La Galaţi a avut loc un seminar având ca temă dezvoltarea tehnologiei cultivării sfeclei de zahăr, organizat de SC Agrana România SA. La întâlnire, au participat peste 50 de producători agricoli din judeţul Galaţi. Cu acest prilej, a fost lansat şi un model de contract de producere, cumpărare, livrare şi plată a rădăcinilor de sfeclă de zahăr în anul agricol 2012.
Ajutor în regim de prefinanţare
Pentru sprijinirea cultivării sfeclei de zahăr, beneficiarul - Agrana România - poate asigura în regim de prefinanţare: sămânţa de sfeclă de zahăr – drajată, monogermă, nemodificată genetic, maxim 1,4 Ug/ha, îngrăşăminte chimice, 500 kg/ha, serviciile de recoltare, încărcare, precurăţire şi transportul sfeclei de zahăr: maşini şi utilaje agricole, precum şi asistenţa tehnică şi de specialitate.
Obligaţiile cultivatorilor
Între obligaţiiile cultivatorilor prevăzute în contract consemnăm: menţinerea perioadei de minim patru ani în succesiunea cultivării sfeclei de zahăr (asolament de patru ani), interzicerea cultivării sfeclei de zahăr după porumb, floarea-soarelui şi rapiţă (după minim patru ani), pregătirea corespunzătoare a solului – arătură de toamnă, pat germinativ realizat în condiţii optime, respectarea măsurilor de protecţie a plantelor – combaterea buruienilor, a dăunătorilor şi a bolilor foliare, fertilizarea corespunzătoare în funcţie de rezultatele analizelor solului, respectarea măsurilor de irigare, semănatul în rânduri echidistante la 45 cm care să permită recoltarea mecanizată.
Preţuri, bonusuri de fidelitate, subvenţii
Conform contractului, preţul de cumpărare pentru sfecla de zahăr din cota de calitate standard pentru anul de piaţă 2012/2013 este de 26,29 Euro/tona de sfeclă net, fără TVA. Pentru dezvoltarea tehnologiei de cultivare a sfeclei de zahăr şi menţinerea unei bune colaborări, beneficiarul oferă suplimentar în 2012/2013 un bonus de fidelitate de maximum 8,50 de euro/tonă, iar în afara cotei încă unul de maximum 5 euro/tonă.
Cu 647 euro/hectar, sfecla de zahăr este una dintre cele mai subvenţionate culturi. După calculele specialiştilor, împreună cu subvenţia şi cu ajutorul acordat de procesator, un cultivator de sfeclă de zahăr poate încasa 51 euro/t, la o medie la hectar de 40 de tone.
O cultură… “sfeclită”
După cum ne-a declarat Profira Onode, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi interesul fermierilor gălăţeni a fost destul de mare. Sunt indicii potrivit cărora această cultură, “sfeclită” în ultimii ani, va redeveni iarăşi ce a fost.
În judeţ, a existat o bună tradiţie în cultura sfeclei de zahăr care se întindea pe o suprafaţă de aproximativ 5.000 de hectare. La Lieşti, în anul 1985, fusese dată în funcţiune o fabrică de zahăr, una dintre cele mai moderne la acea vreme. Acum, a rămas numai un simplu depozit…
Din datele oficiale ale DADR Galaţi, anul acesta, s-a aflat în cultură o suprafaţă de 79 de hectare, iar producţia medie înregistrată a fost de 23.067 kg/hectar.
*
Compania Agrana România este unul dintre cei mai importanţi furnizori de zahăr pentru îndulcitori şi pentru industria băuturilor răcoritoare şi pentru comercianţii care vând zahărul cu amănuntul în oraşele mici şi satele din întreaga ţară. Unitatea de producţie a zahărului obţinut din sfeclă de zahăr se află în Roman, judeţul Neamţ. Fabrica este partenerul cel mai important pentru mii de cultivatori de sfeclă de zahăr şi pentru proprietarii de terenuri agricole din estul României, de la graniţa cu Ucraina şi până la Galaţi. Intenţia companiei Agrana România este de a aduce cultura românească de sfeclă de zahăr la un nivel competitiv în Europa.