PATRU SOCIETĂȚI AGRICOLE FANTOMĂ FĂCUTE PE NUMELE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! Primarul comunei Slatina din județul Suceava este trimis în judecată de procurorii anticorupție după ce a încasat ilegal subvenții de la APIA pentru pășunea comunei. Primarul a înființat patru societăți agricole pe numele unor crescători de animale, fără ca fermierii să știe, și a încasat ilegal subvenții de jumătate de milion de lei.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Ilie Gherman, la data faptelor primar al comunei Slatina, județul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la comiterea în formă continuată a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, anunță un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, remis media.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2011, inculpatul Gherman Ilie, în calitatea menționată mai sus, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri europene, ar fi luat inițiativa înființării scriptice, pe numele unor persoane care nu aveau cunoștință de demersul său infracțional, a unui număr de patru societăți agricole.
Concret, ar fi fost încheiate, în numele unor locuitori ai comunei (în majoritate persoane fără studii), mai multe contracte de societate, având ca scop declarat ”participarea în comun a tuturor crescătorilor de animale din localitate la exploatarea în calitate de beneficiari a suprafețelor de pășune aflată în proprietatea privată a comunei Slatina”, fără ca membrii societăților să aibă cunoștință despre înființarea acestora.
Ulterior, prin intermediul subordonaților din cadrul Primăriei, inculpatul Gherman Ilie ar fi întocmit în fals documentația necesară depunerii la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Județean Suceava a dosarelor cererilor unice de plată pe suprafață pentru campaniile 2010-2011.
Prin aceste demersuri, inculpatul Gherman Ilie a intrat, pe nedrept, în posesia sumei de 570.045 lei reprezentând plata directă în cadrul Schemei de Plată Unice pe Suprafață („subvenție/sprijin” SAPS), sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză, se arată în comunicatul DNA.