Silvicultorii români consideră că suma de 300 milioane euro alocată sectorului lor de activitate prin viitorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) este insuficientă. Aceştia susţin că „toţi banii au mers către agricultură”.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Administratorilor de Păduri din România (AAPR), Gabriel Stanciu, suma ar fi trebuit să fie de zece ori mai mare. „Ţinând cont că prin PNDR s-au alocat 300 milioane euro pentru sectorul silvic, din 18,5 miliarde, considerăm că, practic, sectorul silvic, pe următorii şapte ani, nu are niciun fel de finanţare. (...) Toţi banii au mers către agricultură. Silvicultura, 300 milioane, vă daţi seama ce înseamnă pe şapte ani nevoile silviculturii. Şi spunem că vrem să împădurim două milioane de hectare, când în 24 de ani am reuşit să împădurim, în afara fondului forestier, 40.000 de hectare!”, a declarat Stanciu.
Şeful AAPR spune că silvicultura ar avea nevoie de o alocare de 3,5 miliarde euro pentru următorii şapte ani, care să acopere împăduririle, reţelele de drumuri forestiere, colectarea torenţilor şi achiziţionarea de utilaje ecologice.
S-au mai pus 80 de milioane de euro
În urmă cu aproape un an, pentru domeniul forestier era prevăzută suma de 220 de milioane de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020. Încă de atunci, silvicultorii s-au arătat nemulţumiţi de banii alocaţi. Suma a mai crescut puţin, dar nu suficient. „Suma propusă de Ministerul Agriculturii prin PNDR nu reflectă nevoile sectorului forestier din România. Prin PNDR 2014 - 2020 a fost prevăzută alocarea sumei de 220 de milioane de euro. Noi susţinem că suma este foarte mică”, a arătat, în decembrie 2013, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură (APPSS), Dan Popescu, la Forumul „Pădurea Noastră”.