Adama
Vinasa Rompak

SCLAVI pe PLANTAȚIE! Muncim ca să-i ÎMBOGĂȚIM pe ALȚII!

Publicat: 20 iulie 2016 - 14:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

FURIA FERMIERILOR ROMÂNI LA COTE MAXIME. Prețul cerealelor a căzut în cap! Mulți dintre fermierii români spun că sunt forțați să-și vândă recolta de grâu la prețul de 40 de bani/kg ca să-și plătească datoriile. Creditorii îi înghesuie la colț, traderii le scormonesc în marfă ca să le scadă prețul și salvarea care ar trebuie să vină de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu mai vine.

Nu am primit niciun cent subvenție până la această dată pentru o suprafață de 250 ha. Este aiurea! Avem termene scadente pentru datoriile la inputuri, 30 iulie 2016. Datorii de 100.000 de lei. APIA ne obligă să vindem grâul cu 40 de bani/kg ca să  plătim facturile la inputuri. Parcă ar fi vorbiți cu traderii să oblige fermierii sa vândă la preț de nimic. Ideea  este că nu vreau să vând marfa de pe stoc la prețuri de nimic. Nu sunt doar eu în această situație, sunt mulți. Pe de altă parte, traderii ne cer 12,5% proteină, știu că de acolo pot să scadă din preț. Ca sa faci 12,5 % trebuie să investești 2000 RON/ha, ne-a scris Andrei, un fermier din județul Dolj.

Aberațiile marilor traderi de cereale ating cote maxime de nesimțire. Până anul acesta tot ce conta la analiza grâului erau umiditatea și masa hectolitrică. Acum scurmă precum găinile și caută nod în papură, tot ce contează e proteina. Hai draci, păi de când mai contează toate aceste aspecte când ei folosesc amelioratori, indiferent de indicii de calitate?  Scrie revoltat Daniel din Târgu Frumos pe un grup de fermieri creat pe Facebook.

Odată deschis subiectul acesta dureros, alți fermieri își varsă năduful. Muncesc ca niște sclavi pe plantație ca să-i îmbogățească pe alții, spun ei, pe marii traderi, care, de obicei, sunt companii străine. 

Cred că de la toamnă ar la 10-15 cm, semăn din hambar, fac 2 tone, una o dau arendă și cu una îmi scot motorina. Rămân cu subvenția frumos. Anul ăsta cu 5000 kg/ha tot cu subvenția am rămas. De ce să mai investesc sute de milioane ? Să facă profit alții?!  Comentează supărat și Iulian, un fermier din Galați.

Alți agricultori acuză monopolul unor traderi la cumpărarea cerealelor, de exemplu la Buzău s-ar plăti cu 52 de bani/kg de grâu, indiferent de indicii de umiditate, de proteină, etc. Alții spun că nu vor mai cultiva grâu, vor semăna triticale sau rapiță ca să nu li se mai caute nod în papură.

Nu am primit, deocamdată, un răspuns oficial de la APIA în care să fim lămuriți ce se întâmplă cu fermierii blocați la plata subvențiilor pentru că au fost în eșantionul de control sau pentru că au avut transfer de exploatație. Pe surse am aflat că nu ar fi tot eșantionul de control blocat, că ar fi cazuri punctuale de fermieri pe care-i blochează sistemul informatic din pricina unor erori generate în urma controalelor administrative. În țară, mai mulți fermieri ar fi fost deja notificați să se prezinte la APIA pentru rezolvarea situației. Pe de altă parte, sistemul informatic ar identifica erori care nu au fost luate în calcul în momentul implementării anumitor module.

Nici fermierii axați pe creșterea animalelor nu o duc mai roz. Crescătorii de bovine sunt foc și pară pe Agenția de Plăți. Toate amenințările lor par să nu fie auzite însă de nimeni de la Ministerul Agriculturii.

Am solicitat personal sprijinul domnului ministru Achim Irimescu, pentru că situatia fermierilor crescatori de bovine din România este DISPERATĂ! Dacă nu vom primi nici măcar ajutorul național tranzitoriu (ANT) până la sfârșitul lunii iulie vom DUCE ANIMALELE LA BUCUREȘTI. Să le hrănească MINISTERUL AGRICULTURII, APIA, SIVECO, PARLAMENTUL, GUVERNUL sau cine poate, că noi NU MAI PUTEM, acuză Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România.

În ultimele zile, crescătorii de animale ne întreabă tot mai des când își primesc subvențiile, când se dă sprijinul cuplat și care este suma? Scenariile optimiste spun că plata sprijinului cuplat în zootehnie s-ar face în august, iar sumele ar fi rămas cele pe care le-a estimat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, dar și fostul șef APIA, cca 1.300 euro/vaca de carne și 890 euro/vaca de lapte

Banii sunt, deocamdată, doar promisiuni.

Vizualizat: 16214 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

FERMIER LA PROTEST: NU am venit aici să ne TRANSFORMĂM într-o adunare de APLAUDACI!

FERMIER LA PROTEST: NU am venit aici să ne TRANSFORMĂM într-o adunare de APLAUDACI!

PROTEST CU CÂNTEC. De numele acestui fermier se leagă prima cooperativă a crescătorilor de vaci de lapte, înființată după Revoluție. Este un lider al fermierilor și a condus Federația Crescătorilor de Bovine din România. La protestul de marți, 7 iunie, din Parcul Izvor, acest lider s-a distanțat de tot spectacolul aplauzelor. A rupt rândurile, cum s-ar spune, și-a păstrat verticalitatea și a fost mâhnit să constate că un protest al agricultorilor s-a transformat într-o adunare de aplaudaci.

NECENZURAT! UN MINISTRU la PROTESTUL FERMIERILOR!

NECENZURAT! UN MINISTRU la PROTESTUL FERMIERILOR!

PROTEST BUCUREȘTI. Protestul fermierilor din Parcul Izvor, de marți, 7 iunie 2016, prezența și discursul ministrului agriculturii, Achim Irimescu, la acest protest, prezența deputaților din Comisia de agricultură și cum a văzut fermierul simplu din mulțime ce se întâmplă acolo, vă sunt prezentate de Agroinfo, necenzurate.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii