Adama
AGRICOVER

SCANDALUL CELOR 23 DE EURO/HA! DE CE AȚI MINȚIT FERMIERII?!

Publicat: 15 octombrie 2018 - 21:27
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

FERMIERII ROMÂNI, ÎN PRAGUL FURIEI! Fermierii români sunt furioși pentru că au fost mințiți! O spunem pe șleau și când o spunem ne bazăm pe declarațiile publice făcute de ministrul agriculturii, Petre Daea, și pe declarațiile ulterioare care aparțin directorului general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, și care, probabil, nu a vrut să-și contrazică șeful.

AGROINFO v-a explicat astăzi, cu ajutorul unor specialiști din APIA, care a fost complicatul algoritm după care s-au împărțit banii alocați României din rezerva agricolă pentru situații de criză, constituită la nivel european și care nu a fost cheltuită pe anul 2017.

Este vorba despre 16.451.931,77 euro ce s-au distribuit fermierilor, care au încasat plăți directe peste  suma de 2.000 de euro, după un algoritm stabilit de APIA Aparat Central, dar care algoritm nu are legătură cu alocarea unei sume fixe pe hectar. Despre acest algoritm, fermierii au aflat abia astăzi. Ei au trăit cu speranța că vor primi 23 de euro pe hectar.

Pe 12 octombrie 2018, APIA Aparat Central a început să vireze banii în conturile fermierilor și atunci s-a observat că nici vorbă de 23 de euro pe hectar, sumele primite fiind mult mai mici. Imediat, a fost vehiculată printre fermieri informația potrivit căreia APIA ar plăti doar 23 de euro pentru fiecare exploatație agricolă. Nu, nu se plătesc doar 23 de euro pe fermă. Nu este corectă această informație! Dar nu se plătesc nici 23 de euro pe hectar.  Nici această informație nu este corectă! Chiar dacă fermierii au fost mințiți până-n ultima clipă că vor încasa 23 de euro pe hectar. Cum au fost mințiți? În declarații oficiale făcute de ministrul agriculturii și, ulterior, de șeful APIA, care, credem noi, nu voia să-și contrazică șeful. Cât se poate de grav!

Cine a spus prima oară că fermierii vor primi un bonus la subvenții de 23 de euro pe hectar?

Nimeni altul decât ministrul agriculturii, Petre Daea. Unde a declarat ministrul agriculturii așa ceva? În conferința de presă organizată la Ministerul Agriculturii pe data de 28 august 2018. Cine era prezent acolo? Toată presa scrisă, online, audio-video. Adică, domnul ministru al agriculturii avea în față un snop de microfoane, de la aproape toate posturile de televiziune și o grămadă de reportofoane de la aproape toate publicațiile. Nu a fost prezentă doar presa agricolă! Nu s-a făcut această declarație într-un interviu dat unei singure publicații! Ministrul agriculturii a făcut această declarație în plină conferință de presă. Nu am auzit doar noi sau doar colegii noștri din presa agricolă. A auzit-o toată țara românească, așa cum îi place ministrului agriculturii să spună.

Deci, ministrul agriculturii a declarat că fermierii vor primi un bonus de 23 de euro pe hectar. Și înainte de a declara acest lucru, a atras atenția jurnaliștilor prezenți: Opinia publică să fie corect informată. Aveți dreptate, domnule ministru, dar noi, presa, nu ne putem asuma declarațiile dumneavoastră.

Cu câtva timp în urmă, dând un anumit semnal de îngrijorare că România ar fi pierdut 16 milioane de euro, ca urmare a corecțiilor financiare, știindu-se mecanismele de lucru care se folosesc la nivelul Comisiei Europene, vă spun acum, aici, că acești bani nu s-au pierdut, iar interesul nostru a fost tot timpul acolo unde modul de lucru și de interpretare merită să-l aplici pentru a aduce ultimul cent cuvenit țării în buzunarul fermierului.

Vă spun astăzi că cele 16 milioane sunt aprobate de Comisia Europeană, deci nu sunt bani pierduți, iar fermierii îi vor avea în conturi de săptămâna aceasta. Mai precis, am informațiile tehnice cum că la mijlocul săptămânii ce vine să pornească banii, iar fermierii vor avea săptămâna viitoare acești bani în conturi. Care înseamnă un număr de 93.000 de fermieri și ca sumă pe fiecare hectar undeva în jur de 23 de euro. Sunt banii fermierilor, merită să fie la ei, merită să facem orice efort oricât de mare ca banii să fie la ei, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, în cadrul conferinței de presă, susținută la Ministerul Agriculturii pe data de 28 august 2018.

VIDEO AICI CU DECLARAȚIA MINISTRULUI AGRICULTURII!

