PENTRU FERMIERII CARE NU ȘI-AU PRIMIT SUBVENȚIILE. Fermierii români din sectorul zootehnic care nu au beneficiat de avansul la subvențiile aferente anului 2016 și nici de plățile finale vor beneficia de adeverințe de creditare, adeverințe-punte eliberate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), anunță Adrian Pintea, directorul general APIA. Adeverințele ar urma să fie puse la dispoziția fermierilor din IANUARIE 2017!
Potrivit șefului APIA, se analizează împreună cu conducerea Ministerului Agriculturii, posibilitatea acordării de adeverinţe de creditare cu care crescătorii de animale pot merge la bancă pentru a solicita împrumuturi în condiţii avantajoase, conform prevederilor Ordinului MADR nr. 839 din 2016.
Fermierii ar putea beneficia de adeverințe-punte din ianuarie 2017!
Pe baza adeverințelor-punte, fermierii vor putea contracta împrumuturi avantajoase de la băncile partenere, cu care APIA va încheia convenţii de colaborare. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii garantează creditele acordate de bănci fermierilor, în baza convențiilor încheiate între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi băncile creditoare.
Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, Centrul județean APIA va elibera o adeverinţă de înregistrare a fermierului prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea unică de plată pentru ajutorul național tranzitoriu din zootehnie (ANTZ) la speciile bovine/ovine/caprine, pentru anul 2016, că s-au efectuat controalele şi verificările administrative în ce privește cererea unică depusă de fermier, până la data emiterii adeverinţei, conform reglementărilor în vigoare, precum şi numărul de animale eligibile pentru subvenția pe cap de animal.
În adeverinţă se mai precizează că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii adeverinţei şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite în cadrul ANT, sectorul zootehnic la speciile bovine şi ovine/caprine, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Creditele îi pot ajuta pe producătorilor agricoli să-și finanțeze activitățile din fermă, să-și acopere datoriile pâna când Agenția de Plăți le va plăti subvențiile care li se cuvin.
(Sursa: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Buletin APIA Gorj)