LISTA FERMIERILOR DATORI LA APIA! Un director al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anticipează că în anul 2017 s-ar putea ca sumele pe care fermierii vor fi obligați să le restituie din subvenții să crească, prin comparație cu anul 2016. Listele cu fermieri din toată țara care au de restituit subvenții de zeci de milioane de lei, încasate necuvenit anul trecut, sunt puse în executare.
SUBVENȚII PE PĂȘUNE ÎNCASATE NECUVENIT
În cazul în care se constată apariţia unor nereguli, erori administrative sau nerespectarea condiţiilor de eligibilitate, este necesară recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit beneficiarilor. În mod obişnuit, stingerea acestor creanţe se face prin conformare voluntară, adică prin plata directă, de către debitor, ca efect al propriei voinţe.
În situaţia când debitorii nu-şi plătesc obligaţiile bugetare la termenele la care acestea au devenit exigibile, începând de la acest moment, se naşte, din punct de vedere juridic, dreptul APIA de a efectua deducerea din plăţile viitoare la care are dreptul stabilit prin decizie de plată sau alte documente de plată prevăzute de legislaţie şi proceduri interne sau de a demara acţiunea de executare silită, în sensul transmiterii titlului executoriu către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi unităţile subordonate.
În judeţ, avem 6200 de fermieri datornici, valoarea debitelor ajungând la 38 de milioane de lei. Asta este situaţia pe 2016. Pe 2017 nici nu vreau să mă gândesc câţi or fi, a declarat Dumitru Stepanescu, directorul executiv APIA Caraş-Severin, pentru publicația Caraș Online.
Potrivit sursei citate, printre marii datornici la APIA Caraș Severin sunt și primării care au încasat necuvenit subvenția pe pășuni. Primăria Domașnea ar avea de restituit la APIA nu mai puțin de 638.000 de lei.
APIA GORJ
La nivelul centrului județean înregistrăm în perioada 2008—2016 un număr total de 5.668 debite în valoare totală de 23.396.789,48 lei, iar procentul de recuperare prin toate căile prevazute de lege, este de 66%.
În anul 2016, Serviciul economic, recuperare debite a înregistrat în baza de date un număr de 81 procese verbale debite din fonduri europene, în valoare de 6.000.533,59 lei.
În acest an au fost transmise la ANAF, spre executare silită, un număr de 193 debite în valoare de 696.141,05 lei, se arată în Buletinul informativ APIA Gorj.
APIA SUCEAVA
În anul 2016 au fost înregistrate 267 de procese verbale de constatare, în sumă totală de 822.000 de lei. Datoria este acumulată la APIA în perioada 2007 -2015. La începutul acestui an, la APIA Suceava figurau 154 de debitori naţionali, totalul datorat fiind de aproximativ 400.000 de lei. (sursa acestor informații este Ziarul Evenimentul din Suceava)
AGROINFO v-a expus situația datornicilor de la trei centre județene APIA. În fiecare județ din țară însă, funcționarii APIA lucrează , în această perioadă, la "curățarea" dosarelor de subvenții ale fermierilor și recuperarea banilor încasați necuvenit.