Garda de Mediu Galati a constatat existenţa depozitelor de deşeuri şi de material lemnos pe malurile şi în albiile cursurilor de apă şi în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor din localităţi, precum şi prezenţa depozitelor de material lemnos pe formaţiunile torenţiale din apropierea zonelor locuite.
În judeţul Galaţi, o comisie formată din comisarii Gărzii de Mediu şi inspectorii de la Apele Române a verificat modul în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şanţuri şi rigole în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari.
Cursurile de apa, in control
Tematica de control, elaborată de Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Mediului şi Pădurilor, a urmărit cursurile de apă mici pe care s-au produs, în anii anteriori, blocaje care au condus la pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale, precum şi localităţile în care au avut loc inundaţii ca urmare a nerealizării sau neîntreţinerii corespunzătoare a şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale.
În cadrul acţiunilor de control s-a constatat existenţa depozitelor de deşeuri şi de material lemnos pe malurile şi în albiile cursurilor de apă, precum şi în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor; prezenţa depozitelor de material lemnos pe formaţiunile torenţiale din apropierea zonelor locuite.
În majoritatea localităţilor de pe raza judeţului au fost constatate mai multe deficienţe, între care: prezenţa deşeurilor menajere, deşeuri de construcţii, construcţii de locuinţe sau pentru adăpostirea animalelor în zone cu risc de inundaţii, poduri prăbuşite ori deteriorate, scurgeri de dejecţii de la fermele de animale... Comisarii gălăţeni ai Gărzii de Mediu au aplicat mai multe sancţiuni celor cu responsabilităţi în salubrizarea cursurilor de apă, potrivit Legii Apelor.