Rusia va recolta în anul fiscal 2016/17 estimativ 107,7 milioane de tone de cereale. Serviciul extern al Ministerului Agricol din SUA (USDA), FAS, se alătură cu această estimare celorlalţi analişti care estimaseră o recoltă foarte mare în Rusia.
Deja în luna aprilie, FAS pornise de la o recoltă de 100,7 milioane de tone de cereale în Rusia. O suprafaţă cultivată mai mare, îndeosebi cu grâu de iarnă, condiţii meteorologice bune şi o dezvoltare bună a plantelor au determinat corectarea prognozei iniţiale, explică FAS.
Producţia de grâu ar putea ajunge la 65 milioane de tone, estimează FAS, fiind pe aceeaşi linie cu estimarea oficială a USDA. Firma de transport de stat RusAgroTrans estimează până la 68,4 milioane de tone de grâu, echivalent al celui mai ridicat nivel din istorie. FAS prognozează o recoltă de orz de 17,5 milioane de tone şi de 13,5 milioane de tone de porumb în Rusia.
Exporturile ajung aproape la nivelul record de anul trecut
Exporturile ruseşti de cereale 2016/17 sunt estimate a atinge 33,2 milioane de tone, cu 4 la sută mai puţin faţă de nivelul record de anul trecut. Exporturile din acest an ar fi, conform unor observatori de piaţă, de 24,5 milioane de tone de grâu, 3,8 milioane de tone de orz şi de 4,1 milioane de tone de porumb. Cu această prognoză, FAS se situează sub prognoza USDA din iulie, care prevedea în acest an exporturi de grâu de 25,5 milioane de tone.
Competitivitatea scade în decursul anului
În ciuda nivelului record, exporturile ruseşti de cereale ar putea deveni mai puţin competitive pe piaţa mondială în decursul anului, estimează experţii, enumerând şi câteva cauze pentru acest lucru: preţurile scăzute la grâu, o stabilizare a rublei ruseşti, taxa pe exporturile de grâu încă existentă şi problemele fitosanitare din Rusia.
Conform Ministerului Agriculturii de la Moscova, s-au importat aproximativ 41,4 milioane de tone de cereale până la începutul acestei săptămâni, şi astfel cu 6,9 milioane de tone mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. 22,5 la sută din suprafaţă a fost deja treierată, astfel încât recoltatul se află în acelaşi stadiu comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. (sursa: agrarticker.de)