Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SĂLTAȚI DE DNA: SUBVENȚII APIA ILEGALE PENTRU PĂȘUNI în MAI MULTE JUDEȚE!

Publicat: 12 aprilie 2018 - 08:30
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

ANCHETĂ DNA! Procurorii anticorupție anchetează în forță afacerile cu subvenții pentru pășuni, obținute ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). De la viceprimari la președintele unei asociații de crescători de animale, cu toții s-au folosit de acte false pentru a încasa subvențiile pentru pășuni. Anchetatorii DNA par deciși să facă ordine în afacerile cu pășuni.

În timp ce alții profită și obțin ilegal aceste subvenții europene acordate pentru pășuni, crescătorii de animale se lovesc de refuzul categoric al primarilor pentru obținerea, pe bună dreptate, a unei bucăți de pășune unde să-și pască animalele.

Procurorii anticorupție au intrat în mai multe județe pe firul acestor afaceri ilegale.

În județul Constanța, președintele unei asociații de crescători de animale a încasat subvenții de la APIA în valoare de 148.472,74 lei pentru 254 ha de pășune pe baza unor documente și declarații false prin care susținea la APIA că membrii asociației, crescători de animale, și-au dat acordul ca el să depună cererea și tot el să încaseze subvenția. În realitate, liderul asociației de crescători de animale nu avea acordul membrilor asociației pentru a încasa banii de la APIA.

Teodor Sorin Manole a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în data de 4 aprilie 2018, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii susțin că în perioada 2014-2015 Teodor-Sorin Manole, în calitatea de președinte al asociației crescătorilor de animale, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), mai multe documente și declarații false care conțineau mențiuni nereale în sensul că membrii asociației și-au dat acordul cu privire la depunerea cererilor unice de către inculpat și la utilizarea fondurilor de către forma asociativă, în scopul de a obține în mod injust sprijin financiar din bugetul Uniunii Europene pentru suprafața de 254 ha pajiști.  Prin aceste demersuri, inculpatul Manole Teodor-Sorin a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 148.472,74 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cauză. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea.

În județul Mehedinți, anchetatorii DNA au descoperit că au fost încasate ilegal de la APIA subvenții  pentru pășune în valoare de 120.834 de lei. În afacere sunt implicați un viceprimar, secretarul primăriei și agentul agricol.

Procurorii anticorupție arată în rechizitoriu că în luna mai 2011, Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru, ajutați de viceprimarul Nicolae Mușeat din primăria comunei Pătulele, de secretarul primăriei, Cornelia Mișea și de agentul agricol Titu Dăescu, au depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), două cereri unice de plată, întemeiate pe baza a două adeverințe false, în cuprinsul cărora era menționat că închiriaseră de la primăria comunei Pătulele, județului Mehedinți, suprafețe de teren în vederea exploatării. Documentele respective au fost întocmite și semnate de viceprimar, secretar și agentul agricol.

Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru au obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 120.834 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cauză.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe viceprimarul primăriei Pătulele Nicolae Mușeat, pe secretarul primăriei Cornelia Mișea și pe agentul agricol Titu Dăescu pentru:

- fals intelectual (2 fapte),
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte);

Cei doi care au încasat ilegal subvențiile, Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor terenuri ce aparțin inculpaților Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Sursa: DNA


Vizualizat: 14592 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
petru borc
|
04. 17, 2018. Tuesday 03:46
sa verifice d.n.a si situatia din municipiu lupeni hunedoara si aici grupu infractional format in primaria municipiului is insusesc aceste subenti printrun singur fermier care de la infintarea apia primeste subventia pe tot pasunatu alpin si pe tot pasunatu local nici un fermier al municipiului nu a fost chemat de primarie sa primeasca pasunat pt animale conform legi prin care fermieri care pasune un teren cu animalele din esploatatie au si dreptu de a primi subventia mai rau e ca fernieru care primeste subventia pe golu alpin in jur de 500 ht nici nu detine vro esploatatie agricola cu grjdiuri sau saivane pt animale pe raza municipiului vine cu animale din alta localitate 3 luni pe an si incaseaza suventia pe zona defavrizata si faptele de coruptie sa intinde in toate contractele primari...etc
3.
dinescu laurentiu
|
04. 13, 2018. Friday 10:13
Sa verifice d.n.a si situatia din comuna carpen judetul dolj si aici grupul infractional format in primaria comunei is insusesc aceste subventi iar la crescatori de animale domnul penal al comunei refuza sa concesioneze pasune ca si cum ar fi averea lu masa va spun din propria patanie am si dovezi daca intereseaza pe cineva
2.
dinescu laurentiu
|
04. 13, 2018. Friday 10:12
Sa verifice d.n.a si situatia din comuna carpen judetul dolj si aici grupul infractional format in primaria comunei is insusesc aceste subventi iar la crescatori de animale domnul penal al comunei refuza sa concesioneze pasune ca si cum ar fi averea lu masa va spun din propria patanie am si dovezi daca intereseaza pe cineva
1.
Adi
|
04. 12, 2018. Thursday 12:20
POTSA VINA CEI DE LA DNA SI IN JUDETUL COVASNA ACEEASI PROBLEME SUNT SI AICI CA SI IN TOATE TARA ASTA
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

A inceput INDAGRA! Hibridul SY Experto - producţie record Titan Machinery la Agromalim 2019

Bancul zilei

Fericire

Fericire
Soţia se adresează cu indignare soţului: Detalii