CIRCUITUL BANILOR PÂNĂ LA CONTUL FERMIERULUI. Mulți dintre fermieri se întreabă de ce în conturi le ajunge doar o parte din avansul la subvențiile agricole care li se cuvin pentru anul de cerere 2019. Tot agricultorii sunt intrigați de anunțurile APIA cu plățile efectuate când, de fapt, ei nu au niciun leu în cont. Șeful APIA vă explică traseul banilor de la APIA la contul fermierului și de ce o plată se face în trei tranșe.
În perioada 1 martie - 15 mai se depun cererile de plată. Undeva, după data de 10 februarie a fiecărui an, fiecare funcționar din cele 265 de centre locale APIA gestionează una sau două localități, în funcție de numărul de fermieri, astfel încât fiecare funcționar răspunde undeva între 400, 500 până la 800 de fermieri are un funcționar. Acel funcționar răspunde de acel fermier din momentul în care a depus cererea de plată până-n momentul în care are banii în cont. Și se fac în toate unitățile administrativ-teritoriale, în toate localitățile se fac informări, astfel încât fermierii să știe noutățile pe care le are APIA sau ce trebuie să facă pentru a-și depune cererea de plată.
Iar toți fermierii pe care noi îi avem în baza de date, respectiv pentru 2019, 844.000 de fermieri, primesc o invitație acasă cu data, ora și funcționarul care răspunde de el și documentele care trebuie să-l însoțească pentru a putea beneficia de această formă de sprijin. Acum, după 10-12 ani, au început fermierii să vină la ora și data stabilită. Dar noi, așa cum am programat, între fiecare fermier să fie 15-20 de minute, astfel încât să fie un flux, să nu stea nici funcționarul, să fie cu mulți oameni pe cap și nici fermierul să nu stea și să aștepte la coadă acolo. Dar unii respectă, unii, nu.
În ceea ce privește banii, noi întotdeauna când am început o campanie de plăți, de exemplu acum, cu această plată în avans și după 1 decembrie când vom demara plata finală, întotdeauna am solicitat Ministerului Agriculturii să avem bani în avans în cont, astfel încât cumva să scurtcircuităm această perioada de așteptare. Pentru că de la data în care fermierul este autorizat la plată, durează aproximativ 3 zile, astea sunt circuitele bancare, în care banii îi are în cont. Iar dacă el (fermierul n.r.) este autorizat la plată, dăm un exemplu cu 100 de lei, banii în cont îi intră cumva în trei etape. De ce? Pentru că sunt trei fonduri diferite. De exemplu, FEGA, Fondul European de Garantare Agricolă este dintr-un cont, pleacă spre fermier, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, FEADR, este o măsură delegată de către AFIR, în care intră iarăși dintr-un cont în același cont al fermierului și bugetul național. Deci, o sumă pe care fermierul o are de primit îi intră în trei tranșe, dar la o diferență de o zi, două.
De aceea, în momentul în care fermierul este anunțat de către funcționarul APIA că a fost autorizat la plată cu suma X, acea sumă îi vine în 3 zile, a explicat șeful APIA, miercuri, 20 noiembrie, la o emisiune B1 TV.
Șeful APIA a mai spus că până la această oră 92% din fermierii români au primit avansul la subvențiile APIA aferente anului de cerere 2019. Suma virată în conturile fermierilor este 1,220 miliarde de euro.