Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

ȘEF APIA: CUANTUM PE HECTAR pentru SUBVENȚIA PE PĂȘUNE!

Publicat: 11 septembrie 2019 - 21:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUMA PE HECTAR PENTRU SUBVENȚIA PE PĂȘUNE! Directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a anunțat marți, 10 septembrie 2019, într-un interviu la Radio Mureș, la ce sumă pe hectar ajunge subvenția pentru pășune.

Șeful APIA a declarat că fermierii din jumătate din unitățile administrativ teritoriale (UAT) din județul Mureș beneficiază de plăți compensatorii, suplimentare pentru pășuni.Ovidiu Săvâșcă a calculat la cât poate să ajungă subvenția pe hectarul de pășune.

Plăți suplimentare, compensatorii, pentru pășuni și fânețe le avem pentru 51 de unități administrativ teritoriale din județul Mureș care pot beneficia de aceste măsuri de agro-mediu. Pornim de la un schelet, de la o plată directă pe suprafață la care, progresiv, cumulativ, se pot accesa în funcție de specificitatea terenului, de zonele care sunt incluse în Programul Național de Dezvoltare Rurală, plăți suplimentare de la 142 de euro până la 310 euro la hectar. Astea (plățile suplimentare sau compensatorii pe hectar n.r.) vin cumulate cu 170 de euro - 180 de euro în medie la hectar, cât este plata oarecum generică, de acolo se pleacă, e o referință.

Dacă e tânăr fermier mai prinde niște bănuți, dacă e ferma între 5 și 30 de hectare, plata redistributivă, intensitatea sprijinului este cea mai mare pe acest palier (cuantumul plății redistributive este mai mare pentru intervalul de la 5 hectare la 30 hectare inclusiv n.r.).

Tocmai de asta, și noi constatăm în cursul timpului, cel puțin în ultimii 3-4 ani, o tendință de comasare a terenurilor. Efectul este, în sensul bun al cuvântului, de dispariție pentru că se cunoaște faptul că media de vârstă a fermierului român este destul de înaintată, tendința de comasare a terenurilor duce și la dispariția, să spun așa, anuală a 400-500 de fermieri. Ori dau în arendă, ori datorită vârstei intră în incapacitate profesională de lucru și arendează terenurile mai departe, sunt unii care chiar vând terenurile. Dar obiectivul nostru, targetul nostru, suprafața declarată la APIA este în creștere în fiecare an, a declarat șeful APIA Mureș, pentru Radio România Mureș.

Potrivit sumelor anunțate de directorul executiv APIA Mureș, fără să includem plata redistributivă și plata pentru tinerii fermieri, cuantumul pe hectar al subvenției pe pășune este între 312 euro pe hectar și 480 de euro pe hectar, dacă plata directă pe suprafață este aproximativ 170 de euro. Suma diferă în funcție de pachetele de agro-mediu pe care le accesează fermierul și a căror valoare pe hectar poate să ajungă și peste 300 de euro.


Vizualizat: 10935 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma Pomicolă Curtici

Ferma Pomicolă Curtici

În vizită la Ferma Pomicolă Curtici, administrată de Marian Rotaru... O mândrie de livadă, pusă pe rod în urmă cu opt ani. O afacere în toată regula, de la producţie până la procesare!

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei
Fond muzical: Liviu Vasilică - Codrule mărite domn; Maria Lătăreţu - Cireşule, frunză rară

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii