OFICIAL! Am depășit pragul de 4 miliarde de euro plăți efective și un procent de absorbție de 48%, atingându-ne țintele stabilite, a declarat astăzi, 19 februarie 2019, Adrian Chesnoiu, directorul general al Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR). Șeful AFIR a participat la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România (AcoR) și a Consiliului Director al Asociației.
„Susțin ideea reprezentanților ACoR care consideră că zona rurală nu trebuie să fie privită doar ca o problemă, ci și ca o oportunitate. Și acest lucru este confirmat prin investițiile care s-au realizat sau sunt în curs de realizare la nivelul tuturor comunelor din România, implementate atât de beneficiarii publici, dar și de cei privați.
În cifre, am depășit pragul de 4 miliarde de euro plăți efective și un procent de absorbție de 48%, atingându-ne țintele stabilite. Ne-am propus să menținem același ritm alert pentru a consuma întreaga anvelopă financiară alocată României și să ne concentrăm anul acesta pe cele trei priorități majore pe care AFIR le are. Ne vom axa pe implementarea tuturor proiectelor contractate prin PNDR 2020, vom finaliza ultimele sesiuni de finanțare și, ulterior, construcția viitorului Plan Național Strategic într-o nouă abordare. Va depinde de noi toți, cei prezenți aici și cei care reprezentați comunele și comunitățile din care faceți parte, să stabilim obiectivele strategice pe care ni le impunem, dar și categoriile investițiilor necesare din 2021,” a precizat directorul general AFIR, Adrian Chesnoiu.
Printre problemele ridicate de către primari, la care a trebuit să dea un răspuns șeful AFIR, se numără lansarea și derularea greoaie a procedurilor de achiziții publice, actualizarea costurilor ca urmare a majorării manoperei, decontarea unor lucrări suplimentare, apărute ca fiind necesare în timpul execuției proiectului și care contribuie la buna funcționare a acestuia, fără a avea efecte asupra caracterului general al contractului.
„În acest moment, avem două sesiuni de finanțare a investițiilor pentru infrastructura de bază și pentru patrimoniul cultural din zona ITI – Delta Dunării, deschise până la 30 aprilie 2019 și încurajez primarii din comunele aflate în această zonă să depună proiecte. Avem nevoie să dezvoltăm infrastructura de bază, mai ales într-o zonă cu puternic potențial turistic și economic. Alături de accesul la infrastructură, satele noastre au nevoie și de revigorarea vieții sociale, de conservarea și dezvoltarea moștenirii noastre culturale,” a spus șeful AFIR.
Tema principală a lucrărilor a fost „Spațiul rural românesc, spațiu rural european”.