Așadar, să o luăm cu începutul. Singura publicație care a dat semne de îngrijorare că acești bani vor fi pierduți a fost AGROINFO. Când s-au împărțit, anul trecut, banii din rezerva agricolă pentru situații de criză, România a fost exclusă de pe listă, singura țara UE care nu apărea pe listă, pentru că autoritățile noastre nu au fost capabile să completeze în timp util declarația pentru plățile directe făcute fermierilor. Se împiedicau în pragul de 2.000 de euro. Noi am demonstrat acest lucru, la vremea respectivă, cu documente cât se poate de oficiale primite de noi de la Comisia Europeană.  VEZI AICI AMĂNUNTE: ULTIMA ORĂ! NOU REGULAMENT EUROPEAN pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

După ce am dezvăluit noi că s-a greșit o declarație trimisă Comisiei Europene și riscăm să pierdem banii, au intrat autoritățile în trepidații, și-au revenit și au trimis declarația corectă ca să vină banii în țară și să fie dați fermierilor.

Au venit, în sfârșit banii în țară, cele 16.451.931,77 euro, mult așteptate de agricultori. Ce s-a întâmplat cu banii de la momentul venirii în țară? Trecem peste amânările la plată cu care deja fermierii sunt foarte obișnuiți. Să ne referim la celelalte informații date de ministrul agriculturii în declarația sa. Înseamnă un număr de 93.000 de fermieri, a spus ministrul agriculturii. E ca la Radio Erevan. Nu sunt 93.000 de fermieri români între care se împart acești bani. APIA ne-a comunicat oficial, pe data de 12 octombrie 2018, că sunt pe lista de plată: 76.141 de dosare, cu alte cuvinte, de fermieri. Un fermier nu are n dosare de subvenții la APIA. Are unul singur, după știința noastră.

Să spunem că nu este așa de grav că s-a greșit numărul fermierilor care încasează acest bonus. Partea gravă este că fermierilor li s-a spus că vor primi 23 de euro pe hectar. Cine le-a spus acest lucru? Ministrul agriculturii, Petre Daea!

La insistențele fermierilor, ulterior declarației făcută de ministrul Daea, AGROINFO l-a întrebat de două ori pe directorul general APIA, Adrian Pintea, când vor fi plătiți acești bani și dacă fermierii vor încasa 23 de euro/ha sau vor primi mai puțin, pentru că, la un moment dat, agricultorii ne-au spus că au auzit că vor primi doar 9 euro pe hectar. De fiecare dată, șeful APIA ne-a declarat că este vorba despre 23 de euro pe hectar. Noi am publicat și niciun oficial al Ministerului Agriculturii nu ne-a contrazis.

CITIȚI AICI DECLARAȚIA: EXCLUSIV! ȘEFUL APIA, ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ PLATA DE 23 EURO/HA!

Domnule ministru, de la dumneavoastră a pornit informația că fermierii vor primi 23 de euro pe hectar. Noi ascultăm sfatul dumneavoastră, ne străduim, așa cum ne-ați atenționat, să informăm corect opinia publică și vă întrebăm acum: de ce au fost mințiți fermierii? De ce ați declarat în conferință de presă că fermierii vor primi 23 de euro pe hectar? De ce ați furnizat presei o informație incorectă pe care noi, presa, la rândul nostru, am răspândit-o printre fermieri?

Vizualizat: 17134 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Deputatul Emil Dumitru ASTĂZI: Aprobată subvenția de 100.000 euro/an/fermier!

Deputatul Emil Dumitru ASTĂZI: Aprobată subvenția de 100.000 euro/an/fermier!

28 martie 2023 - 18:41

Deputatul Emil Dumitru anunță astăzi că a fost aprobată în Comisia de agricultură, Camera Deputaților, o nouă schemă de ajutor pentru agricultori. Valoarea anuală a sprijinului este de până la 100.000 euro pentru persoane fizice înregistrate fiscal și societăți comerciale și de până la 300.000 de euro pentru cooperative și grupuri și organizații de producători.

Fermierii români: Suntem la capătul răbdării! Ieșim în stradă cu utilajele pe 7 aprilie!

Fermierii români: Suntem la capătul răbdării! Ieșim în stradă cu utilajele pe 7 aprilie!

28 martie 2023 - 12:40

Fermierii sunt pregătiți să iasă în stradă cu utilajele agricole pe 7 aprilie 2023! Ei spun că nu se mai lasă păcăliți de vorbe frumoase și nu mai au încredere în promisiunile guvernanților și ale Comisiei Europene.

MADR anunță deblocarea plăților agro-mediu, agricultură ecologică! APIA a autorizat la plată 126 milioane euro!

MADR anunță deblocarea plăților agro-mediu, agricultură ecologică! APIA a autorizat la plată 126 milioane euro!

28 martie 2023 - 12:03

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că aproape 126 de milioane euro au fost autorizate pentru plata subvenţiilor acordate fermierilor pe măsurile de dezvoltare rurală M10 agro-mediu și climă și M11 agricultura ecologică.

Document subvenții transmis de fermierii români președintelui României!

Document subvenții transmis de fermierii români președintelui României!

