Culturile de primăvară, în principal porumbul, soia şi floarea soarelui din Serbia au fost afectate semnificativ de secetă. Prognoza oficială indică o scădere de până la 50% a producţiei agricole, cu pierderi totale de până la 2 miliarde USD.
Seceta va conduce, de asemenea, la creşterea preţurilor la alimente, precum şi la reducerea veniturile din export, în condiţiile în care produsele agricole reprezintă peste 20% din totalul exporturilor sârbe.
Lipsa precipitaţiilor din lunile iunie şi iulie şi temperaturile foarte ridicate au afectat grav culturile de porumb. În primăvara trecută, în Serbia s-au semănat circa 1,3 milioane ha cu porumb şi se aşteaptă o producţie de doar 3,5-4 milioane de tone (faţă de 6,3 milioane tone în 2011).
Porumbul e mai scump cu 18%
Preţul porumbului pe piaţa din Novi Sad a crescut cu 18% în ultima lună, de la 22 dinari/kg (cca 232 USD/tonă) la începutul lunii iulie, la 26 dinari/kg (274 USD /tonă) la începutul lunii august, iar această tendinţă de creştere se menţine.
Culturile de soia şi de floarea soarelui au fost, de asemenea, afectate de secetă. Randamentul mediu la soia se va reduce cu 50-70%, iar la floarea soarelui, cu cca 30%. La mijlocul lunii august, la Novi Sad, soia se vindea cu 73 dinari/kg (730 USD /tonă) şi floarea soarelui cu 55 dinari/kg (550 USD /tonă).
Şi alte produse agricole cu contribuţie mare la export au fost afectate de secetă. Astfel, producţia de zmeură a scăzut cu 40%, cea de zahăr cu 30%, iar producţia de fructe şi de legume, cu 30%.