DAEA A CHEMAT FERMIERI LA CONFERINȚĂ! Luminița Jell este unul dintre fermierii care au fost invitați de ministrul agriculturii, marți, 16 iulie 2019, la conferința de presă susținută de Petre Daea la sediul Ministerului Agriculturii. Este cultivatoare de usturoi și a solicitat subvenția din nou lansatul Program de ajutor de stat pentru cultivatorii de usturoi.
Contrar obiceiului, la bilanțul celor 2 ani și jumătate de mandat la Ministerul Agriculturii, Petre Daea a invitat la conferința de presă, organizată marți, și fermieri. Șeful de la Agricultură a ales câțiva dintre fermierii care au accesat programul de ajutor de minimis pentru tomate și ajutor de minimis pentru usturoi. La intrarea în sala de conferință, ministrul agriculturii a dat mâna cu fermierii și a și remarcat ce mâini aspre are doamna care cultivă usturoi. Este vorba despre Luminița Jell.
După ce s-a măritat în Germania și a locuit acolo timp de 15 ani, Luminița Jell s-a întors acasă în 2018 și s-a apucat de cultivarea usturoiului. Fermierița cultivă usturoi pe o suprafață de 5 hectare, în localitatea Babiciu, județul Olt, unde a moștenit casa și terenul unui unchi.
Este înscrisă în programul de minimis, livrează usturoi pe piață și este în curs de perfectare a documentelor pentru a face dovada că a vândut usturoiul, pe care le va depune la Direcția Județeană pentru Agricultură Olt pentru a primi subvenția de 3.000 de euro/ha. Luminița Jell va încasa subvenția pentru toate cele 5 hectare cultivate cu usturoi, deci, în total, 15.000 de euro.
Potrivit datelor furnizate nouă de Ministerul Agriculturii, Programul de ajutor pentru cultivatorii de usturoi a început în 2019 și se întinde pe 4 ani. Fermierii care se înscriu în acest program încasează o subvenție de 3000 de euro/ha cu condiția realizării și valorificării unei producții de 3.000 kg de usturoi pe hectar.
Până la această dată, sunt înscriși în Program 410 fermieri, iar suprafața plantată este de 419 hectare. 46 de producători livrează pe piață, 13 sunt din Botoșani, 8 din Buzău, 4 din Ialomița, 4 din Mehedinți și 3 din Olt.
Patru dintre cei 410 legumicultori înscriși au deja depuse deconturile la direcțiile agricole județene pentru a-și încasa subvenția de 3.000 de euro/ha.
Vă reamintim condițiile pentru obținerea subvenției de 3.000 de euro pe hectarul de usturoi.
Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/ întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susținerea producției de usturoi.
a) producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil în anul de comercializare a producției de usturoi;
b) producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.182/2016;
c) producătorilor agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de usturoi, beneficiarii care solicită ajutoare de minimis trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
a) să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp;
b) să valorifice o cantitate de usturoi de minim 3.000 kg/ha, dovedită cu documente justificative, de pe suprafața prevăzută la litera a);
c) să fie înregistrati în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere.
d) să facă dovada producţiei realizate potrivit prevederilor lit. a) şi b) prin documente justificative privind comercializarea producţiei.
Valorificarea producţiei se face în perioada 1 iulie - 29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere.