Biserica Ortodoxă pomenește pe 29 august Tăierea Capului Sfantului Proroc Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan îl mustrase pe regele Irod Antipa, care stăpânea Galileea și Pereea, pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, soția fratelui său.
Din acest motiv, Irodiada îl ura de moarte pe Ioan Botezătorul. La un ospăț, Salomeea, fiica Irodiadei, dansează și îl bucură atât de mult pe Irod, încât acesta îi spune că îi va da orice îi va cere, până la jumătate din împărăția sa. La îndemnul Irodiadei, Salomeea va cere capul Sfântului Ioan Botezătorul.
Irod se temea de Ioan, știindu-l bărbat drept și sfânt și-l ocrotea. Și ascultîndu-l, multe făcea și cu drag îl asculta. Și fiind o zi cu bun prilej, când Irod, de ziua sa de naștere, a făcut ospăț mare dregătorilor lui și căpeteniilor oștirii și fruntașilor din Galileea și fiica Irodiadei intrînd și jucînd, a plăcut lui Irod și celor ce ședeau la masă cu el. Iar regele a zis fetei: Cere de la mine orice vei voi și îți voi da. Și s-a jurat ei: Orice vei cere de la mine îți voi da, până la jumătate din regatul meu. Și ea, ieșind, a zis mamei sale: Ce să cer? Iar Irodiada a zis: Capul lui Ioan Botezătorul. Și intrînd îndată, cu grabă, la rege, i-a cerut: Vreau să-mi dai îndată pe tipsie, capul lui Ioan Botezătorul. Și regele s-a mâhnit adânc, dar pentru jurământ și pentru cei ce ședeau cu el la masă, n-a voit s-o întristeze. Și îndată trimițînd regele un paznic, a poruncit a-i aduce capul. Și acela, mergînd, i-a tăiat capul, l-a adus pe tipsie și l-a dat fetei, iar fata l-a dat mamei sale. Și auzind, ucenicii lui au venit, au luat trupul lui Ioan și l-au pus în mormânt. (MARCU 6;14-29).
O tradiție spune că, după ce i-au adus capul lui Ioan, Irodiada a poruncit să fie îngropat departe de trupul acestuia, de teama ca Sfântul Ioan Botezătorul să nu cumva să învie.
Iată ce să nu faci pe 29 august!
Ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este zi de post aspru. În această zi nu se face nicio dezlegare la mâncare de dulce. Biserica ne îndeamnă să postim în această zi pentru a fi asemănători lui Ioan care și-a petrecut viața în post și rugăciune.
Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului.
Nu se mănâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului. În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.
Nu se folosesc farfurii sau alte blide (pentru că, după ce a fost tăiat, capul Sfântului a fost pus pe o tipsie). Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor. Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este numită Crucea Mică.