ANCHETĂ DNA! Procurorii anticorupție anchetează în forță afacerile cu subvenții pentru pășuni, obținute ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). De la viceprimari la președintele unei asociații de crescători de animale, cu toții s-au folosit de acte false pentru a încasa subvențiile pentru pășuni. Anchetatorii DNA par deciși să facă ordine în afacerile cu pășuni.
În timp ce alții profită și obțin ilegal aceste subvenții europene acordate pentru pășuni, crescătorii de animale se lovesc de refuzul categoric al primarilor pentru obținerea, pe bună dreptate, a unei bucăți de pășune unde să-și pască animalele.
Procurorii anticorupție au intrat în mai multe județe pe firul acestor afaceri ilegale.
În județul Constanța, președintele unei asociații de crescători de animale a încasat subvenții de la APIA în valoare de 148.472,74 lei pentru 254 ha de pășune pe baza unor documente și declarații false prin care susținea la APIA că membrii asociației, crescători de animale, și-au dat acordul ca el să depună cererea și tot el să încaseze subvenția. În realitate, liderul asociației de crescători de animale nu avea acordul membrilor asociației pentru a încasa banii de la APIA.
Teodor Sorin Manole a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în data de 4 aprilie 2018, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii susțin că în perioada 2014-2015 Teodor-Sorin Manole, în calitatea de președinte al asociației crescătorilor de animale, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), mai multe documente și declarații false care conțineau mențiuni nereale în sensul că membrii asociației și-au dat acordul cu privire la depunerea cererilor unice de către inculpat și la utilizarea fondurilor de către forma asociativă, în scopul de a obține în mod injust sprijin financiar din bugetul Uniunii Europene pentru suprafața de 254 ha pajiști. Prin aceste demersuri, inculpatul Manole Teodor-Sorin a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 148.472,74 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cauză. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea.
În județul Mehedinți, anchetatorii DNA au descoperit că au fost încasate ilegal de la APIA subvenții pentru pășune în valoare de 120.834 de lei. În afacere sunt implicați un viceprimar, secretarul primăriei și agentul agricol.
Procurorii anticorupție arată în rechizitoriu că în luna mai 2011, Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru, ajutați de viceprimarul Nicolae Mușeat din primăria comunei Pătulele, de secretarul primăriei, Cornelia Mișea și de agentul agricol Titu Dăescu, au depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), două cereri unice de plată, întemeiate pe baza a două adeverințe false, în cuprinsul cărora era menționat că închiriaseră de la primăria comunei Pătulele, județului Mehedinți, suprafețe de teren în vederea exploatării. Documentele respective au fost întocmite și semnate de viceprimar, secretar și agentul agricol.
Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru au obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 120.834 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cauză.
Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe viceprimarul primăriei Pătulele Nicolae Mușeat, pe secretarul primăriei Cornelia Mișea și pe agentul agricol Titu Dăescu pentru:
- fals intelectual (2 fapte),
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte);
Cei doi care au încasat ilegal subvențiile, Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor terenuri ce aparțin inculpaților Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
Sursa: DNA