Adama
Vinasa Rompak

Șeful APIA dezvăluie ce SUBVENȚIE urmează să le fie plătită CU PRIORITATE fermierilor!

Publicat: 05 mai 2016 - 13:43
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Subvenția pe suprafață este prima plată integrală făcută către fermierii români! Nu toți fermierii au primit banii până la această oră! Noul șef al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Florin Marius Faur, dezvăluie, pentru Agroinfo, care este subvenția ce trebuie plătită cu prioritate absolută fermierilor români! E o plată complicată, o adevărată piatră de încercare pentru APIA!

Plata pe înverzire este prima care e prevăzută să intre pe rol. Avem un pachet de 500 de milioane de euro, sumă colosală de mare dacă o raportăm la sumele transferate către fermieri. Este una din prioritățile absolute, înverzirea. Este o plată care vine și se aliniază la plățile deja făcute. Va simți fiecare care va fi plătit suma respectivă, pentru că suma nu e deloc neglijabilă.

E la nivelul plății totale pe care am dat-o noi pe SAPS (schema unică de plată pe suprafață n.r.) în 2007. Finalizarea tehnică a modulului calcul și autorizare pentru plata pe înverzire este o prioritate. Din partea de scheme de plată, mai puțin cele cuplate, este singura care, până acum, nu s-a plătit. Și, firește, plățile specifice finanțării FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală n.r.), măsura 13 plăți compensatorii zona defavorizată și măsura 11 plăți pe agromediu, declară, exclusiv pentru Agroinfo, Florin Marius Faur, șeful APIA.

Plata pe înverzire sau greeningul este una dintre cele mai complexe scheme. Complexitaea este dată de cele trei reguli care o însoțesc. Le luăm pe rând.

Diversificarea culturilor. Pentru exploatațiile între 10 și 30 ha, fermierii trebuie să înființeze cel puţin două culturi diferite iar cultura principală să acopere maximum 75 % din terenul arabil.

Pentru exploatațiile peste 30 ha, fermierii trebuie să asigure cel puţin trei culturi diferite. Cultura preponderentă trebuie să acopere maximum 75 % din terenul arabil, respectiv două culturi preponderente să acopere împreună maximum 95 % din terenul arabil.

Zona de interes ecologic. 5% din exploatația agricolă trebuie să fie rezervată pentru zona de interes ecologic (ZIE) este cea de-a doua condiție impusă fermierilor cu exploatații care depășesc 15 ha. Fermierii ale căror exploatații sunt mai mari de 15 ha trebuie să se asigure că minim 5% din terenul arabil este zonă de interes ecologic (ZIE).

Fermierii pot să înființeze culturi fixatoare de azot sau acoperitoare pe această suprafață. Sunt considerate ZIE și terasele, gardurile vii sau fâșiile împădurite, arborii izolați, arbori în aliniament, iazuri, rigole, zonele tampon de pe marginea apelor curgătoare sau stătătoare, zonele cu specii forestiere cu ciclu scurt de producție, terenuri agricole împădurite, zone cu strat vegetal, etc.  Cea de-a treia regulă este menținerea pajiștilor permanente.

Fiind vorba de procente, atât la diversificarea culturilor, cât și la zona de interes ecologic (ZIE) de procente, modulul creat pentru plata pe înverzire presupune implementarea mai multor algoritmi. Acest modul a parcurs etapele de analiză, dezvoltare, proiectare și se află deja de ceva timp în testare.

Plata pe înverzire e o schemă complexă care ne-a dat multe bătăi de cap. Ceea ce ia mult timp sunt cazurile specifice. Se găsesc tot felul de spețe în dosarele primite de la fermieri și trebuie tratate în sistem. Modulul stabilește pentru fiecare fermier suma care i se cuvine, a declarat exclusiv pentru Agroinfo, Gabriel Lospa, șeful proiectului APIA, eAgriculture Head of Unit SIVECO.

