Uganda va adopta culturile modificate genetic până în 2014, atunci când va intra în vigoare cadrul legislativ privind comercializarea produselor biotehnologice.
Deocamdată au fost aprobate în testare anumite soiuri de bumbac, porumb, cartofi, banane şi manioc, un aliment de bază în Africa ecuatoială. Dacă totul va decurge conform planurilor, autorităţile ugandeze preconizează că în 2014 va exista deja pe piaţă bumbacul transgenic, iar trei ani mai târziu porumbul rezistent la secetă.
Culturile au fost selectate datorită potenţialului de îmbunătăţire a producţiei în fermele mici. Cele mai multe dintre soiurile modificate genetic au proprietatea de a fi rezistente la secetă şi nu sunt uşor afectate de dăunători şi boli.
Uganda, ca de altfel şi Kenya, a avut o politică restrictivă în privinţa adoptării organismelor modificate genetic la scară comercială, din cauza temerilor legate de posibilele efecte negative asupra oamenilor şi a bio-diversităţii indigene.
Anul trecut, suprafaţa destinată culturilor biotehnologice la nivel mondial a fost de 160 milioane hectare, cu circa 8 la sută mai mult decât în 2010. Ţările în curs de dezvoltare au înregistrat o creştere de 50 la sută în ceea ce priveşte comercializarea produselor transgenice, şi se estimează că vor depăşi ţările puternic industrializate în acest an.
Rata de creştere a suprafeţelor cultivate cu plante transgenice a fost de două ori mai mare în statele aflate în curs de dezvoltare, respectiv 11 la sută (8,2 milioane ha), faţă de 5 procente (3,8 milioane ha) înregistrate în ţările industrializate.
Brazilia, Argentina, India, China şi Africa de Sud sunt principalele cultivatoare de plante ameliorate genetic dintre statele emergente, reprezentând aproximativ 40 la sută din populaţia lumii, care până la sfârşitul acestui secol ar putea depăşi pragul de 10 miliarde de locuitori.
Pe continenul negru, Africa de Sud, Burkina Faso şi Egipt au cultivat anul trecut peste 2,5 milioane hectare cu plante biotehnologice, în timp ce Kenya, Nigeria şi Uganda au realizat studii de teren.