România poate să-şi asigure consumul de zahăr, fără a apela la importuri, este de părere ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. Pentru aceasta ar fi necesar ca ţara noastră să producă 500.000 tone de zahăr, în condiţiile în care România a negociat la aderarea la UE o cotă de zahăr de numai o cincime din această cantitate.
„România poate să producă zahăr pentru propriul consum, fără importuri. S-a tratat foarte superficial problema zahărului. Am putea produce peste 500.000 tone din sfeclă cultivată în ţară. Consumul direct este undeva la 320.000 tone zahăr. Dacă adăugăm ce se consumă în industrie ajungem la circa 500.000 tone”, a spus Tabără.
Potrivit spuselor ministrului consumul poate fi asigurat din 150.000 ha de sfeclă de zahăr. Acum se cultivă doar 20.000 hectare. În plus sfecla de zahăr va intra în mod sigur în sistemul culturilor energetice.
Suprafaţa cultivată s-a înjumătăţit după aderare (de la 40 mii hectare cultivate în 2006) în condiţiile în care a fost stabilită în negocierile cu UE o anumită cotă de zahăr pentru ţara noastră.
Astfel, cota de zahăr alb din sfecla de zahăr, alocată României pentru 2011-2012, este de 104.688 tone. Aceasta se împarte între cele patru fabrici rămase în funcţiune. Astfel, societăţii comerciale Zahărul Ludus SA i-a fost aprobată o cotă de 31,9% din total, de 33.391 tone, iar societăţii producătoare Zahărul Oradea SA, o cota de 27,3% (de 28.651 tone), în timp ce companiei Agrana Romania SA îi revine o cota de 23,15% (24.240 tone) şi societăţii Fabrica de Zahar Bod SA, restul de 17,5% (18.406 tone).
Pentru a acoperi diferenţa, România a importat anul trecut peste 523 mii tone de zahăr şi zaharoză, în valoare de circa 238 milioane euro. Aceasta în timp ce exporturile au fost de aproximativ 184 mii tone, în valoare de 92 milioane euro.
sursa: capital.ro