PLATA SUBVENȚIILOR APIA! Suma care a ajuns în conturile fermierilor români, reprezentînd subvenții, este de 2,846 miliarde de euro, a declarat directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea.
APIA a autorizat la plată, în perioada 16 octombrie 2018 - 15 octombrie 2019, suma de 2,846 de miliarde de euro, din care în Campania 2018 ca și plăți directe, 2,6 miliarde de euro reprezentînd FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă n.r.), FEADR (Fondul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală n.r.) și bugetul național și, de asemenea, măsurile de piață, comerț exterior, promovarea produselor agricole și ajutoare de stat, în valoare de 209 milioane de euro, a spus șeful APIA, în cadrul unei conferințe organizată de Ministerul Agriculturii la INDAGRA 2019.
De asemenea, directorul general APIA a mai spus că alocarea financiară pentru acest exercițiu financiar, 2014-2020, pentru plățile compensatorii acordate fermierilor români pe angajamentele făcute pentru măsurile de dezvoltare rurală este de 3,59 de miliarde de euro.
Începînd cu 2014 și până acum, de exemplu, la Măsura 10 agro-mediu și climă care are ca scop încurajarea fermierilor să adopte practici agricole care să asigure menținerea valorii de mediu a zonelor rurale și să mențină habitatele specifice ale terenurilor agricole importante pentru speciile sălbatice și să păstreze peisajele tradiționale, ca și alocare financiară pentru această măsură am avut 1,069 miliarde de euro, iar ca sumă autorizată avem 460 de milioane de euro.
Pentru Măsura 11 agricultură ecologică, ca și alocare financiară am avut 235 de milioane de euro, iar suma autorizată 134 de milioane de euro.
Pentru Măsura 13 plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice, alocarea financiară 1,3 miliarde de euro, iar suma autorizată 1,13 miliarde de euro.
Pentru Măsura 14 plăți pentru bunăstarea animalelor, pentru cele două specii, porcine și păsări, alocarea financiară este 767 de milioane de euro, iar suma autorizată până-n prezent 521 milioane de euro.
Cele două măsuri noi, să le spun așa, Măsura 8 investiții în dezvoltarea zonelor împădurite și îmbunătățirea viabilității pădurilor, scheme de ajutor de stat, sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite, sprijinul financiar prin schema de ajutor de stat se acordă deținătorilor de teren agricol în baza unui angajament pentru o perioadă de 12 ani și vizează crearea de trupuri de pădure și, de asemenea, perdele forestiere de protecție. Sprijinul financiar se acordă ca valoare fixă reprezentată de costurile standard pe hectar, pentru împădurire și compensarea pierderilor de venit, alocarea financiară pentru acest exercițiu este de 126 de milioane de euro, iar ca și număr de cereri care au fost depuse, primite la APIA, avem 21 de cereri.
Măsura 15 servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor, schema de ajutor de stat care se acordă anual ca sumă fixă pe hectar în baza unui angajament pentru o perioadă de 5 ani. Această măsură vizează compensarea pierderilor de venit și a costurilor suplimentare suportate de beneficiar ca urmare a dezvoltării unuia sau a celor două pachete a schemei de ajutor de stat, pachetul 1 asigurarea de zone de liniște, unde beneficiarul poate primi 38 de euro pe hectar pe an și pachetul 2, utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri, unde se acordă 137 de euro pe hectar pe an. Ca alocare financiară avem 70 de milioane de euro, iar pentru această măsură au fost depuse un număr de 305 cereri, a prezentat Pintea situația plăților pentru fermieri.
Șeful APIA a mai declarat că prin comparație cu Campania 2018 în Campania de cereri pentru subvențiile din agricultură din acest an s-a observat o diminuare a numărului de fermieri și, mai ales, a celor cu vârste peste 70 de ani și o creștere ușoară a numărului de tineri fermieri și a suprafețelor agricole solicitate la plată.
Lucru îmbucurător pentru noi este că în fiecare an se constată o scădere a numărului de fermieri, dar, în același timp și creșterea suprafeței pentru care se solicită sprijin financiar, iar în ceea ce privește vârsta se observă o ușoară creștere a tinerilor fermieri, așa cum este și firesc și, fiziologic vorbind, scăderea beneficiarilor noștri de peste 70 de ani., a adăugat Adrian Pintea.