Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

SCANDAL URIAȘ LA APIA!

Publicat: 15 octombrie 2019 - 21:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CUANTUM PLATĂ APIA PE SUPRAFAȚĂ, CALCULAT GREȘIT! Totul a ieșit acum la iveală! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Botoșani a somat mii de fermieri să returneze o parte din plata redistributivă încasată pentru anul de cerere 2018. Șefa APIA Botoșani a recunoscut că a fost calculat greșit cuantumul plății redistributive. Valoarea tuturor plăților este calculată la București. Scandalul de la Botoșani s-ar putea întinde în toată țara!

Unul din cinci fermieri botoșăneni va trebui să dea bani înapoi din subvențiile primite de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoşani, din cauza erorilor de calcul făcute de către reprezentanții instituţiei, susține Monitorul de Botoșani.

Greșelile făcute de APIA în calculul valorilor plăților pe hectar a ieșit abia acum la lumină. APIA a calculat greșit cuantumul pentru plata redistributivă. Astfel, deși vina aparține APIA, fermierii sunt cei care figurează datori la agenția de plăți și care sunt obligați să dea banii înapoi. APIA le cere de la câțiva lei, în cazul unor fermieri norocoși, la câteva milioane de lei.

O altă nemulțumire a noastră, deși necesită un volum mare de muncă din partea noastră, a colegilor, este numărul mare de debite, 6.951, care au fost gestionate ca urmare a unui calcul eronat la redistributivă (plata redistributivă, plată directă pe hectar n.r.). Asta este. Ne cerem scuze față de fermieri”, a declarat Elena Lăzăruc, director executiv APIA Botoșani la cea mai recentă ședință a Colegiului Prefectural. Aceasta a recunoscut că debitul nu este din cauza fermierului, motiv pentru care acesta nu va suferi nicio repercursiune. „A fost un cuantum prea repede stabilit la redistributivă, iar în momentul când s-a făcut situația finală, s-a constatat că nu ajung banii și s-a făcut un nou cuantum”, susține Lăzăruc.

Banii vor fi reținuți din plățile pe care APIA tocmai se pregătește să le facă în avans pentru acest an de campanie.

Le oprim banii. Care sunt până în 10 lei nu le mai trimitem nicio înștiințare, iar cei care sunt peste 10 lei și până la două milioane de lei, au primit procese verbale de debit, pentru a lua la cunoștință situația. Nu primesc niciun fel de sancțiuni, nu primesc nimic, pentru că nu sunt debite din cauza lor că ar fi solicitat mai mult. Sunt niște debite copy-paste. La toată lumea e la fel, pentru că a fost un cuantum greșit aplicat”, a mai spus șefa APIA Botoșani.

Plata redistributivă este pe două nivele. Calculul greșit s-a făcut pentru cel de-al doilea nivel, de la 5 hectare la 30 de hectare inclusiv, unde cuantumul pe hectar este mult mai mare prin comparație cu primul nivel și diferă de la an la an. Valoarea pe hectar pentru primul nivel al plății redistributive, de la un hectar la 5 hectare este constantă, 5 euro pe hectar.

Plată redistributivă pentru al doilea interval: peste 5 ha până la  30 ha inclusiv  a fost pentru anul de cerere 2018 în sumă de 50,3626 euro/ha = 234,8810 lei/ha.

Scandalul de la Botoșani amenință să se întindă în toată țara. Calculul pe hectar este făcut de APIA Aparat Central pentru toate plățile pe suprafață, la fel și calculul valorii subvenției pe cap de animal. Mai sunt doar câteva ore până la startul dat plăților în avans la subvențiile datorate fermierilor pentru anul de cerere 2019. S-ar putea ca fermierii să primească mai puțini bani decât așteaptă.

Vizualizat: 3120 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019: sistemul TrueView şi semănătoarea PL 5800. Sistemul TrueView este format dintr-un set de senzori electronici (montaţi pe colţi grapei de la Turbo Max) prin care sunt colectate, în timp real, date privind: umiditatea, temperatura, masă organică, pH-ul şi structura solului. Astfel se face o cartografierea solelor şi sunt alcătuite hărţi care pot fi apoi folosite pentru semănat cu rată variabilă pe semănătoarea Great Plains PL 5800, dotată şi cu sistemul AccuShot.

 

Interviu cu Alexandru Berghin, reprezentant Great Plains în România.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii