SCHIMBARE ESENȚIALĂ ÎN REGULILE PENTRU BANII EUROPENI! Criteriile de eligibilitate, de sancționare, verificările pentru subvențiile agricole plătite fermierilor vor fi stabilite de fiecare țară membră UE, în parte, și nu de Comisia Europeană, cum s-a întâmplat până acum, anunță Mihail Dumitru, directorul general adjunct al Direcției Generale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG Agri) din Comisia Europeană.
Mihail Dumitru a declarat că, prin noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2021 - 2027, Comisia Europeană nu va mai controla beneficiarii individuali ai banilor europeni, subvenții plătite în România prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sau finanțări nerambursabile prin Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR). Această responsabilitate revine fiecărui stat membru UE.
Programul (pentru noua PAC n.r.) va fi aprobat, există un calendar de aprobare, iar statele membre vor trebui să-şi depună planul strategic cel mai târziu la începutul anului 2020, iar Comisia va trebui să-l aprobe în opt luni de zile. Programul poate fi modificat pe parcurs, o dată pe an, sau ori de câte ori este nevoie în situaţii excepţionale şi există o revedere a transferului (de bani n.r.) între Piloni, în 2023.
Partea legată de eligibilitate, de legalitate, regularitate va rămâne în sarcina statelor membre. Comisia nu va mai verifica şi nu va mai controla beneficiarii individuali. Comisia va face acest lucru numai printr-un audit de sistem. Toată partea de eligibilitate, de control şi de sancţiuni va fi stabilită de către statele membre.
La nivelul Comisiei Europene, în cadrul Planului Strategic Naţional va exista un set de indicatori care vor fi translataţi în program pe baza cărora noi vom face descărcarea de gestiune, asigurarea, monitorizarea şi măsurarea performanţei. Trebuie să ştiţi că asigurarea se va face pe baza indicatorilor de realizare, monitorizarea performanţei se va face pe baza indicatorilor de rezultat, iar evaluarea pe baza indicatorilor de impact. Este bine de ştiut, de asemenea, că 40% din totalul cheltuielilor PAC vor trebui să contribuie la efortul climatic şi de mediu, a subliniat Mihail Dumitru.
Mihail Dumitru, DG Agri Bruxelles, a participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la cea de-a şasea ediţie a Forumului Eurosfat, eveniment ce îşi propune o discuţie amplă, axată pe viitorul României, Uniunii Europene, şi României în Uniunea Europeană.
Sursa: Agerpres