Adama
Vinasa Rompak

Secetă prelungită şi caniculă, în următoarele trei luni: Vezi unde va ploua doar 20 l/mp în toată luna august!

Publicat: 19 iunie 2015 - 21:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Meteorologii anunţă că seceta se va accentua în lunile iulie, august şi septembrie 2015. Urmează trei luni cu ploi extrem de puţine, mai ales în sudul, sud-estul şi vestul ţării, în timp ce temperaturile vor fi caniculare, depăşind chiar 40 de grade Celsius.

Estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) pentru lunile iulie, august şi septembrie au la bază estimările sezoniere realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Prognoza meteo iulie

Potrivit datelor publicate de ANM în 19 iunie 2015, în luna iulie, temperaturile medii lunare se vor situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării. Abaterile termice cele mai mari sunt posibile în special în zonele sud-estice, sudice şi vestice. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi deficitare în aproape toata ţara.

Pentru luna iulie aşteptăm temperaturi peste normalul perioadei în cea mai mare parte a ţării, cu cele mai ridicate valori în sud sud est şi vest, temperaturi care în luna iulie pot depăşi 40 de grade”, a declarat Florinela Georgescu, director executiv ANM, într-o emisiune la România TV.

Aceasta a precizat că recordul lunii iulie este de 44,3 grade Celsius, înregistrat la Calafat în 2007. Un alt iulie foarte călduros a fost în 2000, când la Bucureşti a fost înregistrat recordul de 42,4 grade Celsius.

„Dacă vorbim despre o lună iulie care urmează să fie mai caldă decât în mod normal, putem gândi că este posibil să avem intervale caniculare, cu temperaturi care se pot duce spre 40 sau chiar peste 40 de grade”, a adăugat Florinela Georgescu.

Aceasta a mai spus că va ploua mai puţin decât este normal în toate regiunile ţării, dar mai ales în sud şi sud est.

Potrivit datelor ANM, media multianuală lunară de precipitaţii în luna iulie pentru România este de 77,8 l/mp, calculată pe baza cantităţilor de precipitaţii înregistrate în luna iulie în perioada 1981-2010.

Prognoza meteo august

Temperaturile vor fi apropiate de mediile multianuale doar în nordul şi centrul ţării, iar în restul teritoriului vor fi valori termice peste norme, în timp ce cantităţile lunare de precipitaţii vor fi sub mediile climatologice în cea mai mare parte a teritoriului, cele mai scăzute valori fiind posibile local în sud-estul şi sudul ţării, arată datele ANM.

„Acest peste normal înseamnă, din nou, valori care se pot apropia sau pot depăşi 40 grade Celsius. (...) Pentru august, veştile de asemenea sunt îngrijorătoare în ceea ce priveşte regimul precipitaţiilor, pentru că acestea, în continuare, se pot situa sub normalul perioadei, adică un deficit în toate regiunile, dar mai ales pe partea de sud şi sud-est a teritoriului, unde estimarea Centrului European pentru prognoze de la Redding arată că este posibil ca în unele zone să nu se înregistreze mai mult de 20 l/mp cumulat în toată luna august”, a explicat directorul executiv al ANM, la Realitatea TV.

Aceasta a mai precizat că luna august este luna recordului absolut de temperatura la noi în ţară, cu 44,5 grade Celsius înregistrate în 1951.

Potrivit datelor ANM, media multianuală lunară de precipitaţii în luna august pentru România este de 64,7 l/mp.

seceta_b

Prognoza meteo septembrie

În septembrie, temperatura aerului va avea valori medii peste normalul climatologic în sudul şi estul ţării şi doar local în celelalte regiuni, în timp ce semnalele continuă să fie îngrijorătoare în privinţa precipitaţiilor. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi în general apropiate de mediile climatologice în regiunile centrale şi nordice, însă vor fi în continuare deficitare în restul teritoriului, mai arată datele ANM.

Potrivit datelor ANM, media multianuală lunară de precipitaţii în luna august pentru România este de 55 l/mp.

Directorul executiv al ANM a mai spus că, în ciuda secetei şi a temperatulor ridicate, ne putem aştepta, în următoarele trei luni, la fenomene extreme, cum sunt furtunile de vară.

Norme climatologice pentru temperatura medie (grade Celsius)

Regiunea Iulie August Septembrie
Banat 20...23     19...23     15...18
Crişana 20...22 19...21 15...16
Maramureş 19...21 18...20 13...15
Transilvania    17...21 16...20 11...16
Oltenia 18...24 17...23 13...18
Muntenia 19...24 18...23  4...18
Dobrogea 22...23 22...23 16...19
Moldova            15...23      15...23      10...17

 

 

 

 

 

 

Norme climatologice pentru precipitaţii (litri/mp)

Regiunea          Iulie August    Septembrie
Banat 52...93       48...73 45...70
Crişana 61...84        55...77     50...78
Maramureş 70...102 60...81 52...77
Transilvania 67...100 52...90 42...68
Oltenia 50...100 36...88 38...73
Muntenia 46...102 35...95 38...63
Dobrogea 17...59 28...40 23...59
Moldova 51...112 41...87 45...55

 

 

 

 

 

 

(sursa: ANM)

Vizualizat: 3275 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Daniel Constantin: Avem posibilitatea să acordăm un ajutor de până la 15.000 euro pentru fermele mici afectate de secetă

Daniel Constantin: Avem posibilitatea să acordăm un ajutor de până la 15.000 euro pentru fermele mici afectate de secetă

Ministrul Agriculturii a anunțat încă de la începutul săptămânii, cu prilejul participării la Conferința Națională RNDR, că fermierii păgubiți de secetă vor primi ajutoare financiare. Șeful Agriculturii românești a precizat aseară și suma pe care ar putea-o primi fermierii mici. Pentru fermierii mari e nevoie de acordul Comisiei Europene.

Seceta face ravagii: Mii de fermieri din Galați au anunțat autoritățile că au culturile calamitate

Seceta face ravagii: Mii de fermieri din Galați au anunțat autoritățile că au culturile calamitate

Direcția Agricolă Galați este asaltată de miile de sesizări de la fermieri. Oamenii cer ca o comisie de constatare a pagubelor să iasă în teren și să evalueze starea culturilor.

Lanţul slăbiciunilor ministeriale: Seceta, Fondul mutual şi Camerele Agricole

Lanţul slăbiciunilor ministeriale: Seceta, Fondul mutual şi Camerele Agricole

În momentul în care scriu aceste rânduri, Moldova este pârjolită de secetă. În judeţul Iaşi s-a instituit cod roşu de secetă. În Botoşani, ciuturile scot nămol din fântâni, iar fermierii sunt nevoiţi să aducă apa cu cisternele de la mare depărtare pentru a adăpa animalele...

Agricultura sub vremea extremelor: Culturile care scapă de secetă, distruse de grindină

Agricultura sub vremea extremelor: Culturile care scapă de secetă, distruse de grindină

În Câmpia Buzăului nu a plouat de aproape două luni. În judeţul Sălaj, ploile torenţiale urmate de căldura excesivă au dus la „betonarea” solului din culturi. Chiar dacă deocamdată nu există pericol de secetă, în schimb, gheaţa a distrus complet culturi de cereale, de căpşuni, livezi şi vii. Şi în jud. Prahova, peste 900 ha de culturi au fost afectate de grindină şi vijelii, unele fiind complet distruse.

Vara începe tumultuos: Furtuni, grindină, secetă pedologică puternică şi extremă, în perioada 9-15 iunie

Vara începe tumultuos: Furtuni, grindină, secetă pedologică puternică şi extremă, în perioada 9-15 iunie

Vremea va fi aproape caniculară, cu temperaturi ce vor ajunge până la 34 de grade Celsius în perioada 9-15 iunie 2015, însă în primele zile ale intervalului meteorologii avertizează că vor fi furtuni, vijelii şi grindină, mai ales în sudul ţării. În acelaşi timp, în majoritatea zonelor agricole s-a instalat deja seceta pedologică puternică şi extremă, care afectează atât grâul, cât şi porumbul.

Moldova, pârjolită de secetă: În Iaşi este cod roşu. Ce măsuri a luat Prefectura şi ce promite ministrul Constantin?

Moldova, pârjolită de secetă: În Iaşi este cod roşu. Ce măsuri a luat Prefectura şi ce promite ministrul Constantin?

După ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a spus, la Iaşi, că prefecţii nu au trimis documente despre secetă, vineri, 5 iunie 2015, prefectul de Iaşi Dan Cârlan a anunţat instituirea situaţiei de secetă şi adoptarea, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Iaşi, a cinci măsuri pentru a combate efectele dăunătoare asupra culturilor agricole şi asupra sănătăţii animalelor.

Agrometeo: Precipitaţii puţine şi secetă pedologică în aproape toată ţara, în luna iulie

Agrometeo: Precipitaţii puţine şi secetă pedologică în aproape toată ţara, în luna iulie

Luna iulie 2015 va fi caldă şi secetoasă, cu temperaturi chiar foarte ridicate în zonele sudice şi sud-estice şi precipitaţii deficitare în aproape toate regiunile agricole, exceptând vestul şi centrul ţării, estimează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii