Valurile de ger care au venit peste culturile neacoperite de omăt sau cu zăpada spulberată sub acţiunea vântului au sporit tot mai mult îngrijorarea fermierilor privind compromiterea semănăturilor de toamnă. Iată care este starea culturilor!
Specialiştii susţin că din cauza temperaturilor situate frecvent sub pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor agricole există, realmente, riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificare şi arsuri ale vârfului frunzelor.
Fermierii buzoieni se tem pentru culturile lor
În judeţul Buzău, temperaturile au coborât frecvent până la -18oC. Vântul a bătut fără încetare, lăsând culturile dezvelite de stratul de protecţie. „La ora asta nu putem spune cât de mult au fost afectate culturile sub acţiunea gerului. Solul este îngheţat, aşteptăm să se desprimăvăreze. Au fost câteva zile la rând foarte reci, la care s-a adăugat şi diferenţa de la prânz, când temperaturile au înregistrat valori pozitive sau în jurul a zero grade. Plantele suferă un stres din cauza diferenţei de temperatură, chiar dacă au încetat dezvoltarea şi sunt în repaus vegetativ temporar. Mă tem pentru culturile mele”, ne-a declarat Gheorghe Tuzu, unul dintre cei mai experimentaţi fermieri buzoieni. Agronomul are semănate din toamnă 450 ha de rapiţă, 350 ha cu orz şi 1150 ha cu grâu.
Potrivit fermierului, culturile au intrat la iernare bine dezvoltate, cerealele păioase sunt bine înfrăţite, plantele având unu-doi fraţi bine dezvoltaţi. Rapiţa, semănată în epoca optimă, a fost fertilizată cu doze echilibrate. După 15 martie, va trece la fertilizarea de primăvară, utilizând pentru rapiţă Sulfammo, un produs pe bază de azot cu eliberare treptată, produs de Timac Agro, şi azotat de amoniu pentru culturile de orz şi de grâu.
În ferma lui Gheorghe Tuzu, reviziile şi reparaţiile utilajelor agricole se află în toi.
Despre situaţia semănăturilor de toamnă în judeţele Brăila, Galaţi şi Călăraşi, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 februarie 2016!