Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

SCUTIȚI DE REGULI LA SUBVENȚII! LISTA ȚĂRILOR UNDE SECETA NU ARDE BANII FERMIERILOR!

Publicat: 15 septembrie 2019 - 14:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DECIZIE PENTRU SALVAREA SUBVENȚIILOR! Seceta a pârjolit culturile agricole și pășunile din România! În Dobrogea, 50.000 de hectare de teren agricol sunt afectate de secetă. Fermierii români sunt în pagubă și necazurile se țin lanț. Mulți nu pot să are pământul crăpat de atâta uscăciune. În ciuda acestor necazuri, România nu a notificat Comisia Europeană. Nu suntem pe lista țărilor unde fermierii sunt scutiți, din cauza secetei, de respectarea anumitor reguli pentru încasarea subvențiilor agricole.

În zonele unde pământul a fost pârjolit de secetă, fermierilor li s-au înjumățit producțiile la hectar. Agricultorii din Buzău au declarat la PRO TV că producția de grâu a scăzut față de anul trecut la jumătate, de la 5-6 tone pe hectar la 3 tone pe hectar. Situația este dramatică și la porumb, de la 10-12 tone de boabe la hectar la 7-8 tone la hectar. Și animalele au de suferit. În multe zone din țară, crescătorii se plâng că pășunile s-au uscat.

În timpul în care fermierii români nu știu de unde să-și recupereze paguba, alte țări lovite de secetă au notificat Comisia Europeană și au cerut derogare de la respectarea anumitor reguli pentru subvențiile agricole. Despre România, nimic. Nu e pe listă. Fermierii noștri sunt într-o situație ingrată, ca de obicei, au culturile agricole lovite de secetă, mulți dintre ei nu pot să are pământul atât de uscat este, nu pot pregăti terenul pentru culturile de primăvară, dar sunt obligați să respecte regulile pentru subvențiile APIA dacă vor să-și încaseze pentru acest an banii care li se cuvin. Niciun fel de derogare de la regulile APIA pentru fermierii români!

Pe 4 septembrie 2019, Comisia Europeană a luat o decizie prin care se autorizează unele derogări de la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului și de la Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei în ceea ce privește punerea în aplicare a anumitor condiții referitoare la plata pentru înverzire pentru anul de cerere 2019 în Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia.

AGROINFO a obținut acest document oficial.

Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia au informat Comisia că seceta extremă cu care s-au confruntat în primăvară și vară a avut efecte cumulative în detrimentul activității agricole, afectând producția de vegetație folosită pentru hrana animalelor, în special pășunile și pajiștile.

Ca urmare a secetei extreme, sectorul creșterii animalelor s-a confruntat cu o penurie de furaje și nu a putut să-și formeze rezerve. Aceste evenimente au creat îngrijorări, în special din cauza creșterii costurilor ca urmare a producției scăzute, ceea ce reprezintă un risc pentru viabilitatea exploatațiilor în cauză.

Pentru a permite fermierilor din zonele afectate să folosească la maximum zonele disponibile pentru a-și hrăni animalele, Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia au solicitat autorizarea de a deroga de la anumite condiții legate de plata pentru înverzire în ceea ce privește terenurile lăsate în pârloagă care au fost declarate ca îndeplinind cerințele referitoare la diversificarea culturilor sau la zonele de interes ecologic în conformitate cu articolul 44 alineatul (4) și, respectiv, cu articolul 46 alineatul (2) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

decizie-ce-4-sept_b

Din aceleași motive, Belgia, Franța, Lituania și Polonia au solicitat autorizarea de a deroga de la anumite condiții legate de plata pentru înverzire în ceea ce privește zonele acoperite de culturi vegetale sau de strat vegetal care au fost declarate ca îndeplinind cerințele referitoare la zonele de interes ecologic în conformitate cu articolul 46 alineatul (2) primul paragraf litera (i) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

Dealtfel, unii fermieri din Franța, Lituania și Polonia nu au reușit să semene culturi secundare sau strat vegetal la momentul potrivit, din cauza condițiilor meteorologice extreme, care au făcut ca solul să nu fie în starea potrivită pentru lucrările pregătitoare. Așadar, fără o scurtare a perioadei în care trebuie să existe zonele cu culturi secundare, va fi dificilă punerea în aplicare a planurilor de cultivare ale fermierilor, în special în cazurile în care fermierii plănuiesc să semene ulterior culturi de iarnă. După trecerea momentului optim, fermierii riscă să fie obligați să semene culturi de iarnă în condiții proaste, periclitând astfel producția viitoare a culturilor în cauză.

Având în vedere severitatea secetei din 2019 în zonele afectate și consecințele ei, este adecvat să se prevadă derogări de la articolul 44 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 în ceea ce privește terenurile lăsate în pârloagă în scopul diversificării culturilor, de la articolul 45 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 în ceea ce privește terenurile lăsate pârloagă pentru calificarea ca zone de interes ecologic în temeiul articolului 46 alineatul (2) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 și de la articolul 45 alineatul (9) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 în ceea ce privește zonele acoperite de culturi secundare sau de strat vegetal pentru calificarea ca zone de interes ecologic în temeiul articolului 46 alineatul (2) primul paragraf litera (i) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013. (.....)

decizie-2-sept_b

(1) Prin derogare de la articolul 44 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia pot decide, pentru anul de cerere 2019, ca terenurile lăsate în pârloagă să fie considerate o cultură distinctă, chiar dacă terenurile în cauză au fost folosite pentru pășunat sau recoltare în scopuri de producție.

(2) Prin derogare de la articolul 45 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia pot decide, pentru anul de cerere 2019, ca terenurile lăsate în pârloagă să fie considerate zone de interes ecologic în temeiul articolului 46 alineatul (2) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, chiar dacă terenurile în cauză au fost folosite pentru pășunat sau recoltare în scopuri de producție.

(3) Prin derogare de la articolul 45 alineatul (9) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, pentru anul de cerere 2019, Belgia, Franța, Lituania și Polonia pot decide oricare dintre următoarele, pentru calificarea ca zone de interes ecologic în conformitate cu articolul 46 alineatul (2) primul paragraf litera (i) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013:

(a) că zonele acoperite de culturi secundare sau de strat vegetal pot fi stabilite fără semănarea unui amestec de specii de cultură, cu condiția ca speciile semănate să fie iarbă sau alte furaje erbacee;
(b) că zonele acoperite de culturi secundare sau de strat vegetal pot include zone acoperite de culturi de iarnă semănate toamna în mod normal în vederea recoltării de furaje sau a pășunatului.

(4) Prin derogare de la alineatul 45 alineatul (9) al doilea paragraf din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, Franța, Lituania și Polonia pot scurta, pentru anul de cerere 2019, perioada minimă obligatorie în care trebuie să existe zonele acoperite de culturi secundare sau de strat vegetal în conformitate cu dispoziția respectivă, cu condiția semănării ulterioare a unei culturi de iarnă.

Deciziile se aplică doar zonelor în care se află efectivele de animale afectate sau, în cazul articolului 1 alineatul (4), doar zonelor în care solul nu a fost în starea potrivită la momentul relevant pentru lucrările pregătitoare anterioare semănării, făcând imposibilă respectarea articolului 45 alineatul (9) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, și care sunt recunoscute în mod oficial de autoritățile competente din Belgia, Spania, Franța, Lituania, Polonia și Portugalia ca fiind afectate în 2019 de secetă extremă, se arată în Decizia Comisiei Europene.

Autoritățile din România consideră, probabil, că la noi nu e secetă extremă, că pământul nu a crăpat de atâta secetă și poate fi pregătit pentru semănat, că pășunile nu s-au uscat și animalele au ce mânca, iar fermierii pot să respecte toate regulile pentru plata pe înverzire. Altfel, responsabile, competente și dornice să sprijine fermierii, cum spun că sunt, ar fi notificat Comisia Europeană și ar fi cerut derogare și pentru fermierii români de la respectarea anumitor reguli pentru subvențiile europene.

Vă reamintim că plata pe înverzire are o valoare importantă la hectar și contează mult la creșterea subvenției pe hectar. Pentru anul 2018, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pe înverzire este de 58,2361 euro/ha = 271,6015 lei/ha.


Vizualizat: 2021 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

09 iulie 2020 - 16:53

INFORMAȚII UTILE! AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile utile, care vă ajută să obțineți sprijinul financiar, din Ghidul final pentru submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Informațiile ne sunt furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

09 iulie 2020 - 14:31

CUM NE ȚINEM FORȚA DE MUNCĂ ÎN ȚARĂ! Ca să rămână în țară, zilierii din agricultură trebuie plătiți cu salarii similare celor pe care le primesc în alte țări unde merg să muncească, între 800 și 1.000 de euro. Atât vor trebui să le ofere fermierii români, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la TVR 1. Pentru ca fermierii români să ofere astfel de salarii, va fi modificată legea, iar fermierii vor beneficia de ajutoare de stat și scutiri la taxele pentru salarii.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

09 iulie 2020 - 11:35

Campania de recoltat la grâu este în lină desfăşurare şi au început să apară primele date preliminarii privind producţia. Astfel, până la data 7 iulie, fermierii ruși au recoltat 9,4 milioane tone grâu, de pe 2,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha, arată datele publicate de Ministerului Agriculturii din Rusia. La aceeaşi dată, recolta de orz însuma 2,1 milioane tone, de pe 615 mii hectare, cu un randament mediu de 3,43 t/ha.

CONCLUZIILE EUROSTAT PRIVIND VÂNZĂRILE DE PESTICIDE

CONCLUZIILE EUROSTAT PRIVIND VÂNZĂRILE DE PESTICIDE

09 iulie 2020 - 10:42

Portugalia este statul din Uniunea Europeană care a înregistrat cea mai mare reducere a vânzărilor şi a utilizării produselor agrochimice între 2011 şi 2018, înregistrând o scădere de 43%.

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

08 iulie 2020 - 20:45

PRIME DE COMERCIALIZARE PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Legea privind acordarea unor prime de comercializare de 10.000 de euro/an/fermier și 20.000 de euro/an/fermier a fost adoptată de Senatul României, dar s-a împotmolit la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, a anunțat astăzi deputatul Ion Ștefan (PNL) la conferința de presă susținută cu prilejul vizitei ministrului agriculturii Adrian Oros în județul Vrancea. Deputatul a făcut un apel pentru deblocarea legii.

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:30

OFICIAL. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari, că până la data de 31 iulie 2020 inclusiv, se depun cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie - 30 iunie 2020 (trim. II al anului 2020).

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:05

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, până la data de 27 august 2020 ora 17:00 CET, se pot transmite electronic cereri de propuneri de granturi pentru programe simple şi pentru programe multinaţionale, de promovare a produselor agricole. Bugetul disponibil este de 10 milioane de euro.

COMISIA EUROPEANĂ ANUNȚĂ NOI AJUTOARE ÎN AGRICULTURĂ!

COMISIA EUROPEANĂ ANUNȚĂ NOI AJUTOARE ÎN AGRICULTURĂ!

08 iulie 2020 - 11:11

OFICIAL. Comisia a adoptat marți, 7 iulie 2020, un pachet suplimentar de măsuri excepționale pentru sprijinirea sectoarele vinicol, legume și fructe ca urmare a crizei provocate de coronavirus și a consecințelor acesteia asupra acestor sectoare din agricultură, anunță un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România, transmis pentru AGROINFO.

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

07 iulie 2020 - 19:06

ATENȚIE, ITM ÎN CONTROL! Inspectoratele Teritoriale de Muncă din toată țara desfășoară o amplă acțiune de control care vizează, printre alte nereguli, munca la negru, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă. În atenția inspectorilor, este munca în agricultură, fermele din vegetal și cele de creștere a animalelor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dealer Italia la Indagra 2019

Dealer Italia la Indagra 2019

Dealer Italia este filiala din România pentru trei societăţi constructoare de utilaje agricole din Italia: Angeloni - utilaje pentru prelucrarea solului, Forigo - utilaje specializate pentru legumicultură şi utilaje pentru cultura mare şi Caffini - producător de maşini de erbicidat tractate şi autopropulsate.

Interviu cu George Gui, manager Dealer Italia.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

După luptă

După luptă
Ştefan cel Mare dupa o luptă: Detalii