunerile referitoare la definiția tânărul fermier și „data instalării”; solicităm clarificări tehnice referitor la vârsta tânărului fermier și managementul riscului. Apreciem pozitiv modificarea legislației privind implementarea instrumentelor financiare (art. 45), însă în ce privește fondul de rulment condiționarea strictă a eligibilității acestuia de o investiție finanțată prin FEADR poate limita impactul sprijinului instrumentului financiar.
România consideră importantă creșterea cu 20% a ratei de sprijin pentru cooperativele care vor să facă investiții în procesare, încurajând astfel asocierea și, implicit, realizarea de investiții colective în interesul membrilor. În acest mod se va asigura egalitate de tratament față de formele asociative de beneficiari ai sub-măsurii 4.1 - investiții în exploatații agricole (art.267 al propunerii OMNIBUS - dezvoltare rurală).
Menținerea prevederilor actuale privind Regula 50%/50%, care asigură partajarea în egală măsură de către statele membre și UE a consecințelor financiare ale nerecuperării. România consideră că riscurile trebuie partajate așa cum și gestionarea este partajată, iar motivele pentru care nu pot fi recuperate sumele necuvenite pot exceda demersurilor întreprinse de statele membre.
Stabilirea neregulii bazate pe gravitate este dificil de implementat în controalele administrative sau la fața locului. Astfel, considerăm că ar trebui stabilite norme în baza unor parametri sau limite de sume, în funcție de obiectivele urmărite (art. 268 al propunerii OMNIBUS– regulament orizontal).
Pentru a asigura o consolidare a sectorului legume/fructe, România susține menținerea sprijinului actual de 3,68% și posibilitatea rambursării sprijinului de la UE astfel încât politica UE să asigure condiții de echitate (art. 270 al propunerii OMNIBUS – OPC (Organizaţia Comună de Piaţă).
Ca linie generală, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) salută propunerile de revizuire a Cadrului Financiar Multianual 2014-2020 cu implicații asupra regulamentelor PAC și susține totodată necesitatea unei analize aprofundate a acestora. Totodată, MADR a transmis propuneri de modificare pentru fiecare Regulament în parte.
(Sursa: Ministerul Agriculturii)