În premieră, România deţine preşedinţia Comisiei pentru agricultură şi mediu a Ligii Europene pentru Cooperare Economică (ELEC), organism neguvernamental precursor al formării Uniunii Europene, a declarat Valeriu Steriu, preşedintele acestei comisii din cadrul ELEC.
„România conduce din 2014 Comisia pentru agricultură a Ligii Europene pentru Cooperare Economică (ELEC), comisie care a fost mult mai puţin activă după 2005, însă, între timp, acestei comisii i s-a adăugat şi mediul. Este un mandat fără o durată limitată, dar care depinde foarte mult de activităţile care vor fi depuse în perioada următoare. Pentru România, este o onoare de a ocupa această poziţie, dar şi o responsabilitate foarte mare. Dorinţa noastră este să debutăm cu dreptul şi în anii care urmează să avem un rol foarte important. În trecut, doar ţări precum Austria şi Franţa au deţinut preşedinţia acestei comisii şi iată că acum, pentru prima dată, este şi o ţară din estul Europei. ELEC este un organism neguvernamental cu o vârstă foarte mare, fiind precursorul mişcării şi al formării Uniunii Europene”, a spus Steriu.
Printre obiectivele României în cadrul acestei comisii se numără şi tema dezbătută marţi la BNR privind agricultura şi protecţia mediului în Europa Centrală şi de Est, un altul vizând dezbaterile pe pilonul semnificativ de înverzire inclus în noua Politică Agricolă Comună, care nu este suficient cunoscut. „Dorim să avem discuţii şi pe problema neonicotinoidelor, pentru că interesul României şi al ţărilor din zonă este de a continua pe acest demers în agricultură. Pe urmă, se doreşte echilibrarea plăţilor între ţări, convergenţa sumelor care se oferă. Ne dorim să avem aceste discuţii în viitoarele reuniuni pentru că avem influenţă în zona financiară, dar şi să îmbunătăţim comunicarea cu fermierii”, a adăugat şeful Comisiei pentru agricultură şi mediu din cadrul ELEC, pentru Agerpres.
În acest an, vor fi organizate, cel mai probabil, două reuniuni ale acestei comisii, unde membrii ELEC vor veni cu anumite propuneri ce vor putea fi înaintate organismelor decidente al Uniunii Europene. Potrivit sursei citate, ELEC numără în jur de 22 de membri din ţările UE, dar şi din alte state care nu sunt membre, precum Armenia sau cele din fosta Iugoslavie, fiind foarte activ pe zona bancară.