SPRIJIN DE MILIOANE DE EURO. Cererile pentru această schemă de ajutor se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR). Sumele acordate pentru această schemă sunt de ordinul milioanelor de euro!
Fermierii români pot să beneficieze de maxim 7 milioane de euro pentru înființarea de perdele forestiere sau pentru împădurirea unor suprafețe. Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, aferentă măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi în îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, submăsura 8.1 „împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul PNDR 2014—2020. Baza legală pentru această schemă este Ordinul Ministerului Agriculturii 857 din 27 iulie 2016.
Ajutoarele pentru împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite se acordă în cadrul PNDR 2014—2020, ca ajutoare cofinanţate din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR), fiind identice cu măsura de dezvoltare rurală care stă la baza acestora.
Schema se aplică pe întreg teritoriul României și este implementată de Ministerul Agriculturii prin Direcţia generală dezvoltare rurală, prin AFIR şi prin APIA.
Scopul ajutorului îl reprezintă acordarea unui sprijin financiar deţinătorilor publici şi privaţi de terenuri agricole şi neagricole şi forme asociative ale acestora pentru împăduri-rea şi crearea de suprafeţe împădurite.
Schema vizează plantaţiile forestiere:
a) trupuri de pădure pe terenurile agricole şi neagricole, adică suprafețele de teren din categoriile de folosinţă teren arabil, pajişti permanente şi culturi permanente, care au fost folosite în scopuri agricole pe parcursul ultimilor 2 ani. Terenul agricol eligibil destinat împăduririi trebuie să fi fost declarat la APIA în urmă cu cel puţin 2 ani, respectiv să acopere minimum două campanii integrale de primire a cererilor unice de plată pe suprafaţă, iar pentru acest teren trebuie să fi fost respectate în această perioadă standardele de ecocondiţionalitate relevante; terenul agricol reprezintă o suprafaţă de teren inclusă în blocurile fizice identificate în LPIS (Land Parcel Identification System - Sistemul de identificare a parcelelor agricole) care nu este utilizată în scop agricol sau care are utilizare agricolă şi este încadrată în categoriile de folosinţă teren arabil, pajişti permanente şi culturi permanente, fiind identificată în LPIS, dar pentru care nu a fost asigurat un nivel minim de întreţinere prin respectarea standardelor de ecocondiţionalitate relevante pe parcursul ultimilor 2 ani, respectiv să acopere minimum 2 campanii integrale de primire a cererilor unice de plată pe suprafaţă;
b) perdele forestiere de protecţie pe terenurile agricole şi neagricole;
Intensitatea sprijinului public nerambursabil acordat în baza schemei este de 100% din costurile standard:
a) costurile standard aferente elaborării proiectului tehnic de împăduriri;
b) costurile standard aferente lucrărilor de înfiinţare a plantaţiei pentru cele trei tipuri de forme de relief (câmpie, deal, munte) şi cele două categorii de teren (agricol, neagricol);
c) costurile standard aferente lucrărilor de întreţinere a plantaţiei pentru cele trei tipuri de forme de relief (câmpie, deal, munte), acordate anual pentru o perioadă de maximum 6 ani, asimilată termenului de închidere a stării de masiv. Perioada în care se efectuează lucrările de întreţinere a plantaţiei este stabilită în cadrul proiectului tehnic de împădurire;
d) costurile standard pentru cele trei tipuri de forme de relief (câmpie, deal, munte) aferente a două lucrări de îngrijire a arboretelor, efectuate după închiderea stării de masiv;
e) costuri standard aferente compensaţiilor pentru acoperirea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi terenurilor agricole, acordate pentru o perioadă de 12 ani, începând cu anul de înfiinţare a plantaţiei, calculate prin însumarea marjei nete standard cu nivelul plăţii unice pe suprafaţă, stabilită pentru fiecare an de campanie;
f) costuri pentru refacerea plantaţiei în cazul apariţiei unui eveniment produs de factori biotici sau abiotici până la momentul realizării primei lucrări de întreţinere a plantaţiei din cursul primului an de împădurire;
g) costuri standard legate de lucrările de întreţinere a plantaţiei pentru anul 1 pentru suprafaţa plantaţiei neafectată de un eveniment produs de factori biotici sau abiotici.
Valoarea maximă a sprijinului public pentru un standard aferente Primei 1, respectiv Primei 1 şi Primei 2, după caz, plătite pe durata de aplicare a contractului de fproiect acor-dat în baza schemei, care înglobează toate costurile inanţare, este de 7.000.000 euro.
Schema se aplică până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitatea prelungirii potrivit reglementărilor europene aferente post-perioadei 2014—2020.
Beneficiarii menţionaţi la art. 6 depun la APIA o singură cerere de sprijin în cadrul unei sesiuni de depunere a cer-erilor de sprijin, cerere întocmită conform modelului din anexa ghidului solicitantului.
Lucrările de împădurire până la atingerea stării de masiv se execută în baza unui proiect tehnic de împăduriri care respectă Normele tehnice nr. 1, în cazul realizării de trupuri de pădure, sau Normele tehnice nr. 2, în cazul realizării de perdele forestiere de protecţie, elaborat de persoane fizice sau persoane juridice de specialitate atestate de autoritatea naţională în domeniul silviculturii pentru proiectarea şi/sau executarea lucrărilor de îmbunătăţiri funciare din domeniul silvic.
Lucrările de înfiinţare a plantaţiilor pot demara numai după încheierea contractului de finanţare încheiat între APIA şi beneficiar. Lucrările de înfiinţare a plantaţiilor forestiere se vor realiza în maximum 2 ani de la data semnării contractului de finanţare.
(Sursa: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, OMADR 857/2016)