APIA PLĂTEȘTE SUBVENȚIILE PENTRU 2016! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat luni, 6 martie 2017, autorizarea la plată a fermierilor pentru subvențiile din zootehnie. Prima schemă de sprijin care intră la plată este ajutorul național tranzitoriu din zootehnie (ANTZ). Adrian Pintea, șeful APIA, a anunțat numărul fermierilor care au fost transferați la plată ieri, luni, 6 martie 2017!
Luni (6 martie 2017) pleacă primii 7.000 de fermieri pentru ANT la zootehnie (ajutor național tranzitoriu n.r.). Pe 10 martie 2017 vor avea primii fermieri banii în cont, a anunțat șeful APIA, pentru Viața Satului, TVR 1.
Anunțurile Agenției de Plăți stârnesc, aproape de fiecare dată, o reacție vie de nemulțumire în rândul fermierilor. Agricultorii se întreabă mereu cu furie de ce nu au banii în cont, din moment ce APIA comunică sumele autorizate la plată și numărul fermierilor de pe listele de plată. Traseul pe care-l urmează listele de plată cu fermierii eligibili pornește de la centrele locale APIA. Fiecare centru local face listele cu fermierii eligibili, după procesarea dosarelor de subvenții ale acestora.
Pe scurt și pe înțelesul tuturor, procesare înseamnă trecerea dosarelor prin verificările pe care le impune sistemul informatic. Centrele locale transmit listele de plată centrelor județene, iar de aici sunt expediate către APIA București. Transferul sumelor din subvenții către conturile fermierilor se face doar de către Aparatul Central APIA.
Termenul de autorizare la plată înseamnă că s-a început procedura și a intrat pe fluxul de autorizare. Toți fermierii pornesc de la centrele locale, se autorizează la plată, fiecare pe raza lui de competență, ajung la Aparatul Central APIA, unde se emit acele centralizatoare de plată, tranșe de plată, se emit ordinele de plată.
După emiterea ordinelor de plată undeva la 5 zile durează circuitul banilor. Toate plățile se fac prin trezorerii, acestea le transmit la băncile comerciale, unde fermierii au conturile bancare, explică șeful APIA.
Astfel, banii pentru ajutorul național tranzitoriu din zootehnie (ANTZ) pentru cei 7.000 de fermieri care au intrat primii pe fluxul de plată vor ajunge în conturile lor, așa cum spune șeful APIA, pe 10 martie 2017.
O altă nemulțumire de-a fermierilor români este legată de scăderea cuantumului ajutoarelor naționale tranzitorii. Această schemă de plată este finanțată de la bugetul național și se acordă în sistem regresiv. Concret, scade cu un procent de 5% în fiecare an. A explicat acest lucru și șeful APIA.
Până-n anul 2020, toate ajutoarele naționale tranzitorii vor fi undeva la 50% din valoarea inițială. Este o condiție impusă de Comisia Europeană. Astfel încât, toate ajutoarele (ANT) vor scădea și vor crește ajutoarele care vin de la Comisia Europeană, a spus Pintea.