România îşi poate dubla producţia medie la porumb, de la 3-4 tone în prezent, la 6-8 tone la hectar, dacă rezolvă problemele legate de climă, a declarat Arnaud Perrein, preşedintele primei Asociaţii a Producătorilor de Porumb din Regiunea Sud (APPRS), la un forum de specialitate.
“România îşi poate dubla fără probleme producţia media pe ţară la porumb, de la 3-4 tone în prezent, la 6-8 tone la hectar dacă rezolvăm un mare impediment legat, nu de pământ, care este foarte bun, ci de climă. Avem o climă aspră, schimbătoare, foarte rece iarna şi foarte caldă vara. În aceste condiţii, chiar cu cele mai bune bune tehnologii, suntem limitaţi”, a precizat Perrein.
Potrivit acestuia, Franţa are o producţie medie la porumb de circa 10,5 tone la hectar şi, chiar dacă anual acesta a înregistrat o scădere la 9,7 tone, continuă să fie principalul producător de porumb din UE.
Singurul mod de a progresa este să dezvoltăm cercetarea şi testarea
Asociaţia fondată recent în judeţul Ialomiţa susţine promovarea şi majorarea randamentului la producţia de porumb şi sorg din România, precum şi schimbul de idei şi de tehnologii cu reprezentaţii asociaţiilor similare din alte ţări. "Din acestă asociaţie facem parte 25 de producători agricoli din zona de sud a României şi deţinem împreună o suprafaţă de 200.000 de hectare, din care 25.000 de hectare sunt cultivate cu porumb, toată suprafaţa fiind irigată pentru că nu ne ajută condiţiile climatice. Obiectivul meu este să schimbăm idei despre tehnologiile utilizate cu asociaţiile similare din alte ţări, precum Franţa, Germania sau SUA. Vrem să învăţăm despre pregătirea terenurilor şi despre utilizarea irigaţiilor, dar şi despre testare şi cercetare. Cred că singurul mod de a progresa este să dezvoltăm cercetarea şi testarea astfel încât să putem folosi hibrizi pretabili în România. Am făcut un centru de cercetare şi un centru de testare pentru a şti ce ne lipseşte, ce putem să cultivăm mai bine şi cum. Nu trebuie să copiem din alte ţări, dar ne putem inspira şi putem adapta la condiţiile româneşti", a adăugat preşedintele asociaţiei.
Asociaţia producătorilor de porumb din regiunea Sud are sediul în comuna ialomiţeană Mihail Kogălniceanu, iar preşedinte al acesteia a fost ales, prin vot deschis, pe o perioadă de patru ani, Arnaud Perrein, un investitor de origine franceză, stabilit în anul 1992 în judeţul Ialomiţa. Acesta este producător agricol de aproximativ 15 ani şi cultivă în localitatea ialomiţeană 3.700 de hectare, dintre care 1.300 de hectare cu porumb. Sursa: Agerpres