Rusaliile sau Duminica Cincizecimii, a Pogorârii Sfântului Duh, este numită în popor şi Duminica Mare. Sărbătoarea cade întotdeauna duminica, la zece zile după Înălţare şi la 50 de zile după Paşte.
Vechiul Testament o numește și sărbătoarea secerișului nou. Duminica Cincizecimii amintește de suferinţele evreilor în pustiu, precum şi de necazurile prin care au trecut până să ajungă pe pământul făgăduinţei. Noul Testament o numește a venirii Duhului Sfânt peste apostoli. Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, i-ar fi umplut de darurile sale pe apostoli. Spre mirarea multor oameni aflaţi în Ierusalim, cei 12 au început să facă învăţătura Mântuitorului în diferite limbi, deşi aceşti ucenici erau cunoscuţi de mulţi dintre cei prezenţi ca fiind evrei simpli, în niciun caz preocupaţi de învăţarea limbilor străine. Apoi, apostolii au ieşit în toată lumea, săvârşind minuni şi aducând la credinţă de la oameni simpli la împăraţi. Rusaliile reprezintă, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, prima comunitate creştină din Ierusalim.
Ielele îi pedepsesc pe cei care muncesc de Rusalii
Se spune că Rusaliile ar fi fiicele lui Rusalim Împărat sau ielele, spirite malefice pentru cei care nu țin sărbătoarea. Tradiția spune că dacă ielele sunt zărite de un muritor sau dacă acesta calcă, din greșeală, pe locul pe care au dansat, se îmbolnăvește foarte grav. Iar de boala ielelor scapă doar prin descântec.În zilele de Rusalii nu este bine să dormi sub cerul liber, să te duci la fântână și nu este bine să te prindă noaptea la răscruci de drumuri, la marginea pădurii, în munți și pe malul apelor. În unele zone ale ţării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori, cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor. În duminica Rusaliilor se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii. În biserici se aduc ramuri verzi de tei sau de nuc, care se binecuvântează şi se împart credincioşilor. Acestea simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh pogorât peste apostoli.
Biserica Ortodoxă spune că lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi (Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh). În România, lunea Rusaliilor este declarată zi liberă.