SUBVENȚIA ȘI ABERAȚIA! Schimbarea datei istorice sau eliminarea ei, o aberație de care depinde încasarea ajutorului național tranzitoriu din zootehnie (ANTZ) pentru specia bovine, este o decizie riscantă, susține Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR). Eliminarea acestui termen de referință ar putea însemna înjumătățirea bugetului destinat fermierilor români.
Data istorică sau termenul de referință de care se ține seama la acordarea ajutorului național tranzitoriu pentru bovine este 31 ianuarie 2013. Concret, cei care au deținut bovine la această dată vor încasa subvenția chiar dacă între timp și-au vândut animalele și nu mai au nici urmă de vaci în ferme.
Fermierii români au cerut cu insistență ca această dată să fie 1 ianuarie 2017, să nu mai încaseze bani cine nu mai are animale. Pe listele de plată ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se vor găsi, în continuare, ca eligibili pentru primirea subvenției și cei care și-au vândut demult animalele și care nu mai au grija lor. În schimb, cei care au cumpărat bovine, ulterior acestei date, ar putea rămâne fără banii din subvenție, doar cu grija animalelor care trebuie hrănite.
Este aberant și nedrept însă schimbarea datei istorice sau eliminarea ei ar putea însemna pierderea unor bani și tot fermierul săracul ar fi cel dezavantajat.
Eu sunt pentru schimbarea datei de referință, dar nu este atât de ușor. Nu trebuie să insistăm. Avem două posibilități. Fie mergem pe dată istorică și atunci folosim tot pachetul financiar. Fie cuplăm de producție și pierdem 50% din bani. Lumea nu înțelege, dar în cadrul ajutorului național tranzitoriu (ANTZ) la specia bovină sunt 5 componente bugetate. Nu pot să iau banii de la una să-i mut la alta.
Am subvenția pentru vacă lactantă, am subvenția pentru carcasă sub 8 luni, subvenția pentru carcasă peste 8 luni, subvenția pe tona de lapte și al cincilea element, 60% din tot pachetul financiar se alocă pentru această componentă, și anume extensificarea. Ce înseamnă acest lucru? Ferma de vaci cu minim 50 ha de pășune în proprietate. Or, câte exploatații cu 50 ha pășune în proprietate avem?! Și atunci, avem variante, cuplăm, dar pierdem jumătate din bani pentru că nu o să avem la cine să-i dăm și nu putem depăși anumite plafoane.
Nu e ca la sprijinul cuplat că împărțim bugetul la numărul de capete de animale eligibile sau la hectarele eligibile și folosim toți banii. Nu! Sunt limitate sumele. Ai o marjă foarte mică de a jongla în schemă. Sau te duci pe data istorică și iei tot.
Mai este un aspect important. În 2020, această sumă va ajunge la 50% față de suma alocată pentru 2015. A scăzut cu 25% și scade anual cu 5%. E o subvenție care se acordă în sistem regresiv. Or, dacă acum le tot frecăm, și așa suntem singurul stat care avem ANTZ, riscăm să-l pierdem. Pentru 3-5% din fermieri care nu mai au animale și beneficiază de acest sprijin nu merită să riscăm, declară Claudiu Frânc, exclusiv pentru AGROINFO.
Ajutorul național tranzitoriu este acordat de la bugetul național fermierilor din sectorul vegetal și din sectorul zootehnic.