PLĂȚI DIRECTE FERMIERI! Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat că România susține partea de reașezare a plăților directe pentru fermieri și se opune cu putere plafonării plăților directe la suma de 100.000 de euro pe fermă și pe beneficiar, așa cum este propunerea Comisiei Europene pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC).
"România a decis să nu susţină plafonarea, ci partea de reaşezare a plăţilor directe la nivel european, măsurile de cercetare, instalarea tinerilor în mediul rural şi obiectivul ambiţios ca, în anul 2021, să ajungem la 500.000 de hectare cultivate bio", a precizat reprezentantul MADR.
De la apariția acestei propuneri de plafonare a plăților directe pe fermă și beneficiar la suma de 100.000 de euro, România și-a menținut aceeași poziție, un nu hotărât plafonării subvențiilor. 23 de țări din Uniunea Europeană ar fi, la acest moment, împotriva plafonării plăților directe. O astfel de decizie ar afecta fermele mari. Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a declarat că banii economisiți din plafonarea plăților directe pentru fermele mari nu se pierd, ei ar trebui redirecționați spre fermele mici.
Daniel Botănoiu a participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la seminarul despre agricultură ecologică, desfășurat la Tulcea. El a mai spus că, în prezent, judeţul Tulcea deţine 73.000 de hectare cultivate ecologic şi a subliniat importanţa pieţei de desfacere, a parteneriatelor în afaceri şi a finanţărilor în domeniu.
Ministrul plenipotenţiar şi însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Germaniei în România, Henning Kai, prezent la eveniment, a menţionat că schimburile de afaceri româno-germane au ajuns la 30 de miliarde de euro.
"Sunt peste 7.500 de firme germane active, cu o contribuţie de 13% la capital, ceea ce face din Germania al doilea investitor ca mărime în România. Am creat prin firmele germane 250.000 de locuri de muncă. Sunt cifre care prezintă doar simbolic interconectarea dintre sistemele noastre economice", a afirmat Henning Kai.
Potrivit reprezentanţilor firmelor private, Delta Dunării şi-ar putea dubla suprafaţa cultivată ecologic în ultimii ani, în prezent agricultura bio ocupând circa 18.000 de hectare în rezervaţie.
Sursa: Agerpres