Marii fermieri cu exploatații agricole întinse sunt puțini la număr, iar micii fermieri sunt numeroși și dețin suprafețe foarte mici. Mihai Herciu, director general AM-PNDR din Ministerul Agriculturii, crede că ajutarea tinerilor să devină fermieri și sprijinirea fermelor mici în noul PNDR vor echilibra realitatea.
România are o situație de bipolaritate, adică exploatații mici și foarte multe și exploatații mari, într-un număr restrâns. Prin măsura din noul PNDR, instalare tineri fermieri, dorim să oferim un sprijin financiar pentru tineri să poată să aleagă spațiul rural. În același timp, vrem să sprijinim acele ferme de mici dimensiuni pentru a deveni eficiente, rentabile și să le reorientăm către piață. Este cunoscut faptul că, dacă pe programul trecut am avut măsura de sprijinire a fermelor de subzistență, pe acest program avem măsura 6.3, sprijin pentru fermele mici, spune Mihai Herciu.
Pe vechiul program, fermele de subzistență beneficiau de un ajutor financiar de 1.500 de euro pe an, timp de 5 ani.
Pe noul PNDR acest spriin, acordat fermelor, este de 15.000 de euro și avem în vedere, cu prioritate, acele ferme care au plecat de la nivelul de semi-subzistență și au ajuns acum la o dimensiune care să le permită să acceseze această finanțare de 15.000 de euro și să-și orienteze o parte a producției către piață, adaugă directorul MADR.
Foto: Mihai Herciu, în mijloc
Mihai Herciu a prezentat în cifre și detalii noul PNDR la întâlnirea informală, organizată la Constanța, în perioada 23-24 iulie de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală și Ministerul Agriculturii. Au mai participat Andreea Agrigoroaie, șefa Serviciului Investiții AM-PNDR din Ministerul Agriculturii și Anghel Panait, director adjunct AFIR Constanța. Agroinfo a fost prezent la această întâlnire și veți putea afla de la noi și alte amănunte interesante despre PNDR 2014-2020.