Adama
Vinasa Rompak

ȘEFUL APIA: FERMIERUL ROMÂN ar trebui să ia SUBVENȚIILE doar cu BULETINUL!

Publicat: 10 octombrie 2016 - 11:43
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ABERAȚII LA PLATA SUBVENȚIILOR. Doi dintre marii fermieri ai României au dezvăluit cum se scurg miliardele de euro în buzunarul unora care nu sunt fermieri din pricina aberațiilor din Ordonanța 3 a subvențiilor. Dezvăluirile au fost făcute într-o discuție aprinsă cu directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Ce le-a spus șeful APIA celor doi fermieri?

Doi dintre cei mai mari fermieri ai României i-au dezvăluit, într-o discuție aprinsă, directorului general al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) ce se întâmplă, în realitate, cu o parte importantă din banii pe care APIA îi împarte sub formă de subvenții fermierilor români. Aberațiile legislative duc la situații de-a dreptul incredibile.

Schema de plată redistributivă inițiată cu scopul de a comasa terenurile agricole din țara noastră ar avea tocmai un efect invers. Adică, banii ajung la cine nu trebuie, terenurile nu sunt comasate, ba, dimpotrivă ar fi mai tare fărămițate.

Cum poți să dai o subvenție care depășește de 2-3 ori recolta care o obții?! Au fost niște norocoși anul ăsta care au luat la bani la care nu au sperat în viața lor pentru că așa ați hotărât dumneavoastră. Nu am înțeles niciodată de ce subvenția o dați pe mai multe categorii, de la 1 ha la 5 ha, de la 5 ha la 30 ha?! (Laurențiu Baciu se referă la plata redistributivă acordată fermierilor cu scopul comasării terenurilor. De la 1 ha la 5 ha este 5 euro/ha, iar de la 5 ha la 30 ha va fi anul acesta cca 48 euro/ha n.r.). (...)

De ce ați dat banii diferențiat? V-a folosit să dați încă 50 și ceva de euro? Pentru ca unii să bage banii dintr-un buzunar în altul?! Acum ați primit cererile, ați observat cumva că au crescut suprafețele la acele ferme? Pentru că ăsta a fost principalul motiv: comasarea. Nu au crescut suprafețele! De ce mai dați și anul ăsta în plus? Faceți protecție socială, i-a spus Laurențiu Baciu șefului APIA, vineri, 7 octombrie, la o conferință organizată de Business Mark.

Fermierul Nicușor Șerban a intervenit în discuția dintre șeful APIA și președintele LAPAR și a spus care este consecința acestei prostii numită plata redistributivă.

Practic, scopul care a fost pentru comasare nu face decât să ducă la comasarea prin decomasare. Vă explic foarte clar. Cel cu 20 de hectare care primește subvenție o dată și jumătate decât primește o fermă cu 200-300 ha cu ce credeți că face comasare? Cu pământ pe care-l fură, în ghilimele, de la cel cu 200-300 ha. Pentru că se duce la proprietar și-i spune: prietene, eu pot să-ți dau mai mare arendă pentru că iau mai mulți bani de la APIA. Dă mie terenul! Și sigur că proprietarul îi dă ăluia care dă mai mult. De ce-i dă mai mult? Pentru că e performant?! Nu. Îi dau domnii de la Comisia Europeană și de la APIA mai mult. Deci, nu am stabilit ca această comasare să o facem prin distrugerea celor care au făcut eforturi 20 de ani să facă exploatații viabile, a spus fermierul Nicușor Șerban.

Cu subvențiile din zootehnie s-ar întâmpla lucruri și mai grave. Adevărații crescători de animale plâng pe la ușile APIA că nu mai au cu ce să-și hrănească vacile, în timp ce unii ar cumpăra pașapoarte de animale moarte și ar încasa subvențiile APIA.

Cu grija instituției (APIA n.r.) se dau miliarde de euro unde nu trebuie. Întâmplător, acum câteva zile, foarte întâmplător, un cetățean dintr-o localitate căuta să cumpere pașaport de animale. Deci, a auzit că și-a tăiat unul vițelul și l-a întrebat: pașaportul unde-i? Îți dau 50 de lei, dă și mie pașaportul. Eu mi-am pus întrebarea: ce face cu pașaportul ăsta? Dar cei angrenați: îți spun eu, se duce și declară la APIA și ia banii, că are vaci, a dezvăluit Laurențiu Baciu.

colaj-baciu-pintea-serban_b

Laurențiu Baciu (stânga), Adrian Pintea, șeful APIA (mijloc), Nicușor Șerban (dreapta)

ȘEFUL APIA SPUNE CĂ FERMIERUL AR TREBUI SĂ CEARĂ SUBVENȚII DOAR CU BULETINUL

Cumpărarea pașapoartelor. Mă întreb și eu: ce face cu el? Nu înseamnă că, dacă ai pașaport, vii la APIA și APIA îți dă banii. La Comisia Europeană, acum două săptămâni, am avut o bilaterală. Fermierul X a respectat regulamentul european, dar a avut o problemă cu legislația noastră. Unul dintre auditorii cu care am stat de vorbă, un austriac, a spus: ok, dar de ce veniți la noi dacă problema este la voi în curte?! Într-adevăr, așa este.

Marea problemă: unu, dacă ar fi cadastru, iar doi, toate bazele de date ar trebui să fie interconectate și ar fi mai ușor și pentru cetățenii care vin la APIA. Suntem o instituție mare, care cu bune, cu rele, absoarbe între 95% și 100% din fondurile alocate pe baza legislației care e în vigoare. APIA nu legiferează, pune în aplicare legile puse la dispoziție.

Dacă ar fi toate bazele de date interconectate, categoric fermierul ar veni la APIA doar cu buletinul și cu contul și restul le-am putea noi lua. Dacă ne referim la 2015, un an cu mari probleme, am început cu lipsa Registrului agricol, care a apărut abia în toamnă. Dacă acel registru ar fi electronic și conectat la baza de date APIA, categoric ar fi mult mai ușor și pentru funcționarii noștri.

Comparînd cele două agenții, AFIR (Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale n.r.) și APIA, APIA lucrează cu cetățeni de toate felurile, de la cel cu două clase până la medici, ingineri. Normal că lucrezi foarte greu față de colegii de la AFIR. Ei au interfață consultanții care pun la dispoziție toate informațiile și vii cu temele făcute. La AFIR e grilă ca la școala de șoferi, a spus Adrian Pintea, directorul general APIA.

Vizualizat: 7430 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
lucian.......
|
10. 10, 2016. Monday 16:00

problema cea mai mare e:
daca in anul de referinta am aut un efectiv de 6 vaci ai 10 vitele de 5 luni
in anul 2015 ,2016 acele vitele nu intra la subventie decat daca deschid o exploatatie noua
de ce nu se poate ca sa fie an de an ?

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii