FURIA FERMIERILOR ROMÂNI LA COTE MAXIME. Prețul cerealelor a căzut în cap! Mulți dintre fermierii români spun că sunt forțați să-și vândă recolta de grâu la prețul de 40 de bani/kg ca să-și plătească datoriile. Creditorii îi înghesuie la colț, traderii le scormonesc în marfă ca să le scadă prețul și salvarea care ar trebuie să vină de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu mai vine.
Nu am primit niciun cent subvenție până la această dată pentru o suprafață de 250 ha. Este aiurea! Avem termene scadente pentru datoriile la inputuri, 30 iulie 2016. Datorii de 100.000 de lei. APIA ne obligă să vindem grâul cu 40 de bani/kg ca să plătim facturile la inputuri. Parcă ar fi vorbiți cu traderii să oblige fermierii sa vândă la preț de nimic. Ideea este că nu vreau să vând marfa de pe stoc la prețuri de nimic. Nu sunt doar eu în această situație, sunt mulți. Pe de altă parte, traderii ne cer 12,5% proteină, știu că de acolo pot să scadă din preț. Ca sa faci 12,5 % trebuie să investești 2000 RON/ha, ne-a scris Andrei, un fermier din județul Dolj.
Aberațiile marilor traderi de cereale ating cote maxime de nesimțire. Până anul acesta tot ce conta la analiza grâului erau umiditatea și masa hectolitrică. Acum scurmă precum găinile și caută nod în papură, tot ce contează e proteina. Hai draci, păi de când mai contează toate aceste aspecte când ei folosesc amelioratori, indiferent de indicii de calitate? Scrie revoltat Daniel din Târgu Frumos pe un grup de fermieri creat pe Facebook.
Odată deschis subiectul acesta dureros, alți fermieri își varsă năduful. Muncesc ca niște sclavi pe plantație ca să-i îmbogățească pe alții, spun ei, pe marii traderi, care, de obicei, sunt companii străine.
Cred că de la toamnă ar la 10-15 cm, semăn din hambar, fac 2 tone, una o dau arendă și cu una îmi scot motorina. Rămân cu subvenția frumos. Anul ăsta cu 5000 kg/ha tot cu subvenția am rămas. De ce să mai investesc sute de milioane ? Să facă profit alții?! Comentează supărat și Iulian, un fermier din Galați.
Alți agricultori acuză monopolul unor traderi la cumpărarea cerealelor, de exemplu la Buzău s-ar plăti cu 52 de bani/kg de grâu, indiferent de indicii de umiditate, de proteină, etc. Alții spun că nu vor mai cultiva grâu, vor semăna triticale sau rapiță ca să nu li se mai caute nod în papură.
Nu am primit, deocamdată, un răspuns oficial de la APIA în care să fim lămuriți ce se întâmplă cu fermierii blocați la plata subvențiilor pentru că au fost în eșantionul de control sau pentru că au avut transfer de exploatație. Pe surse am aflat că nu ar fi tot eșantionul de control blocat, că ar fi cazuri punctuale de fermieri pe care-i blochează sistemul informatic din pricina unor erori generate în urma controalelor administrative. În țară, mai mulți fermieri ar fi fost deja notificați să se prezinte la APIA pentru rezolvarea situației. Pe de altă parte, sistemul informatic ar identifica erori care nu au fost luate în calcul în momentul implementării anumitor module.
Nici fermierii axați pe creșterea animalelor nu o duc mai roz. Crescătorii de bovine sunt foc și pară pe Agenția de Plăți. Toate amenințările lor par să nu fie auzite însă de nimeni de la Ministerul Agriculturii.
Am solicitat personal sprijinul domnului ministru Achim Irimescu, pentru că situatia fermierilor crescatori de bovine din România este DISPERATĂ! Dacă nu vom primi nici măcar ajutorul național tranzitoriu (ANT) până la sfârșitul lunii iulie vom DUCE ANIMALELE LA BUCUREȘTI. Să le hrănească MINISTERUL AGRICULTURII, APIA, SIVECO, PARLAMENTUL, GUVERNUL sau cine poate, că noi NU MAI PUTEM, acuză Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România.
În ultimele zile, crescătorii de animale ne întreabă tot mai des când își primesc subvențiile, când se dă sprijinul cuplat și care este suma? Scenariile optimiste spun că plata sprijinului cuplat în zootehnie s-ar face în august, iar sumele ar fi rămas cele pe care le-a estimat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, dar și fostul șef APIA, cca 1.300 euro/vaca de carne și 890 euro/vaca de lapte.
Banii sunt, deocamdată, doar promisiuni.