Subvenția pe suprafață este prima plată integrală făcută către fermierii români! Nu toți fermierii au primit banii până la această oră! Noul șef al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Florin Marius Faur, dezvăluie, pentru Agroinfo, care este subvenția ce trebuie plătită cu prioritate absolută fermierilor români! E o plată complicată, o adevărată piatră de încercare pentru APIA!
Plata pe înverzire este prima care e prevăzută să intre pe rol. Avem un pachet de 500 de milioane de euro, sumă colosală de mare dacă o raportăm la sumele transferate către fermieri. Este una din prioritățile absolute, înverzirea. Este o plată care vine și se aliniază la plățile deja făcute. Va simți fiecare care va fi plătit suma respectivă, pentru că suma nu e deloc neglijabilă.
E la nivelul plății totale pe care am dat-o noi pe SAPS (schema unică de plată pe suprafață n.r.) în 2007. Finalizarea tehnică a modulului calcul și autorizare pentru plata pe înverzire este o prioritate. Din partea de scheme de plată, mai puțin cele cuplate, este singura care, până acum, nu s-a plătit. Și, firește, plățile specifice finanțării FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală n.r.), măsura 13 plăți compensatorii zona defavorizată și măsura 11 plăți pe agromediu, declară, exclusiv pentru Agroinfo, Florin Marius Faur, șeful APIA.
Plata pe înverzire sau greeningul este una dintre cele mai complexe scheme. Complexitaea este dată de cele trei reguli care o însoțesc. Le luăm pe rând.
Diversificarea culturilor. Pentru exploatațiile între 10 și 30 ha, fermierii trebuie să înființeze cel puţin două culturi diferite iar cultura principală să acopere maximum 75 % din terenul arabil.
Pentru exploatațiile peste 30 ha, fermierii trebuie să asigure cel puţin trei culturi diferite. Cultura preponderentă trebuie să acopere maximum 75 % din terenul arabil, respectiv două culturi preponderente să acopere împreună maximum 95 % din terenul arabil.
Zona de interes ecologic. 5% din exploatația agricolă trebuie să fie rezervată pentru zona de interes ecologic (ZIE) este cea de-a doua condiție impusă fermierilor cu exploatații care depășesc 15 ha. Fermierii ale căror exploatații sunt mai mari de 15 ha trebuie să se asigure că minim 5% din terenul arabil este zonă de interes ecologic (ZIE).
Fermierii pot să înființeze culturi fixatoare de azot sau acoperitoare pe această suprafață. Sunt considerate ZIE și terasele, gardurile vii sau fâșiile împădurite, arborii izolați, arbori în aliniament, iazuri, rigole, zonele tampon de pe marginea apelor curgătoare sau stătătoare, zonele cu specii forestiere cu ciclu scurt de producție, terenuri agricole împădurite, zone cu strat vegetal, etc. Cea de-a treia regulă este menținerea pajiștilor permanente.
Fiind vorba de procente, atât la diversificarea culturilor, cât și la zona de interes ecologic (ZIE) de procente, modulul creat pentru plata pe înverzire presupune implementarea mai multor algoritmi. Acest modul a parcurs etapele de analiză, dezvoltare, proiectare și se află deja de ceva timp în testare.
Plata pe înverzire e o schemă complexă care ne-a dat multe bătăi de cap. Ceea ce ia mult timp sunt cazurile specifice. Se găsesc tot felul de spețe în dosarele primite de la fermieri și trebuie tratate în sistem. Modulul stabilește pentru fiecare fermier suma care i se cuvine, a declarat exclusiv pentru Agroinfo, Gabriel Lospa, șeful proiectului APIA, eAgriculture Head of Unit SIVECO.
Calculul plății pe înverzire este foarte dificil pentru că înverzirea are trei componente și pentru fiecare din aceste componente trebuie verificat. La diversificarea culturilor, dacă respectă condiția ca primele două culturi să fie până-n 75%. Dacă nu o respectă, trebuie făcută o reducere. Dacă respectă condiția ca primele trei culturi, pentru cei peste 30 ha să fie până-n 95%. Dacă nu o respectă, iarăși trebuie făcute niște calcule. Pe zonele de interes ecologic la fel.
Calculele sunt laborioase, situațiile sunt diverse pentru că nu toți fermierii aplică ZIE prin culturi fixatoare de azot. Și atunci, prin testări, înainte de a pune pe producție modulul respectiv trebuie să fii convins că ai trecut prin tot felul de situații, astfel încât să nu ai riscul de a face o autorizare greșită la plată, a explicat Nicolae Horumbă, director general adjunct APIA, într-o conferință de presă.
Plata pe înverzire este 59,12 euro/ha pentru campania 2015 și au șanse doar fermierii mici, care exploatează sub 15 ha să o încaseze integral.