28 martie 2023 - 06:15

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis președintelui României, prim-ministrului, ministrului agriculturii, europarlamentarilor un document care conține o o perspectivă de bază preliminară privind viitorul PAC post 2027, în contextul demarării la Bruxelles a discuțiilor pentru PAC post 2027.
Documentul a fost transmis și către Agroinfo.

Plățile APIA agromediu și agricultură ecologică, blocate!

Plățile APIA agromediu și agricultură ecologică, blocate!

27 martie 2023 - 14:10

Europarlamentarul Dacian Cioloș: "Plățile subvențiilor din fondurile europene pentru agricultură ecologică și măsurile de agromediu sunt blocate, deși plata acestora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut".

Echipa care conduce Ministerul Agriculturii: un ministru, șase secretari de stat și un subsecretar!

Echipa care conduce Ministerul Agriculturii: un ministru, șase secretari de stat și un subsecretar!

27 martie 2023 - 09:02

Ministerul Agriculturii este condus în acest moment de o echipă formată din ministrul agriculturii, șase secretari de stat și un subsecretar de stat. Ministrul Petre Daea este la al treilea mandat în fruntea Ministerului Agriculturii. 

Decizie ajutoare fermierii români!

Decizie ajutoare fermierii români!

27 martie 2023 - 08:07

Agricultorii români ar putea primi despăgubiri de până la 50 de milioane de euro pentru cerealele nevândute din cauza importurilor din Ucraina. Comisia Europeană a fost de acord să majoreze suma de 10 milioane de euro, acordată inițial fermierilor români din rezerva agricolă de criză, după presiunile făcute de parlamentarii români. Suma acordată de UE va fi dublată din bugetul Ministerului Agriculturii. 

Atenție! Termen limită subvenție micii fermieri!

Atenție! Termen limită subvenție micii fermieri!

27 martie 2023 - 06:50

Micii fermieri, cultivatori de legume, termen 1 aprilie 2023! Cererile pentru înscrierea în Programul Tomata 2023 se depun până cel târziu la data de 1 aprilie 2023, anunță Direcția Agricolă Caraș Severin.

Șeful APIA: Subvenții APIA la plată în această săptămână!

Șeful APIA: Subvenții APIA la plată în această săptămână!

26 martie 2023 - 18:08

La fiecare sfârșit de săptămână, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță într-un Jurnal de fermier plățile făcute pentru fermieri, crescători animale, ultimele informații de la APIA.

Comunicat MADR: Cuantum ajutor minimis pe hectar pentru acest an!

Comunicat MADR: Cuantum ajutor minimis pe hectar pentru acest an!

24 martie 2023 - 08:03

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat în secțiunea Transparență Decizională de pe site-ul instituției proiectul de Hotărâre pentru aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi", precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia, în anul 2023.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Popescu cristi
|
10. 16, 2018. Tuesday 12:37
Au intrat 48,48 lei si la micii fermierii. Deci putem spune ca nu s-au facut plati? Nu putem. Trăiască PCR! ĂĂĂ, PSD.
1.
Mincinosul
|
10. 15, 2018. Monday 21:51
Pentru că toată activitatea tovarășului daea este o imensă minciună!
Totul este o mascaradă, așa cum este și începerea plăților la ora 12 noaptea. Este “revelionul fermierilor” cumva, de trebuie să stea funcționarii APIA aliniați pe lângă pereți la miezul nopții?
La fel de bine și normal era ca plățile să înceapă la ora 8, pentru că “traseul” banilor și termenul la care intră în cont sunt aceleași.
Și oricum se autorizează fermierii mici, cu cereri simple și suprafețe mici, doar să se poată spune că s-a dat drumul la plăti!
Asta cu condiția să nu se blocheze iar soft-ul, caz in care un funcționar va da un “clik dreapta” și poporul va dormi liniștit...
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț s-a născut în Vaideeni, județul Vâlcea, locul din care mulți oieri au plecat, pe drumul transhumanței și s-au stabilit în mai toate zonele țării. Chiar dacă ferma de ovine a familiei Cioranu este acum în județul Arad, poveștile copilăriei și amintirile îi sunt legate de această comună frumoasă din Oltenia de sub munte.

Își amintește de bunicul care era tăbăcar, de iernile cu zăpadă și săniușul de pe uliță, de verile cu arșiță când, cu mic, cu mare, mergeau toți la câmp să adune fânul pentru oi. Are și acum pătura din piei de oaie, făcută de bunul său și spune că nu există ceva care să țină mai bine de cald... așa că o ia cu el peste tot când pleacă la drum lung.

E pasionat de utilaje și, împreună cu fratele și tatăl său, Nicu Cioranu țin bine frâiele fermei de ovine populată cu Țurcane, Cap negru german și metișii dintre acestea, dar și un efectiv din rasa Assaf, specializată pe producția de lapte. Este Ionuț Cioranu, tânărul fermier care ne spune la #agroSTORY care sunt provocările și bucuriile pe care i le aduce viața de crescător de oi. Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 10 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Ionuț Cioranu la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, CIOBĂNIE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii