Vremea mai caldă decât în mod obişnuit de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată, aceasta devenind normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a regiunii.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11...21°C în prima parte a perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C şi 7...18°C în restul zilelor, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor agricole.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 10...26°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 3...16°C, în aproape toată ţara, valori mai scăzute, 0...2°C, înregistrându-se în zonele depresionare.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 12...23°C, optimă desfăşurării fazelor de creştere şi dezvoltare la culturile semănate până la această dată, precum şi continuării însămânţărilor de toamnă.
Se întrevăd ploi locale, reduse cantitativ, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Oltenia, Banat, Maramureş, cea mai mare parte a Crişanei, Transilvaniei, vestul Munteniei, izolat în sud-estul Dobrogei. În Moldova, pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea şi Muntenia, local în centrul şi sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Crişanei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele fiziologice ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a ţării. Totodată, în zonele depresionare, pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer şi sol, procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă se vor putea desfăşura uşor mai lent.
La cultura de floarea-soarelui se vor finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări.
Porumbul va parcurge predominant maturitatea deplină (60-100%) şi recoltarea, pe majoritatea suprafeţelor agricole.
Sfecla de zahăr va parcurge acumularea zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică, iar cartoful, uscarea vrejilor şi recoltarea.
Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua fazele de coacere a rodului, maturarea lemnului, recoltarea fructelor/boabelor, precum şi îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor.
La culturile de toamnă (rapiţă, orz) însămânţate în epoca optimă se vor înregistra germinarea-răsărirea (20-100%) şi apariţia primelor frunze, continuându-se totodată lucrările de semănat.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon, respectiv recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ şi semănat se vor desfăşura în condiţii bune.
Recomandări de specialitate:
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor adânci de toamnă în stratul de sol 0-20 cm/ogor;
• Pregătirea terenurilor şi semănatul culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon. ANM