Datorită condiţiilor meteorologice favorabile se preconizează că Franța și Germania rămân principalii producători de rapiță din Uniunea Europeană şi vor recolta mai multă rapiță în 2023, comparativ cu anul precedent. Dar cea mai mare creştere a producţie de rapiţă, raportat la anul 2022, se estimează a se obţine în România, conform raportului Uniunii pentru Promovarea Plantelor Oleaginoase și Proteice din Germania (UFOP) şi a datelor oferite de Comisia UE.
Recolta estimată a Franţei va fi puţin sub 4,6 milioane de tone de rapiţă, ceea ce înseamnă că țara își va păstra poziția de principal producător din UE. Următoarea clasată, Germania ar putea obţine o producţie de 4,5 milioane de tone de rapiţă, în creștere cu 232 mii de tone față de 2022. Polonia, al treilea cel mai important producător de rapiță din UE, este de așteptat să obţină doar 3,4 milioane de tone de rapiţă, cu 8% mai puţin față de anul precedent.
Recolte mai mari de rapiță sunt așteptate și în Cehia, Ungaria și Lituania, dar cea mai mare creștere a producției este prognozată în România. Potrivit informațiilor publicate de Comisia UE, producţia de rapiţă din România va ajunge la aproximativ 1,6 milioane de tone în acest an, cu 33% mai mult față de anul trecut și cea mai mare recoltă din ultimii șase ani.
Comisia UE a prognozat o recoltă de rapiță de 20 de milioane de tone în 2023, cu numai 464.000 de tone mai mare decât în 2022 și a doua cea mai mare producție a UE, după cea din 2014 (21,8 milioane de tone).