SUMA PE HECTAR PENTRU SUBVENȚIA PE PĂȘUNE! Directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a anunțat marți, 10 septembrie 2019, într-un interviu la Radio Mureș, la ce sumă pe hectar ajunge subvenția pentru pășune.
Șeful APIA a declarat că fermierii din jumătate din unitățile administrativ teritoriale (UAT) din județul Mureș beneficiază de plăți compensatorii, suplimentare pentru pășuni.Ovidiu Săvâșcă a calculat la cât poate să ajungă subvenția pe hectarul de pășune.
Plăți suplimentare, compensatorii, pentru pășuni și fânețe le avem pentru 51 de unități administrativ teritoriale din județul Mureș care pot beneficia de aceste măsuri de agro-mediu. Pornim de la un schelet, de la o plată directă pe suprafață la care, progresiv, cumulativ, se pot accesa în funcție de specificitatea terenului, de zonele care sunt incluse în Programul Național de Dezvoltare Rurală, plăți suplimentare de la 142 de euro până la 310 euro la hectar. Astea (plățile suplimentare sau compensatorii pe hectar n.r.) vin cumulate cu 170 de euro - 180 de euro în medie la hectar, cât este plata oarecum generică, de acolo se pleacă, e o referință.
Dacă e tânăr fermier mai prinde niște bănuți, dacă e ferma între 5 și 30 de hectare, plata redistributivă, intensitatea sprijinului este cea mai mare pe acest palier (cuantumul plății redistributive este mai mare pentru intervalul de la 5 hectare la 30 hectare inclusiv n.r.).
Tocmai de asta, și noi constatăm în cursul timpului, cel puțin în ultimii 3-4 ani, o tendință de comasare a terenurilor. Efectul este, în sensul bun al cuvântului, de dispariție pentru că se cunoaște faptul că media de vârstă a fermierului român este destul de înaintată, tendința de comasare a terenurilor duce și la dispariția, să spun așa, anuală a 400-500 de fermieri. Ori dau în arendă, ori datorită vârstei intră în incapacitate profesională de lucru și arendează terenurile mai departe, sunt unii care chiar vând terenurile. Dar obiectivul nostru, targetul nostru, suprafața declarată la APIA este în creștere în fiecare an, a declarat șeful APIA Mureș, pentru Radio România Mureș.
Potrivit sumelor anunțate de directorul executiv APIA Mureș, fără să includem plata redistributivă și plata pentru tinerii fermieri, cuantumul pe hectar al subvenției pe pășune este între 312 euro pe hectar și 480 de euro pe hectar, dacă plata directă pe suprafață este aproximativ 170 de euro. Suma diferă în funcție de pachetele de agro-mediu pe care le accesează fermierul și a căror valoare pe hectar poate să ajungă și peste 300 de euro.