În Aula Magna a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a avut loc în data de 31 mai Simpozionul Internaţional “Alternative inovatoare în ameliorarea plantelor - fundamentul agriculturii durabile şi eficiente” organizat de Academia Română împreună cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice în parteneriat cu asociaţiile profesionale de industrie, Agrobiotechrom şi AISR.
La organizarea acestui simpozion internaţional, pe o tema strâns legată de noutăţile din agricultură, au participat şi asociaţiile europene de industrie, respectiv ESA (European Seed Association) şi Europabio.
Comentariile de deschidere au fost adresate publicului de Acad. Cristian Hera din partea Academiei Române şi de Prof. Gheorghe Sin, Preşedinte al ASAS.
Evenimentul a fost moderat de dr. Doru Pamfil, preşedintele Comisiei de Biotehnologii a ASAS.
Lectori internaţionali şi-au adus contribuţia la acest eveniment, prezentând importanţa inovaţiei în creşterea plantelor (Petra Jorasch, Asociaţia Europeană a Seminţelor), de ce noile tehnologii de ameliorare a plantelor reprezintă inovaţii pentru o creştere durabilă şi responsabilă (Dr. Slawomir Sowa, Director Al Laboratorului Naţional de Referinţă pentru controlul OMG-urilor, parte a Institutului de Ameliorare şi Aclimatizare a Plantelor din Polonia). Mai mult, au fost abordate şi câteva subiecte foarte specifice, cum ar fi editarea genomului (Prof. Dr. Joachim Schiemann, Centrul Federal de Cercetare pentru Plantele de Câmp din Germania).
Agricultura de precizie, una dintre subiectele cele mai importante ale momentului, alături de reglementarea şi evaluarea riscurilor biotehnologiilor verzi au fost aduse în atenţia audienţei de Dr. Agnes Ricroch, secretar al "Ştiinţelor vieţii" din Agricultură Academia Franţei.
În acest context, Emil Dumitru, preşedintele ProAgro, a vorbit despre modul în care inovaţia încurajează concurenţa pe piaţă.
„Importanţa inovaţiilor din domeniul ameliorării plantelor, pentru sectorul seminţelor din U.E „ a fost prezentată de Petra Jorasch, director, Plant Breeding and Innovation Advocacy din cadrul European Seed Association (ESA). Petra Jorasch a subliniat de ce avem nevoie de ameliorarea plantelor pentru a crea variaţie şi a selecta cele mai bune plante, continuând cu o succesiune de metode de ameliorare, care s-au îmbunătăţit pe parcursul anilor constant.
„Noile tehnici de ameliorare a plantelor: inovaţii pentru o creştere durabilă şi responsabilă” au fost prezentate de Sławomir Sowa de la Institutul de Ameliorare şi Aclimatizare a Plantelor – Institutul Naţional de Cercetare, Polonia.
Sławomir Sowa a abordat pentru început problematicile agricole din U.E şi provocările intensificării producţiei de culturi agricole, referindu-se la: schimbările climatice; degradarea solurilor arabile din U.E.;reducerea diferenţelor de producţie medie, în U.E.
„Cum vor fi reglementate plantele generate prin inginerie genomică? Reglementarea biotehnologiilor vegetale, aplicaţiile agricole şi evaluarea riscurilor”, a fost prezentarea Profesorului Joachim Schiemann,Thorben Sprink, Frank Hartung.
În sesiunea de întrebări şi răspunsuri au luat cuvântul, Vicepreşedintele ASAS, Valeriu Tabăra, Secretarul de Stat din MADR, Măricel Dima, Lucian Buzdugan -fermier, Ion Cioroianu- Asociaţia fermierilor români, Profesor Doru Pamfil, Florentin Badiu –ASAS, Iuliana Ionel- Institutul de Economie Mondială, Alexandru Baiceanu, Pioneer.
La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Academiei Oamenilor de Ştiinţă Români, Autorităţii pentru Siguranţă Alimentelor şi Furajelor, Institutului de Fototehnie Porumbeni-Republica Moldova, Laboratorului de Testare a Seminţelor, Institutului de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor, Laboratorul de Testare a Seminţelor, Ambasadele SUA şi Olanda, CCIFER, profesori de la universităţile din Bucureşti, Timişoara, Piteşti, institute şi staţiuni de cercetare de profil agricol şi horticol, agricultori şi agri media. Numărul participanţilor înregistraţi a fost de 120 persoane.