Am început controalele. Este un eșantion generos de control, având în vedere modificările substanțiale din Politica Agricolă Comună (PAC) și multitudinea de scheme. Numai pe sprijinul cuplat avem 19 scheme de ajutor în sectorul vegetal și 4 în sectorul animal, spune șeful Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA).
Plata pe înverzire, plata redistributivă, sprijin cuplat pentru anumite culturi, cum e soia, mazăre, tomate pentru procesare, etc. fac dificile controalele în teren întreprinse de echipele APIA.
Verificăm pe teren conform condițiilor stabilite în manualele de procedură și sperăm să finalizăm cât mai repede controalele pentru a instrumenta cum trebuie cererile unice de plată, spune Mihai Puțintei, șeful APIA. Un amănunt care necesită atenția sporită a angajaților APIA este identificarea fără echivoc a parcelelor. Fermierii din producția vegetală cuprinși în eșantioanele de control se tem de acea abatere de 0,75 m.
Cum se procedează? Lucrătorii APIA încarcă pe GPS desenele făcute de fermieri în programul IPA online, cu coordonatele de identificare a parcelelor, și înarmați astfel purced la verificare. Dacă o parcelă se află la o distanță mai mare de 0,75 m de locul indicat în cererea unică de plată, conturul parcelei, fermierul ar putea să rămână fără subvenția pe acea parcelă și să fie și sancționat pentru că nu a declarat la APIA un teren pe care-l lucrează.
Totul despre această toleranță de 0,75 m și despre identificarea fără echivoc Agroinfo a publicat aici.
Ce spune șeful APIA despre abaterea de 0,75 m? Marja de abatere mult discutată de 0,75 m, în strânsă legătură cu conceptul de identificare fără echivoc, dă mari bătăi de cap fermierilor și nouă, ca agenție care instrumentează cererile. Sperăm că lucrurile nu vor fi atât de drastice sau dezastruoase, cum cred fermierii. Cu ajutorul colegilor noștri de la centrele județene, sunt convins că fermierii au reușit să-și identifice corespunzător parcelele și să se încadreze în criteriile de eligibilitate din legislația națională și europeană.
Centrele județene APIA au suplimentat echipele din teren
Centrele județene APIA din țară au suplimentat echipele cu care lucrează în teren pentru ca verificările să fie finalizate cât mai repede. De exemplu, în județul Botoșani sunt în control 18.392 ha și se lucrează cu 12 echipe pe teren. Sunt 95 de exploatații agricole în control clasic pe vegetal, 6.445 ha verificate prin teledetecție, 28 de fermieri mari sunt în eșantionul de control, spune Liviu Zaharia, șeful APIA Botoșani.
Spre deosebire de anul trecut, în 2015, angajații APIA verifică fiecare parcelă dintr-o fermă. Deloc de neglijat amănuntul subliniat și de Mihai Puțintei, șeful APIA, fermierii cuprinși în eșantioanele de control pot beneficia de adeverințele de garantare a creditelor punte doar după finalizarea controlului.