Adama
Vinasa Rompak

România beneficiază de irigaţii pe 0,3% din întreaga suprafaţă agricolă

Publicat: 10 octombrie 2011 - 15:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În acest an, circa 30.000 hectare au fost irigate, adică mai puţin de 1% din terenurile agricole amenajate în acest sens. Aceasta în condiţiile în care în ultimii cinci ani nu s-a majorat cu nici un hectar suprafaţa acoperită de amenajările de irigaţii. Dacă raportarea se face la cele peste nouă milioane hectare teren arabil existent în România, suprafaţa irigată este nesemnificativă.

Având în vedere că anul acesta au fost precipitaţii suficiente pentru culturile agricole, discuţia privid sistemele de irigaţii a fost oarecum abandonată.

Producţiile bune la principalele culturi agricole, au fost efectul muncii fermierilor dar şi al vremii prielnice fiecarei perioade de dezvoltare a culturilor, în majoritatea zonelor ţării. „În acest an am avut o repartiţie foarte bună a precipitaţiilor şi a temperaturilor. A fost un an cu adevărat de excepţie pentru că s-au întrunit condiţii foarte bune atât pentru culturile de toamnă, precum grâu, rapiţă, orz sau orzoaică, cât şi pentru cele de primăvară. De obicei, cele două culturi au cerinţe total diferite”, a arătat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

Odată cu toamna au venit şi problemele agicultorilor
Probleme au apărut în această toamnă când s-a constatat că seceta puternică din sudul şi vestul ţării ar putea afecta producţia de crereale de anul viitor.
Primul lucru întreprins de oficialii Ministerului Agriculturii a fost realizarea unor recomandări de utilizare a pământului şi apoi avertizarea că rezerva de apă din sol este foarte mică, fiind regiuni în care seceta patologică este puternică şi chiar extremă, aşa cum este cazul Câmpiei Române şi Banatului.

Oficialii îşi pun totuşi speranţele în precipitaţiile căzute în aceste zile, care vor mai îmbunătăţii umiditatea din sol. „În toată lumea, agricultura este dependentă de condiţiile climatice. Chiar şi în ţări precum Statele Unite şi Israel, unde nivelul tehnologic este foarte avansat. Este sectorul economic, la nivelul mondial, cu cel mai mare grad de risc tocmai din această cauză. Este însă foarte important să ai un factor de control asupra factorilor majori de risc, cum este apa. Aici intervine problema irigaţiilor în România”, spune Tabără.

Aproximativ 30.000 hectare de teren agricol irigate
Autorităţile nu au reuşit însă să controleze situaţia, nefăcând nimic pentru dezvoltarea sistemului de irigaţii. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în ultimii cinci ani nu s-a schimbat nimic în privinţa amenajărilor. În schimb, suprafaţa irigată a scăzut de la an la an.

Dacă în 2007 erau irigate 320 mii hectare, în 2010 s-a ajuns ca mai puţin de 80 mii hectare să beneficieze de irigaţii, iar anul acesta s-au irigat doar 30 mii hectare. „În 1989, suprafaţa amenajată pentru irigaţii era undeva la 3,2 milioane hectare. Între timp, suprafaţa s-a micşorat cu aproape jumătate, la 1,4 milioane hectare. Din acestea, circa 800.000 hectare sunt funcţionale fără nicio problemă. Contractate pentru 2011 au fost circa 320.000 hectare, din care n-au fost irigate decât vreo 30.000 pentru că nu a fost necesar”, a spus ministrul Agriculturii, citat de evz.ro.

În România, suprafaţa amenajată pentru irigaţii ocupă circa 22% din suprafaţa agricolă a ţării (3,1 milioane hectare) şi este aproximativ egală cu cea amenajată pentru desecări; combaterea eroziunii solului se face pe circa 15% din suprafaţa agricolă (2,2 milioane hectare).

Vizualizat: 1886 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Producţia de cereale a României - 24 milioane tone, în 2011

Producţia de cereale a României - 24 milioane tone, în 2011

Producţia de cereale a României se apropie în acest an de 24 de milioane de tone, cu peste opt milioane de tone mai mult decât anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.

APNLF cere eliminarea asociaţiilor „fantomă” din sector şi deblocarea urgentă a măsurilor de finanţare din PNDR

APNLF cere eliminarea asociaţiilor „fantomă” din sector şi deblocarea urgentă a măsurilor de finanţare din PNDR

Asociaţia Profesională Naţională Legume – Fructe  (APNLF), membră a Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), reprezentantă de preşedintele Mircea Croitoru şi Florin Ciobanu în calitate de membru fondator, a participat, în perioada 7-9 octombrie, la reuniunea regională „Parteneriat Strategic pentru Agricultură durabilă”.

La Vaslui “Soarele s-a topit şi a curs pe pământ!” Campania de toamnă este mult întârziată

La Vaslui “Soarele s-a topit şi a curs pe pământ!” Campania de toamnă este mult întârziată

Din cauza secetei, fermierii au pagube de peste 10 milioane de lei, iar sistemul de irigaţii este nefuncţional.

Rapiţa, pe post de „pom lăudat”

Rapiţa, pe post de „pom lăudat”

Până mai ieri, agricultorii români erau „condamnaţi” să ştie doar de grâu şi porumb. Explicaţii pot fi mai multe, de la tradiţie la valorificare.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii