Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SCUTIȚI DE REGULI LA SUBVENȚII! LISTA ȚĂRILOR UNDE SECETA NU ARDE BANII FERMIERILOR!

Publicat: 15 septembrie 2019 - 14:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DECIZIE PENTRU SALVAREA SUBVENȚIILOR! Seceta a pârjolit culturile agricole și pășunile din România! În Dobrogea, 50.000 de hectare de teren agricol sunt afectate de secetă. Fermierii români sunt în pagubă și necazurile se țin lanț. Mulți nu pot să are pământul crăpat de atâta uscăciune. În ciuda acestor necazuri, România nu a notificat Comisia Europeană. Nu suntem pe lista țărilor unde fermierii sunt scutiți, din cauza secetei, de respectarea anumitor reguli pentru încasarea subvențiilor agricole.

În zonele unde pământul a fost pârjolit de secetă, fermierilor li s-au înjumățit producțiile la hectar. Agricultorii din Buzău au declarat la PRO TV că producția de grâu a scăzut față de anul trecut la jumătate, de la 5-6 tone pe hectar la 3 tone pe hectar. Situația este dramatică și la porumb, de la 10-12 tone de boabe la hectar la 7-8 tone la hectar. Și animalele au de suferit. În multe zone din țară, crescătorii se plâng că pășunile s-au uscat.

În timpul în care fermierii români nu știu de unde să-și recupereze paguba, alte țări lovite de secetă au notificat Comisia Europeană și au cerut derogare de la respectarea anumitor reguli pentru subvențiile agricole. Despre România, nimic. Nu e pe listă. Fermierii noștri sunt într-o situație ingrată, ca de obicei, au culturile agricole lovite de secetă, mulți dintre ei nu pot să are pământul atât de uscat este, nu pot pregăti terenul pentru culturile de primăvară, dar sunt obligați să respecte regulile pentru subvențiile APIA dacă vor să-și încaseze pentru acest an banii care li se cuvin. Niciun fel de derogare de la regulile APIA pentru fermierii români!

Pe 4 septembrie 2019, Comisia Europeană a luat o decizie prin care se autorizează unele derogări de la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului și de la Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei în ceea ce privește punerea în aplicare a anumitor condiții referitoare la plata pentru înverzire pentru anul de cerere 2019 în Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia.

AGROINFO a obținut acest document oficial.

Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia au informat Comisia că seceta extremă cu care s-au confruntat în primăvară și vară a avut efecte cumulative în detrimentul activității agricole, afectând producția de vegetație folosită pentru hrana animalelor, în special pășunile și pajiștile.

Ca urmare a secetei extreme, sectorul creșterii animalelor s-a confruntat cu o penurie de furaje și nu a putut să-și formeze rezerve. Aceste evenimente au creat îngrijorări, în special din cauza creșterii costurilor ca urmare a producției scăzute, ceea ce reprezintă un risc pentru viabilitatea exploatațiilor în cauză.

Pentru a permite fermierilor din zonele afectate să folosească la maximum zonele disponibile pentru a-și hrăni animalele, Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia au solicitat autorizarea de a deroga de la anumite condiții legate de plata pentru înverzire în ceea ce privește terenurile lăsate în pârloagă care au fost declarate ca îndeplinind cerințele referitoare la diversificarea culturilor sau la zonele de interes ecologic în conformitate cu articolul 44 alineatul (4) și, respectiv, cu articolul 46 alineatul (2) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

decizie-ce-4-sept_b

Din aceleași motive, Belgia, Franța, Lituania și Polonia au solicitat autorizarea de a deroga de la anumite condiții legate de plata pentru înverzire în ceea ce privește zonele acoperite de culturi vegetale sau de strat vegetal care au fost declarate ca îndeplinind cerințele referitoare la zonele de interes ecologic în conformitate cu articolul 46 alineatul (2) primul paragraf litera (i) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

Dealtfel, unii fermieri din Franța, Lituania și Polonia nu au reușit să semene culturi secundare sau strat vegetal la momentul potrivit, din cauza condițiilor meteorologice extreme, care au făcut ca solul să nu fie în starea potrivită pentru lucrările pregătitoare. Așadar, fără o scurtare a perioadei în care trebuie să existe zonele cu culturi secundare, va fi dificilă punerea în aplicare a planurilor de cultivare ale fermierilor, în special în cazurile în care fermierii plănuiesc să semene ulterior culturi de iarnă. După trecerea momentului optim, fermierii riscă să fie obligați să semene culturi de iarnă în condiții proaste, periclitând astfel producția viitoare a culturilor în cauză.

Având în vedere severitatea secetei din 2019 în zonele afectate și consecințele ei, este adecvat să se prevadă derogări de la articolul 44 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 în ceea ce privește terenurile lăsate în pârloagă în scopul diversificării culturilor, de la articolul 45 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 în ceea ce privește terenurile lăsate pârloagă pentru calificarea ca zone de interes ecologic în temeiul articolului 46 alineatul (2) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 și de la articolul 45 alineatul (9) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 în ceea ce privește zonele acoperite de culturi secundare sau de strat vegetal pentru calificarea ca zone de interes ecologic în temeiul articolului 46 alineatul (2) primul paragraf litera (i) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013. (.....)

decizie-2-sept_b

(1) Prin derogare de la articolul 44 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia pot decide, pentru anul de cerere 2019, ca terenurile lăsate în pârloagă să fie considerate o cultură distinctă, chiar dacă terenurile în cauză au fost folosite pentru pășunat sau recoltare în scopuri de producție.

(2) Prin derogare de la articolul 45 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia pot decide, pentru anul de cerere 2019, ca terenurile lăsate în pârloagă să fie considerate zone de interes ecologic în temeiul articolului 46 alineatul (2) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, chiar dacă terenurile în cauză au fost folosite pentru pășunat sau recoltare în scopuri de producție.

(3) Prin derogare de la articolul 45 alineatul (9) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, pentru anul de cerere 2019, Belgia, Franța, Lituania și Polonia pot decide oricare dintre următoarele, pentru calificarea ca zone de interes ecologic în conformitate cu articolul 46 alineatul (2) primul paragraf litera (i) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013:

(a) că zonele acoperite de culturi secundare sau de strat vegetal pot fi stabilite fără semănarea unui amestec de specii de cultură, cu condiția ca speciile semănate să fie iarbă sau alte furaje erbacee;
(b) că zonele acoperite de culturi secundare sau de strat vegetal pot include zone acoperite de culturi de iarnă semănate toamna în mod normal în vederea recoltării de furaje sau a pășunatului.

(4) Prin derogare de la alineatul 45 alineatul (9) al doilea paragraf din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, Franța, Lituania și Polonia pot scurta, pentru anul de cerere 2019, perioada minimă obligatorie în care trebuie să existe zonele acoperite de culturi secundare sau de strat vegetal în conformitate cu dispoziția respectivă, cu condiția semănării ulterioare a unei culturi de iarnă.

Deciziile se aplică doar zonelor în care se află efectivele de animale afectate sau, în cazul articolului 1 alineatul (4), doar zonelor în care solul nu a fost în starea potrivită la momentul relevant pentru lucrările pregătitoare anterioare semănării, făcând imposibilă respectarea articolului 45 alineatul (9) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, și care sunt recunoscute în mod oficial de autoritățile competente din Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia ca fiind afectate în 2019 de secetă extremă, se arată în Decizia Comisiei Europene.

Autoritățile din România consideră, probabil, că la noi nu e secetă extremă, că pământul nu a crăpat de atâta secetă și poate fi pregătit pentru semănat, că pășunile nu s-au uscat și animalele au ce mânca, iar fermierii pot să respecte toate regulile pentru plata pe înverzire. Altfel, responsabile, competente și dornice să sprijine fermierii, cum spun că sunt, ar fi notificat Comisia Europeană și ar fi cerut derogare și pentru fermierii români de la respectarea anumitor reguli pentru subvențiile europene.

Vă reamintim că plata pe înverzire are o valoare importantă la hectar și contează mult la creșterea subvenției pe hectar. Pentru anul 2018, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pe înverzire este de 58,2361 euro/ha = 271,6015 lei/ha.


Vizualizat: 2094 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

URGENTAREA CADASTRĂRII TERENURILOR AGRICOLE PENTRU SALVAREA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

URGENTAREA CADASTRĂRII TERENURILOR AGRICOLE PENTRU SALVAREA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

25 octombrie 2020 - 13:55

SUBVENȚIILE APIA, ÎN PERICOL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică, 25 octombrie 2020, într-o conferință de presă susținută la Cluj Napoca, că trebuie urgentată intabularea și cadastrarea terenurilor agricole pentru a fi eliminat riscul pierderii subvențiilor pe suprafață de către fermierii români.

MINISTRUL OROS: CEI CARE NU DORESC SĂ LUCREZE PĂMÂNTUL SĂ BENEFICIEZE DE RENTA VIAGERĂ!

MINISTRUL OROS: CEI CARE NU DORESC SĂ LUCREZE PĂMÂNTUL SĂ BENEFICIEZE DE RENTA VIAGERĂ!

25 octombrie 2020 - 13:27

MODIFICĂRI LEGEA RENTEI VIAGERE AGRICOLE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică, 25 octombrie 2020, într-o conferință de presă susținută la Cluj Napoca, că se va modifica legea rentei viagere agricole în așa fel încât să beneficieze de acești bani proprietarii de terenuri agricole care nu doresc să lucreze aceste terenuri.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

24 octombrie 2020 - 10:49

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, transferul de bani între cei doi piloni ai noii Poliici Agricole Comune 2021-2027, Pilonul 1 plăți directe și Pilonul 2 dezvoltare rurală. Anunțul este făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European.

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

24 octombrie 2020 - 08:54

AJUTOR PENTRU DEZVOLTAREA SATELOR! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, o serie de măsuri și ajutoare din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. AGROINFO, așa cum v-a promis, vă informează despre fiecare decizie luată de europarlamentarii de la Bruxelles. Ne ajută cu explicații despre fiecare vot dat vineri seara europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

24 octombrie 2020 - 08:33

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, măsurile de ajutor, subvențiile din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. Sunt trei dosare privind reforma PAC, care au fost votate vineri de eurodeputați și care aduc schimbări majore.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: APARE NOUL FERMIER CARE VA AVEA ACCES MAI UȘOR LA BANI EUROPENI!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: APARE NOUL FERMIER CARE VA AVEA ACCES MAI UȘOR LA BANI EUROPENI!

24 octombrie 2020 - 08:09

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, trei dosare privind reforma Politcii Agricole Comune 2021-2027. Apare un nou concept, noul fermier, care va avea acces mai ușor la fondurile europene, la fel ca tânărul fermier, dar spre deosebire de acesta, noul fermier poate să aibă o vârstă de peste 40 de ani, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlament European.

VOTAT! TINERII FERMIERI, AJUTOR DE 100.000 DE EURO PENTRU 7 ANI!

VOTAT! TINERII FERMIERI, AJUTOR DE 100.000 DE EURO PENTRU 7 ANI!

24 octombrie 2020 - 07:55

SUBVENȚII FERMIERI. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, a anunțat vineri seara că Parlamentul European a adoptat cele trei dosare privind reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027, și anume: PAC - sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de FEGA și de FEADR, PAC: finanțarea, gestionarea și monitorizarea, PAC: modificarea Regulamentului OCP și a altor regulamente.

CINE A AVUT VACI ÎN 2018 IA SUBVENȚIA APIA DE 70 DE EURO/ANIMAL!

CINE A AVUT VACI ÎN 2018 IA SUBVENȚIA APIA DE 70 DE EURO/ANIMAL!

23 octombrie 2020 - 15:07

VOTAT ÎN PLENUL PARLAMENTULUI EUROPEAN! Vechea dată de referință pentru bovine 31 ianuarie 2018 a fost schimbată! Noua data de referință pentru bovine este 1 iunie 2018! Anunțul a fost făcut joi, 22 octombrie 2020, atât de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), cât și de ministrul agriculturii, Adrian Oros. Ce înseamnă acest lucru? Crescătorii de bovine care au avut vaci de carne la 1 iunie 2018 vor încasa ajutorul național tranzitoriu, cuantumul acestei subvenții fiind de 70 de euro/vacă la nivelul anului 2019.

CRIZA SANITARĂ A LOVIT ÎN CEI MICI!

CRIZA SANITARĂ A LOVIT ÎN CEI MICI!

23 octombrie 2020 - 13:34

COMUNICAT. Pandemia de COVID-19 a pus la mare încercare cramele mici: exporturile către China au fost blocate, iar consumul din HoReCa s-a redus considerabil. Crama Dealul Dorului încearcă să acopere reducerea punctelor de desfacere prin lansarea magazinului online, anunță Crama Dealul Dorului într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

23 octombrie 2020 - 08:11

AJUTOARE MĂSURA 21. Astăzi, 23 octombrie 2020, este ultima zi în care crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe, cartofi mai pot să solicite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutorul Covid-19 de maxim 7.000 de euro/fermă. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, în ședința de Guvern, când se va face plata acestui ajutor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Gala Case IH “Red Carpet”, organizată de Titan Machinery la Craiova, în decembrie 2019, a fost dedicată prezentării noii serii de combine Axial Flow 250 cu AFS Harvest CommandTM, a tractoarelor Case IH Magnum 280, a avantajelor agriculturii de precizie şi ofertele programul Early Bird 2020.

 

Interviu cu: Răzvan Tomescu - marketing manager, Titan Machinery România şi Vasile Morariu – product manager, Titan Machinery România.

 

Reporter: Gheroghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Cadou de la Dumnezeu?

Cadou de la Dumnezeu?
Iubitule, nu-i aşa că eu sunt cadoul lui Dumnezeu pentru tine? Detalii