Adama
Vinasa Rompak

Satul din România care trăiește cu banii primăriei din Budapesta!

Publicat: 07 februarie 2016 - 11:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Există un sat în România unde nu a pătruns cruzimea unei civilizații care strivește tradiția. Casele sunt vechi de peste o sută de ani, ridicate din piatră, văruite în alb și luminate de ferestre mici, acoperite de obloane verzi. Localnicii sunt plătiți de primăria din Budapesta ca să nu-și strice casele vechi de o sută de ani, să le restaureze fiecare detaliu. Satul trăiește în ritmul secolului 19.

Porțile din lemn  s-au strâmbat de timp, dar nu au fost înlocuite. Localnicii au tratat lemnul și l-au vopsit în negru. Curțile sunt pavate cu pietre, lustruite de atâta curățenie. Arhitectura aparține caselor tradiționale maghiare. Cea mai impunătoare casă din sat are atârnat pe frontispiciu un steag pe care scrie Duna TV. Postul maghiar de televiziune a ținut neapărat să aibă o casă aici, vecină cu biserica fortificată. Localnicii spun că echipa televiziunii vine des și chiar organizează Zilele Duna TV.

casa-duna-tv_b

Casa postului de televiziune din Ungaria, Duna TV

Primăria sectorului 5 din Budapesta ar trimite bani periodic pentru ca localnicii, în majoritate etnici maghiari, să nu cumva să înlocuiască minunățiile de ferestre din lemn cu chicioasele termopane sau să strice porțile vechi ca să instaleze altele noi, solide din tablă. Budapesta, capitala Ungariei, a înfiat satul din sufletul Transilvaniei și nu doar pe hârtie.

casa-rimetea_b

În mijlocul satului e o fântână mare, cu două bazine din piatră. În jurul bazinelor vezi scene rare, desprinse din secolul trecut. Femei care spală preșuri și haine de pat. Satul are o moară de apă, căruțe trase de măgăruși și jur-împrejur e păzit ca de un zid de o stâncă botezată Piatra Secuiului. Cel mai înalt vârf al stâncii, o bucățică din Munții Trascău, are peste 1.200 m altitudine.

casa-cu-piatra-secuiului_b

În spatele șirului de case se vede Piatra Secuiului

Peretele din piatră spălat de ploi și ninsori fascinează de cum intri în sat, magie pe care doar Apusenii sunt în stare să o transmită. Rimetea face parte din comuna cu același nume care cuprinde doar două sate: Rimetea și Colțești. Localnicii cresc oi, capre și doar câteva gospodării îndrăznesc să țină și vaci de lapte. Rimetea are pităreasă. Toată lumea o știe pe Erika și pâinea ei frământată cu cartofi are faima unui deliciu.

Odaia laptelui deplin

Rimetea este satul unde a rămas magazinul-cooperativă. Într-un spațiu mic și cu un vânzător bătrân sunt înghesuite de-a valma de la săpunuri, haine, la saci cu făină, sticle cu ulei sau cizme din cauciuc. Cam tot ce-i trebuie unui localnic. Cooperativa e deschisă dimineața de la 7 la 10 și seara de la 16 la 20. Așa cum se întâmpla pe vremuri uitate și în alte sate de-ale noastre. Până și cârciuma satului e într-o casă veche, din piatră, cu o intrare zgârcită, cu zăbrele la ferestre și cu mese din lemn, deloc finisate. Rimetea respiră și trăiește din turism.Tot a treia casă este pensiune. Trebuie să fii foarte atent ca să observi tăbliță verde înflorată care-ți spune că acolo sunt camere de închiriat.

pensiune-rimetea_b

Pensiune din Rimetea

Localnicii se întind la vorbă cu străinii și le spun imediat ce pot să vadă. Biserica fortificată din inima satului, muzeul etnografic, unde afli tradițiile etniei maghiare, portul popular, muzeu aflat în aceeași curte cu primăria sau cetatea Colțești, din satul vecin, unde poți să urci pe o cărare abruptă, în care pietrele sapă câteva trepte.

coltesti-cetate_b

Cetatea Colțești

Un alt traseu este până în vârful stâncii, la Piatra Secuiului, de unde poți să simți calmul cu care-și duc existența cele câteva familii și poți să observi și bornele vopsite în culorile Ungariei. Pităreasa Erika mi-a spus că ar fi bine să fiu pe 20 februarie în Rimetea. Feciorii satului îmbrăcați în costume populare se adună la fântână. Preotul ține o slujbă de îngropăciune și o păpușă din paie este îngropată și bocită de bătrânele satului, povestește femeia. Sărbătoarea spune că s-a sfârșit iarna și natura se va trezi în primăvară.

muntii-trascau_b

Piatra Secuiului

Rimetea din județul Alba concurează pentru cel mai frumos sat din Translivania. Locul este cunoscut și sub numele de Torocko, Trascău în limba română și este atestat încă din perioada 1257-1272 sub numele de Toroczko.

Poate sunt puțini cei care știu de brânza Torockoi. Adică, în traducere liberă, a Rimetei. Este o brânză din lapte de vacă sau bivoliță, maturată în salina de la Praid și produsă într-o făbricuță mică, situată la granița dintre Rimetea și Colțești,  botezată frumos Odaia laptelui deplin.

Mândria fabricii este Puturoasa de Trascău, o brânză delicatesă, maturată timp de doi ani și servită doar la case mari. Dar despre Odaia laptelui deplin promitem o poveste pe larg, cu tot ce înseamnă o afacere prosperă în agricultură, pornită de la zero.

Vizualizat: 6215 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii