Luna noiembrie 2016 se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar cantităţile de precipitaţii se vor situa peste normele climatologice, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm în sol se va situa în limite optime desfăşurării proceselor vegetative ale culturilor de rapiţă, orz şi grâu de toamnă înfiinţate în perioada optimă, îndeosebi din zonele de câmpie.
Starea solului
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Conţinutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă) pe unele areale agricole din sud-vestul, sud-estul, vestul şi nordul ţării.
Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice prognozate, regimul hidro-termic din aer şi sol va permite desfăşurarea în general normală a proceselor de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă, îndeosebi în zonele de câmpie. De asemenea, în depresiunile nordice şi centrale, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor evolua mai lent.
Sub aspect fenologic, la culturile de orz şi grâu de toamnă se vor continua formarea frunzei a treia şi înfrǎţirea în majoritatea regiunile agricole, iar la cerealierele înfiinţate în afara epocii optime se vor înregistra rǎsǎrirea şi apariţia frunzei a treia. În general, starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie, iar în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta medie şi slabă, iar răsărirea plantelor va fi neuniformă.
Cultura de rapiţă semănată în epoca optimă va parcurge răsărirea, apariţia primei perechi de frunze şi înfrunzirea, în majoritatea regiunilor agricole.
Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla în fazele de maturare a lemnului/coardelor şi cǎderea fiziologică a frunzelor, totodatǎ fiind posibilǎ declanşarea stǎrii de repaus vegetativ.
Lucrările agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, transport, depozitare, arături, fertilizări, etc.) vor fi întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
• Efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
• Verificarea vigurozităţii şi densităţii plantelor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
• Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu;
• Lucrări de întreţinere în vii şi livezi.
Sursa: ANM