Adama
Vinasa Rompak

România - Cea mai mare creştere a producţiei de rapiţă

Publicat: 22 mai 2023 - 11:14
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5   | Print | Trimite unui prieten

Datorită condiţiilor meteorologice favorabile se preconizează că Franța și Germania rămân principalii producători de rapiță din Uniunea Europeană şi vor recolta mai multă rapiță în 2023, comparativ cu anul precedent. Dar cea mai mare creştere a producţie de rapiţă, raportat la anul 2022, se estimează a se obţine în România, conform raportului Uniunii pentru Promovarea Plantelor Oleaginoase și Proteice din Germania (UFOP) şi a datelor oferite de Comisia UE.

Recolta estimată a Franţei va fi puţin sub 4,6 milioane de tone de rapiţă, ceea ce înseamnă că țara își va păstra poziția de principal producător din UE. Următoarea clasată, Germania ar putea obţine o producţie de 4,5 milioane de tone de rapiţă, în creștere cu 232 mii de tone față de 2022. Polonia, al treilea cel mai important producător de rapiță din UE, este de așteptat să obţină doar 3,4 milioane de tone de rapiţă, cu 8% mai puţin față de anul precedent.

Recolte mai mari de rapiță sunt așteptate și în Cehia, Ungaria și Lituania, dar cea mai mare creștere a producției este prognozată în România. Potrivit informațiilor publicate de Comisia UE, producţia de rapiţă din România va ajunge la aproximativ 1,6 milioane de tone în acest an, cu 33% mai mult față de anul trecut și cea mai mare recoltă din ultimii șase ani.

Rapeseed_chart_25May_EU Commission_b

Comisia UE a prognozat o recoltă de rapiță de 20 de milioane de tone în 2023, cu numai 464.000 de tone mai mare decât în 2022 și a doua cea mai mare producție a UE, după cea din 2014 (21,8 milioane de tone).

Vizualizat: 2473 | Video Video 1 2 3 4 5 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Suprafața irigată până la jumătatea lunii mai. Zonele cu secetă pedologică!

Suprafața irigată până la jumătatea lunii mai. Zonele cu secetă pedologică!

Suprafața pregătită pentru irigat în 2023 se ridică la aproape 1,4 milioane hectare, din care, până la data de 18 mai, a fost contractată o suprafață de puțin peste 816.067 hectare. 

Topul țărilor UE cu cei mai mulți stupi de albine: România, pe locul I!

Topul țărilor UE cu cei mai mulți stupi de albine: România, pe locul I!

În 2020, în fermele din Uniunea Europeană erau 8,1 milioane de stupi de albine, iar aproape 18,5% dintre aceşti stupi erau în România, arată datele publicate de Eurostat.

Daea a discutat cu ministrul Agriculturii din Ucraina despre tranzitul cerealelor prin România

Daea a discutat cu ministrul Agriculturii din Ucraina despre tranzitul cerealelor prin România

Ministrul Petre Daea s-a întâlnit vineri, 19 mai 2023, la sediul Ministerului Agriculturii, cu omologul său din Republica Moldova, Vladimir Bolea, iar în format online a participat și Mikola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii.

Bani în avans pentru fermieri, crescători de animale!

Bani în avans pentru fermieri, crescători de animale!

Care sunt măsurile de sprijin pentru care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le eliberează fermierilor adeverințe de credit pentru subvențiile pe 2023 și băncile de la care fermierii pot lua bani.

Seceta din Spania ar putea conduce la creșterea importurilor de cereale

Seceta din Spania ar putea conduce la creșterea importurilor de cereale

Temperaturile neobişnuite și seceta din Spania au generat îngrijorări cu privire la producția de agricolă din acest an, dar și o potențială creştere a importurilor, într-o perioadă în care există tot mai multe semne de întrebare cu privire la coridorul cerealelor din Ucraina.

Trelleborg Wheel Systems se alătură oficial Yokohama Rubber Co., Ltd.

Trelleborg Wheel Systems se alătură oficial Yokohama Rubber Co., Ltd.

După anunţul iniţial de anul trecut, achiziţia Trelleborg Wheel Systems de către The Yokohama Rubber Co., Ltd. a fost finalizată cu succes pentru 2.074 milioane de euro. Astfel, din 2 mai, compania Trelleborg Wheel Systems face oficial parte din The Yokohama Rubber Co., Ltd., care operează sub numele de „Yokohama TWS” și va funcționa ca o nouă companie, fără nicio modificare a structurii sale organizaționale.

Piaţa laptelui se îndreaptă spre următoarea criză

Piaţa laptelui se îndreaptă spre următoarea criză

După ce unele fabrici procesatoare de lapte au scăzut drastic prețurile plătite către fermieri până la 40 de cenți/kg, piața laptelui se îndreaptă către următoarea criză. "Piața laptelui s-a răsturnat, semnele indică o furtună”, a declarat Albert Pröpster, președintele Consiliului de administrație al MEG Milch, despre situația actuală. Costurile de producție a laptelui, care, conform calculelor MEG Milch, au fost în medie de 47 de cenți/kg în Germania în ultimii ani - și chiar 55 de cenți/kg în sudul Germaniei - nu pot fi acoperite de prețurile actuale, în timp ce preţul mediu plătit pentru lapte a fost de 49,76 cenţi/kg, în luna martie 2023.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii