Agricultorii stau cu ochii pe culturile semănate în toamnă şi pândesc “ferestrele” iernii, pentru a pregăti câmpul pentru viitoarea campanie de însămânţări. Iată care este starea culturilor!
La Brăila, rapiţa a trecut cu bine primul ger al iernii. În ferma Agroleg din comuna brăileană Silistraru, culturile de toamnă au intrat la iernare într-un stadiu optim de dezvoltare. Gerurile de -14 grade Celsius nu au afectat deloc plantele, iar stratul de zăpadă, în grosime de peste 10 cm, acoperă protector câmpul cultivat. „Din cele 1300 hectare aflate în exploatare, în acest an agricol avem semănate 156 hectare de rapiţă, 150 hectare cu grâu şi 160 hectare de orz. Pot să spun că rapiţa este la stadiul de trei-opt frunze, 0,8 cm la colet şi 8 cm lungimea tijei. (...)”, ne-a declarat agronomul Iosif Ţicra, directorul tehnic al Agroleg Silistraru SA.
Şi în Timiş cerealele păioase de toamnă au avut o dezvoltare normală până la intrarea în sezonul rece. Doru Marincuş, administratorul societăţii Agromarincuş din Lovrin, este destul de mulţumit. “Cultivăm 1.200 ha, din care 600 hectare sunt culturi de toamnă - orz şi grâu. Plantele sunt răsărite, chiar şi pe solele unde am semănat ceva mai târziu. Rapiţă nu am pus; luna septembrie a fost un pic mai capricioasă şi nu am vrut să riscăm. Nu avem o regulă în privinţa cultivării; într-un an punem, într-altul renunţăm”, ne-a declarat fermierul.
Doru Marincuş face periodic controlul biologic al culturilor de toamnă, verificând starea fitosanitară a plantelor, stadiul de creştere, gradul de înfrăţire şi desimea acestora.
Detalii privind starea culturilor şi tehnologia aplicată găsiţi în revista Ferma, ediţia 1-31 ianuarie 2016!