Calculul plății pe înverzire este foarte dificil pentru că înverzirea are trei componente și pentru fiecare din aceste componente trebuie verificat. La diversificarea culturilor, dacă respectă condiția ca primele două culturi să fie până-n 75%. Dacă nu o respectă, trebuie făcută o reducere. Dacă respectă condiția ca primele trei culturi, pentru cei peste 30 ha să fie până-n 95%. Dacă nu o respectă, iarăși trebuie făcute niște calcule. Pe zonele de interes ecologic la fel.

Calculele sunt laborioase, situațiile sunt diverse pentru că nu toți fermierii aplică ZIE prin culturi fixatoare de azot. Și atunci, prin testări, înainte de a pune pe producție modulul respectiv trebuie să fii convins că ai trecut prin tot felul de situații, astfel încât să nu ai riscul de a face o autorizare greșită la plată, a explicat Nicolae Horumbă, director general adjunct APIA, într-o conferință de presă.

Plata pe înverzire este 59,12 euro/ha pentru campania 2015 și au șanse doar fermierii mici, care exploatează sub 15 ha să o încaseze integral.

Vizualizat: 10128 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

SUBVENȚII 2015: 535 milioane de euro, pregătite pentru PLATA PE ÎNVERZIRE!

SUBVENȚII 2015: 535 milioane de euro, pregătite pentru PLATA PE ÎNVERZIRE!

La începutul lunii mai 2016,  vom da drumul la alte două plăți, plata pe înverzire și măsura 13 zona defavorizată. Avem deja sumele pregătite pentru plata acestor subvenții, spune Ioan Merca, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Șeful APIA despre PLATA PE ÎNVERZIRE!

Șeful APIA despre PLATA PE ÎNVERZIRE!

Înverzirea sau greeningul este URMĂTOAREA PLATĂ pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se pregătește să o vireze fermierilor români. Important este ca testările făcute modulului pentru plata pe înverzire să decurgă normal. Șeful APIA spune când ar putea ajunge acești bani la fermieri!

Cine sunt fermierii care încasează integral plata pe înverzire, 59 euro/ha?

Cine sunt fermierii care încasează integral plata pe înverzire, 59 euro/ha?

Plata pe înverzire, 59,12 euro/ha, ar urma să fie virată fermierilor români la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, spun surse din Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Modulul care va calcula această schemă de plată este deocamdată în testare.

AGROINFO a avut dreptate! Următoarea PLATĂ pe care o face APIA este plata pe înverzire!

AGROINFO a avut dreptate! Următoarea PLATĂ pe care o face APIA este plata pe înverzire!

Agroinfo v-a spus deja care este ordinea plăților pe care le va face Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Conducerea APIA CONFIRMĂ! După subvenția pe suprafață urmează plata pe înverzire!

Plata pe înverzire, peste 10 zile! Iată de ce nu ajung acum banii la fermieri!

Plata pe înverzire, peste 10 zile! Iată de ce nu ajung acum banii la fermieri!

Plata pe înverzire nu a intrat în subvenția pe suprafață plătită de APIA, zilele acestea, fermierilor români. Cu această schemă de plată s-au complicat puțin lucrurile, iar dosarele fermierilor nu au fost trecute și prin acest filtru. Ce  s-a întâmplat?

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
Nicu adascalitei
|
05. 06, 2016. Friday 12:26

Domnilor de la apăi ce faceti cu cei care au fost la control si nu au primit nici un ban din subvenție le mai dati ceva sau ati uitat de iei asteptam si noi un raspuns

2.
Caprina Bovina
|
05. 06, 2016. Friday 11:25

Aveti multe voi... Noi n-amluat nici avans nici SAPS, nici ... Poate va ginditi sa ni le dati pina la Pastele Cailor... Sau poate il bagati la Buget, bugetul vostru personbal, se-ntelege....

1.
|
05. 06, 2016. Friday 08:57

Nici macar subventia pe suprafata nu am primit-o. Cei de la Apia au spus , sunt probleme de implementare. Nu sunt probleme cu dosarele cum s-a spus la tv. Asteptati! Dar n-au spus cat sa asteptam. Nici ei nu stiu.

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii