FORȚAȚI SĂ RETURNEZE SUBVENȚIILE. Sunt 5.414 de fermieri români care au încasat subvenții agricole și care trebuie să le dea înapoi din diferite motive. Suma totală pe care trebuie să o returneze acești agricultori la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) se ridică la peste 5 milioane de lei.
În 2015, au fost 5.414 debitori care aveau de returnat către APIA 5.239.107 lei. Până acum s-au recuperat 1.283.466 lei, a declarat Adrian Pintea, directorul general APIA.
Șeful APIA a explicat și de ce se întâmplă ca o parte dintre agricultorii care beneficiază de aceste subvenții trebuie să le returneze și cum procedează APIA la recuperarea banilor.
În cazul în care se constată apariţia unor nereguli, erori administrative sau nerespectarea condiţiilor de eligibilitate, este necesară recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit beneficiarilor. În mod obişnuit, stingerea acestor creanţe se face prin conformare voluntară, adică prin plata directă, de către debitor, ca efect al propriei voinţe.
În situaţia când debitorii nu-şi plătesc obligaţiile bugetare la termenele la care acestea au devenit exigibile, începând de la acest moment, se naşte, din punct de vedere juridic, dreptul APIA de a efectua deducerea din plăţile viitoare la care are dreptul stabilit prin decizie de plată sau alte documente de plată prevăzute de legislaţie şi proceduri interne sau de a demara acţiunea de executare silită, în sensul transmiterii titlului executoriu către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi unităţile subordinate, a declarat Pintea, într-un interviu acordat pentru Jurnalul Național.
FERMIERII CU CELE MAI MARI SUBVENȚII ÎNCASATE PENTRU 2015!
Potrivit șefului APIA, societatea care a primit cea mai mare subvenţie acordată în sectorul vegetal pentru campania 2015, respectiv suma de 49.288.483,14 lei este Agricost SA din Insula Mare a Brăilei. Societatea exploatează aproximativ 57.000 ha.
În sectorul zootehnic, cea mai mare subvenţie a fost în valoare de 681.900,98 lei şi a fost plătită către Lacto Agrar SRL, din judeţul Alba. Este o componenta a grupului de firme DN Agrar și a preluat ferma de vaci de la Vaidei, Hunedoara. Deține, în total, 2.000 de capete de bovine, din care 1.300 sunt vaci de lapte. Popularea fermei s-ar fi făcut cu vaci din Olanda,Germania,Franta,Danemarca și Italia, prețul unei vaci fiind de peste 1500 euro.