Adama
Agreena
AGRICOVER

SEBASTIAN GHIȚĂ și MILIOANELE DE EURO pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

Publicat: 17 aprilie 2017 - 19:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

FUGARUL ÎMBOGĂȚIT DIN CONTRACTE CU APIA ȘI AFIR. Agricultura i-a adus fostului deputat Sebastian Ghiţă, fugarul câutat de poliție timp de câteva luni, zeci de milioane de euro din contracte pentru sisteme informatice construite pentru cele două agenții, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR). Sebastian Ghiță a deschis în ultimele zile jurnalele de știri. Fostul deputat era dat în urmărire prin Europol și a fost prins chiar în Vinerea Mare, în Belgrad, Serbia.

Legătura lui Sebastian Ghiță cu agricultura, cel care a făcut dezvăluiri despre personaje-cheie în timpul în care era căutat de poliția din România, a fost una profitabilă pentru fostul deputat. Firmele de IT care ar fi controlate de acesta au realizat sistemele informatice pentru cele două agenții de plăți, instituții care gestionează miliarde de euro din fonduri europene.

În mai 2016, ziarul Puterea scria că Teamnet Internațional SA din Ploiești, una dintre firmele grupului Teamnet condus de Bogdan Padiu, un apropiat al deputatului PSD Sebastian Ghiță, sebastian-ghita_b va încasa aproape 7,5 milioane de euro pentru a se ocupa de întreținerea sistemului informatic al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Contractul s-ar derula de-a lungul a patru ani de la intrarea sa în vigoare și este finanțat prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR), Măsura de Asistență Tehnică. (foto Sebastian Ghiță din seara în care a fost reținut în Serbia)

Achiziția presupune actualizarea permanentă și mentenanța software-ului integrat al AFIR, în vederea implementării eficiente a PNDR 2014-2020. Dealtfel, actualul sistem informatic aflat în folosința AFIR a fost conceput și implementat tot de Teamnet Internațional. Teamnet Internațional este una dintre cele 51 de societăți comerciale ale căror conturi au fost puse sub sechestru de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în 2015, ca măsură asiguratorie în dosarul de corupție în care este anchetat Sebastian Ghiță. Potrivit DNA, în ciuda modificărilor de acționariat și a declarațiilor oficiale, deputatul PSD a rămas omul din spatele grupului Teamnet.

Acordul cadru pentru servicii de mentenanță, extindere și dezvoltarea sistemului informatic AFIR a fost adjudecat de Teamnet Internațional SA Ploiești din poziția de unic ofertant. Firma ploieșteană a fost singura care s-a arătat interesată de această licitație, deși valoarea prestației a fost estimată la 34.415.437,45 lei fără TVA. Prețul oferit de ploieșteni a fost de 33.614.391 lei la care se adaugă TVA, cu aproximativ 800.000 de lei mai mic decât evaluarea din documentația de achiziție.

Prin caietul de sarcini s-a stabilit că acordul cadru se va derula în baza a patru contracte subsecvente, câte unul pentru fiecare an, cel mai mare având o valoare estimată de 11.108.619,08 lei, echivalentul a 2.510.308,93 euro. 

Aceeași firmă, Teamnet Internațional, controlată de controversatul Ghiță, apare și în contractul încheiat cu APIA pentru realizarea Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS), softul de care depind subvențiile fermierilor români. Consorțiul SIVECO-Teamnet Internațional a semnat cu APIA acest contract în decembrie 2013.

Ministerul Agriculturii a considerat că softul cu care a lucrat APIA din 2006 și până-n 2013 era depășit. Trebuia unul nou, performant cu ajutorul căruia să se evite blocajele la plățile făcute către fermieri.

Având în vedere obligativitatea implementării modificărilor aduse de noua politică agricolă comună, se impun extinderea şi dezvoltarea sistemului informatic al APIA pentru a nu fi în situaţia de a se bloca plăţile reprezentând măsurile de sprijin finanţate din bugetul Uniunii Europene în domeniul agricol, a justificat MADR investiția într-un document.

Actul justificativ a fost elaborat pe vremea ministrului agriculturii Daniel Constantin, în vara anului 2015, și a ajuns pe masa primului-ministru de pe vremea aceea, Victor Ponta, care l-a și semnat. Pentru că suma depășea 30 de milioane de lei, era necesară o hotărâre de Guvern prin care să se aprobe destinația banilor. Trebuia făcut totul ca să nu se blocheze plățile către fermieri. Și dacă bine ne amintim, plățile s-au blocat din pricina unor blocaje ale sistemului informatic. Guvernul a adoptat  hotărârea de extinderea a sistemului informatic în 2015.

Se aprobă necesitatea şi oportunitatea realizării investiței „Servicii de extindere și dezvoltare a Sistemului Informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură”, în valoare de 27.764.468 euro, echivalent a 124.243.217,85 lei, la cursul de schimb de 4,4749 lei/euro din data de 18.12.2013, scrie în hotărârea respectivă.

Consorțiul a fost ales dintre trei oferte depuse la licitație. Durata de realizare a investiției era 24 de luni, adică până anul acesta.
Cum s-au împărțit banii dați cuplului SIVECO-Teamnet Internațional? 22.390.700 euro au fost pentru servicii de dezvoltare (servicii de analiză, proiectare, dezvoltare, implementare, instruire şi asistenţă tehnică, management de proiect)  şi 6.493.800 euro pentru servicii lunare de suport tehnic, mentenanţă corectivă şi administrare pentru sistemul informatic.

Sistemul informatic ar trebui să fie capabil să gestioneze următoarele:
- 1.200.000 de blocuri fizice digitizate pentru identificarea parcelelor agricole utilizate de beneficiarii de fonduri de sprijin;
- 6.000.000 parcele agricole;
- 13.200.000 ha suprafață agricolă eligibilă gestionată în cadrul blocurilor fizice digitizate pentru identificarea parcelelor agricole.

AGROINFO A SCRIS AICI DESPRE ACEST CONTRACT!

Teamnet Internațional mai apare într-un contract plătit din banii statului și care are legătură cu agricultura. Grupul  actualizează sistemul informatic (E-Terra3) al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Este un contract atribuit prin licitație în ianuarie 2015. Valoarea contractului s-a ridicat  la 43,03 milioane de lei (cu TVA) pentru o perioadă de 15 luni.

Potrivit portalului România Curată, în cel de-al cincilea dosar penal făcut pe numele fostului deputat de DNA, acesta este acuzat că ar fi vămuit contractele IT acordate de stat. 

Ghiţă pretindea că, prin relaţiile sale care mergeau până la fostul premier Victor Ponta, era în măsură să determine acordarea unor contracte sau buna lor desfăşurare. Urmează ca ancheta să stabilească dacă influenţa lui Ghiţă asupra politicienilor era reală.

Procurorii susţin ca Ghiţă primea comisioane sub forma unor contracte fictive încheiate între companiile IT care primeau contractele IT de la stat şi firmele controlate de el. Între 2007 şi 2014, Ghiţă ar fi strâns astfel 10 milioane de euro.

În referatul procurorilor anticorupție se arată că Ghiţă le-ar fi promis, la vremea respectivă, patronilor de companii IT, printre care SIVECO și Teamnet Internațional, cea din urmă controlată de el, că “va interveni la primul ministru al României Ponta Victor Viorel, ministrul agriculturii Valeriu Tabără, miniştrii Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Zsolt Nagy şi Valerian Vreme, miniştrii sănătăţii Eugen Nicolaescu şi Nicolae Bănicioiu, directorul CNAS, Doru Bădescu, directorul general APIA, Doru Nechiti”.

Sebastian Ghiță  ar fi taxat și deblocarea unor plăţi pentru contracte deja existente cu APIA și AFIR.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă ar avea în acest moment 5 dosare penale, 2 în judecată, 3 în anchetă. În decembrie 2016, când mandatul de deputat a luat sfârşit şi o dată cu el şi imunitatea parlamentară, Ghiţă a dispărut. Chiar în preajma Crăciunului. El a fost reținut de polițiștii sârbi, anul acesta, în noaptea dintre Joia Mare și Vinerea Mare, 13/14 aprilie 2017, în Belgrad. Oamenii legii l-au reținut pentru că a prezentat acte de identitate false și ar fi pretins că este un student sloven. În acest moment, fostul deputat se află în arestul Poliției Belgrad și va fi prezentat marți, 18 aprilie, instanței de judecată din Serbia.

Vizualizat: 8632 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Plăți APIA record în trei zile! Suma virată ACUM și lista de fermieri!

Plăți APIA record în trei zile! Suma virată ACUM și lista de fermieri!

21 octombrie 2024 - 07:33

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat plata avansului la subvențiile agricole aferente acestui an pe data de 16 octombrie 2024.

Șef APIA, mesaj plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Șef APIA, mesaj plată subvenții APIA hectar, cap animal!

20 octombrie 2024 - 13:13

Aproape toți fermierii, crescătorii de animale își vor primi avansul APIA pe hectar și cap animal până-n preajma Crăciunului, a anunțat directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Harghita, Haschi Andras.

URGENT! Data pentru plata subvenției de 200 euro/ha!

URGENT! Data pentru plata subvenției de 200 euro/ha!

20 octombrie 2024 - 12:45

Termen 29 octombrie 2024 pentru plata ajutorului acordat fermierilor care au avut de suferit de pe urma secetei cumplite.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii