Adama
Vinasa Rompak

S.C.D.A. Brăila – 60 de ani de activitate în slujba cercetării agricole româneşti

Publicat: 19 mai 2014 - 09:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vineri, 23 mai, a.c., Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Brăila organizează simpozionul jubiliar intitulat „S.C.D.A. Brăila, 1954-2014 – 60 de ani de activitate în slujba cercetării agricole româneşti” cu tema: „Probleme actuale şi de perspectivă privind exploatarea ameliorativă şi agricolă a terenurilor din luncile îndiguite – rezultate ale cercetărilor efectuate în cadrul Planului Sectorial ADER 2020, Proiectul 2.2.4.” 

Aşa cum a fost gândit de organizatori, evenimentul va cuprinde două module. Primul va fi centrat în jurul unei sesiuni de lucrări ştiinţifice susţinute de nucleul de cercetători ai staţiunii privind problematica complexă a incintelor îndiguite: exploatarea eficientă şi renaturarea teritoriilor din lunca indiguită – opinii rezultate din dezbaterile pe plan naţional, evoluţia sistemelor tehnologice de mecanizare a lucrărilor agricole, eficienţa exploatării complexe (agricole şi hidroameliorative) în condiţiile modificărilor climatice globale.
Apoi, cel de-al doilea modul va cuprinde prezentarea şi vizitarea Câmpului Experimental din Insula Mare a Brăilei al unităţii de cercetare, precum şi expunerea unor rezultate ale activităţii de dezvoltare la Baza experimentală nr. 2 din incinta îndiguită a Insulei Mari a Brăilei.

Înfiinţată în anul 1954, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila a dezvoltat studii şi cercetări în domeniul agriculturii ameliorative, în producerea de sămânţă din categorii biologice superioare, prestând servicii de prelucrare şi condiţionarea seminţelor.
S.C.D.A. Brăila ocupă o poziţie strategică la interferenţa a trei zone geografice cu condiţii ecologice specifice: Muntenia în estul Câmpiei Române (judeţele Ialomiţa, Brăila, Buzâu), sudul Moldovei (judeţele Galaţi, Vrancea) şi nordul Dobrogei (judeţul Tulcea).
Resursele de fond funciar sunt diverse şi variabile: peste 250.000 hectare cu soluri sărăturate (cca. 40% din suprafaţa existentă în România); peste 500.000 ha cu potenţial de sărăturare (41% din suprafaţă cu astfel de soluri); cca. 118.000 ha terenuri nisipoase (30% din suprafaţa existentă pe ţară); peste 1.200.000 ha cu terenuri amenajate pentru irigaţii şi desecări (40% din totalul amenajat)

Toate acestea au determinat strategia ştiinţifică a S.C.D.A. Brăila care s-a impus în decursul timpului ca unitate publică de cercetare-dezvoltare cu atribuţii zonale, cu profil complex în domeniul agriculturii ameliorative, horticulturii, creşterii animalelor şi protecţiei ecosistemelor agricole.

Vizualizat: 1671 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii